14 december 2022 1394 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2023

Growth marketing: definitie en praktisch advies

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Growth marketing omvat een aantal methodes om de handelsactiviteit te ontwikkelen. Deze methoden zijn vooral gericht op het verhogen van het aantal klanten. Deze tak van marketing is interessant omdat het veel onschatbare consumentengegevens bevat om uw bedrijf te laten […]

Growth marketing omvat een aantal methodes om de handelsactiviteit te ontwikkelen. Deze methoden zijn vooral gericht op het verhogen van het aantal klanten. Deze tak van marketing is interessant omdat het veel onschatbare consumentengegevens bevat om uw bedrijf te laten groeien. Het doet dit door een volledige klantconversiefunnel te volgen: de AARRR-trechter. De AARRR-trechter strekt zich uit van acquisition tot aanbeveling van de klant. Hier lichten wij de details van dit model toe, waarna we een aantal strategische en praktische tips bespreken.

Neem contact met ons op om de dimensies van klantervaring te analyseren

De onderstaande afbeelding vat de belangrijkste punten van dit artikel samen.

growth marketing


Inhoud


Wat is growth marketing?

Growth marketing heeft een duidelijk doel: de activiteit van een bedrijf vergroten. De voornaamste modus operandi is gebaseerd op het vergroten van het aantal vaste en trouwe klanten. Deze reeks operationele marketingstrategieën is ontworpen voor verschillende doeleinden:

 • Commercieel: uw commerciële doelstellingen bereiken of zelfs overtreffen.
 • Bekendheid: banden met huidige klanten versterken om nieuwe prospects te vinden om te converteren
 • Innovatie: inzicht in de beweegredenen van de consument om nieuwe processen, verpakkingen, pricing, enz. toe te passen.

Deze praktijk verschilt van growth hacking. In plaats van zich te richten op ervaring, richt growth marketing zich op groei op de lange termijn.


Hoe het klanttraject optimaliseren aan de hand van het AARRR-framework?

Door middel van growth marketing proberen merken hun prospects om te zetten in consumenten, en tegelijk de huidige klanten behouden. Daartoe is het beste marketingfunnel model de AARRR-trechter: Acquisition, Activation, Retention, Recommendation, Revenue. Hieronder volgt de uitleg van elk van deze termen.


Acquisition

Het werven van nieuwe klanten is voor veel bedrijven een dagelijkse strijd. Daarom is het de eerste opdracht van het AARRR-model. Een dergelijke aanpak, die in wezen multi-channel is, richt zich op het optimaliseren van de conversie van een merk. Voor inbound marketing gaat acquisitie niet alleen over het verhogen van het verkeer naar uw site. Inderdaad, dat alleen is geen recept voor succes: wij willen in de eerste plaats organisch verkeer van hoge kwaliteit aantrekken. Met andere woorden, u moet potentiële klanten aantrekken.

Aarzel niet om de statistieken van uw site te bekijken om er essentiële growth marketingindicatoren uit te halen:

 • Aantal gebruikers: meet het verkeer naar uw domein
 • Aantal weergaven per pagina: identificeer de populairste thema’s op uw site
 • Betrokkenheidspercentage en bouncepercentage: begrijpen waarom gebruikers langer of korter op uw verschillende pagina’s blijven
 • Kosten van klantenwerving: bepalen van de impact van uw verschillende reclamecampagnes op Google en sociale netwerken

Activation

Zodra de prospect officieel klant wordt van uw merk, wordt marketingactivatie een prioriteit. Het doel is het vertrouwen van de consument te winnen. Zo worden ze aangemoedigd om positieve boodschappen te verspreiden over uw merk (Saeed, R., 2015, Engelse site). De toekomstige klant moet vervolgens begeleid worden in zijn gebruikerservaring, zodat die zo aangenaam mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat u uw aanbod onder de aandacht brengt via een vlotte website met goede interne links.

Dit is een belangrijk element van growth marketing. Activeringsinspanningen zorgen er immers voor dat de consument uw merk trouw blijft, ook na de conversie.


Kortom, het uitleggen van de toegevoegde waarde van uw aanbod bewijst dat de eerste aankoop allesbehalve een vergissing was.Retention

Hoewel zowel klantenwerving als klantenbehoud belangrijk zijn Engelse site), moeten we ook bekijken hoe u uw klanten kunt behouden. Een onderneming zal immers nauwelijks winstgevend zijn als haar nieuwe klanten niet opnieuw worden behouden. Daarvoor zijn er verschillende technieken om consumenten aan te moedigen meerdere aankopen bij u te doen:

 • Product: Apple is een goed voorbeeld van een hoog terugkooppercentage. De reden is eenvoudig: het Amerikaanse merk heeft een uitgebreid aanbod aan accessoires voor elk van zijn paradepaardjes. Bovendien biedt het ook producten aan die variëren van middenklasse tot topklasse. Het moedigt zijn klanten aan om te upgraden als zij tevreden zijn met hun huidige (Engelse site) product.
 • Service: eventueel gebruik van verschillende trigger-marketingmethoden om verlenging van een abonnement aan te moedigen. Voor de meest loyale gebruikers is het zelfs mogelijk hen een speciale prijs aan te bieden voor een premium aanbod.
 • MVO: Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft een positieve invloed op klantentrouw. We weten nu dat co-creatie een goede manier is om het vertrouwen van klanten te winnen (Iglesias, O. et al., 2020), Engelse site).

Recommandation

Growth marketing is succesvol vanwege zijn vermogen om brand advocacy te stimuleren. Aanbevelingen van consumenten zijn dus niet onbelangrijk om uw bedrijf te laten groeien! Vergeet niet dat u uw huidige gebruikers moet belonen. Hieronder enkele voorbeelden van marketingactiviteiten die u kunt overnemen:

 • Verwijzingen: wissel goodwill uit met uw klanten. Bied hen bijvoorbeeld kortingen aan als zij uw merk bij 10 van hun familieleden aanbevelen.
 • Influencers: een influencer die een opinieleider is onder uw doelgroep is een geweldige persoon om mee te praten. Werk samen met dergelijke profielen om uw merkimago te verbeteren.
 • Sampling: deel gratis monsters uit om uw marketingdoelstelling gemakkelijker te bereiken.

Revenue

Het AARRR-model sluit af met de as “Revenue”. Dat speelt een belangrijke rol, want hier wordt het rendement van uw growth marketing gemeten. Hier worden onder meer prestatie-indicatoren geëvalueerd, zoals uw kosten voor klantenwerving. In een perfecte wereld moet dat lager zijn omdat u erin geslaagd bent de customer lifetime (CLV) te verhogen.


Om winstgevend te zijn, past u elk van de instructies in de eerste 4 assen van dit kader toe, en u bent klaar!2 uitgangspunten voor een goede growth marketingstrategie

Nu de theoretische principes van growth marketing, gaan we verder met praktische tips. Wij stellen voor dat u uw toekomstige marketinginspanningen begint met 2 basisassen:

 • A/B-tests voor kwantitatieve meting van consumentengedrag
 • Natuurlijke verwijzing, of SEO, om meer en meer verkeer naar uw webdomein te genereren.

Contacteer ons voor uw bekendheidsonderzoek


A/B-tests, een geducht marketingwapen voor groei

Bij A/B-tests worden verschillende versies van een website met elkaar vergeleken. Dat biedt perspectief, omdat u zo meer zicht krijg op het werkelijke gedrag van consumenten. A/B-tests zijn relatief aanpasbaar; ze kunnen worden verspreid via mailingcampagnes, op uw website of op sociale netwerken. Het is de ultieme methode voor kwantitatief marktonderzoek en is fundamenteel voor uw marketinginspanningen.

A/B-tests vergemakkelijken de implementatie van growth marketing door belangrijke informatie over het klanttraject te verzamelen.Creëer regelmatig inhoud om uw growth marketing te verbeteren

Er is geen betere manier om uw online verkeer te verhogen dan door het creëren van regelmatige en consistente inhoud. Uw website en uw sociale netwerken voeden met berichten en artikelen draagt inderdaad sterk bij tot het verbeteren van uw digitale bekendheid. De sleutels tot succes liggen in de systematische toepassing van goede SEO-praktijken. Dat is geen rocket science, alle uitleg over de basis van SEO vindt u hieronder.


2 essentiële tools voor growth marketing

Laten we eens kijken naar de meest interessante online platforms voor uw growth marketing. In dit geval hebben wij gekozen voor twee uitgebreide, toegankelijke en gratis tools. Beide worden aangeboden door Google, we zullen hier de voordelen van Analytics en Tag Manager uitleggen.


Google Analytics

Google Analytics is het basisinstrument om de prestatie-indicatoren van uw website te evalueren. Het is ook een gratis tool van Google. Dit platform is essentieel om te begrijpen wat werkt (of niet werkt) op uw digitale kanalen. Het biedt verschillende positieve punten:

 • Het is
 • De correctheid van de gegevens
 • Gebruiksgemak (Google biedt zelfs online cursussen aan, voor beginners, maar ook voor liefhebbers van het platform)

Let wel op: de huidige tool, Universal Analytics, wordt in juni 2023 vervangen door Google Analytics 4. Geen paniek, er zijn al nieuwe cursussen beschikbaar om snel de functies van het nieuwe platform te leren.


 

Google Tag Manager

Uw growth marketing versterken kan ook door het gebruik van een andere tool van Google: Tag Manager. Het biedt een extra bijdrage van vitale informatie op uw pagina’s, en dit, op een gelijktijdige manier! Tag Manager laat u toe om uw tags op uw domein te organiseren. Deze tags worden gebruikt om een of meer functies op uw site te configureren. Uiteindelijk is een goed beheer van deze tags essentieel voor uw digitale communicatiecampagnes. U kunt dan de meest aantrekkelijke kanalen en campagnes voor uw merk bepalen. In de onderstaande video wordt de basis van het Google Tag Manager-platform uitgelegd.

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *