12 december 2016 737 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 8 november 2023

Amazon Go: een revolutie in de verkoop en enkele goed bewaarde geheimen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Amazon Go is een 100% geconnecteerde winkel waar je niet meer langs de kassa moet passeren. Alles is er geautomatiseerd (bekijk de video hieronder). Bij Amazon Go komen drie belangrijke trends samen: De eerste is de diversifiëring van Amazon in de […]

Amazon Go is een 100% geconnecteerde winkel waar je niet meer langs de kassa moet passeren. Alles is er geautomatiseerd (bekijk de video hieronder). Bij Amazon Go komen drie belangrijke trends samen:

  1. De eerste is de diversifiëring van Amazon in de « harde » winkels (wat men in het Engels « brick and mortar »  noemt)
  2. De tweede is een trend om de kosten bij de verkoop te drukken om zo hogere winsten te verkrijgen
  3. De derde is de voortdurende zoektocht naar de profilering van het menselijke gedrag om het beter te kunnen voorspellen

Trend nr. 1: de  diversifiëring van Amazon in de traditionele verkoop

De lancering van Amazon Go op zich is geen verrassing. Het gaat om een uitbreiding van al bestaande experimenten, zoals pop-up winkels en een tastbare (en duurzame) boekenwinkel in Seattle. De aankondiging van Amazon Go toont dat Amazon meer dan ooit van plan is om de traditionele verkoopsector om te vormen, nadat het eerder al de e-commerce uitvond. Om dat plan te realiseren, kan Amazon rekenen op het
management op topniveau van de supply chain, op processen en methodieken van wereldklasse, op een uitgebreid netwerk van opslagplaatsen en een bestaand netwerk van leveranciers. De unieke combinatie van deze drie factoren (netwerk van opslagplaatsen, netwerk van leveranciers, kwaliteit van de supply-chain) bezorgt Amazon de unieke positie om een totale ommekeer, een breuk, een evolutie in de traditionele verkoop te veroorzaken.

Trend nr. 2: minder werknemers, meer winst

De winsten in de verkoop zijn laag. Het is een sector die rekent op volumes om winst te genereren, waar verticale integratie cruciaal is om te besparen en rendabel te zijn. Een goed voorbeeld van de verticalisering is Colruyt in België, waarvan de winst een uniek geval is in de sector van de detailhandel (Frans).
Kosten kunnen ook gereduceerd worden door winkels te optimaliseren en het aantal werknemers te verminderen (een strategie gevolgd door Lidl en Aldi waar de werknemers polyvalent zijn en de werklast zwaar is). De droom van een winkel zonder werknemers is niet ondenkbeeldig en het is dat wat Amazon wil realiseren met nieuwe technologieën. De premissen voor deze evolutie waren al zichtbaar bij technologieën als de self-scan, quick scan en nog andere.
Amazon doet een grote sprong voorwaarts door al die tussenstappen over te slaan en een winkel zonder werknemrs op te richten. Gekoppeld aan de bestaande synergieën met online activiteit moet dat leiden tot nog nooit geziene winsten.

Trend nr. 3: meer gegevens over consumentengedrag

De laatste trend hangt samen met de ontwikkeling van de Big Data-technologieën in bedrijven, en vooral gedragsprofilering. Een profiel maken van online gedrag is mogelijk, wijdverbreid, maar nog niet perfect. Dat komt door de complexiteit van de menselijke aard met zijn emotionele reacties, zijn waakzame zintuigen, waarover de alchemie geen gegevens geeft. De signalen en sporen die we achterlaten bij onze aankopen weerspiegelen slechts een gedeelte van de beslissingsprocessen die in onze hersenen plaatsvinden. Zelfs de beste algoritmes kunnen geen profiel maken van een dergelijke complexiteit op basis van de expliciete en impliciete gegevens  (Frans) waarover we beschikken. Emoties bijvoorbeeld zijn al moeilijk af te leiden uit een tekst, dus zeker uit de online beweging met een muis. Er moeten andere technologieën ingevoerd worden om de complexiteit van de menselijke aard te ontrafelen en we zijn ervan overtuigd dat Amazon Go een laboratorium is om te experimenteren in hoeverre visitechnologie en de sensoren gebruikt kunnen worden om het menselijk gedrag te voorspellen.

Conclusie

Hoewel Amazon Go een grote stap voorwaarts is en het potentieel heeft om de sector van de detailhandel om te vormen, denken we dat het echte doel van Amazon elders ligt. Met dit nieuwe type van winkels wilt Amazon experimenteren met technologieën waarmee nieuwe gegevens kunnen worden verzameld en geanalyseerd, om zo beter het gedrag van de consument te kunnen voorspellen. Amazon is al sinds het begin de kampioen van de artificiële intelligentie. Vermoedelijk maakte het al in 1994 gebruik van zijn eerste aanbevelingssysteem (Frans). Op dit moment, vooral in de sector van de detailhandel, kunnen aanbevelingsalgoritmes alleen nog maar in de marge worden verbeterd. Een aanzienlijke verbetering van hun « voorspellingsvermogen » kan enkel via het verzamelen van nieuwe, meer intrusieve gegevens (zoals bij de verzekeringen: zwarte dozen en geconnecteerde voorwerpen). Onze werkhypothese is dat Amazon Go vooral zal dienen om deze nieuwe, ultra intrusieve gegevens te verzamelen.Posted in big data, Innovation, Marketing.

1 reactie

  1. Super concept! Ik ben wel benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat. Alleszins een pluim voor Amazon, mag hier gerust ook uitgevoerd worden.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *