13 juni 2018 637 woorden, 3 min. gelezen

Hoe een marktstudie uitvoeren? Fase 6: kwantitatieve technieken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe voeren we een marktonderzoek uit? Om deze complexe vraag te beantwoorden hebben we een online marktonderzoeksgids gepubliceerd waarin een methode wordt voorgesteld in 7 stappen. Na in onze vorige aflevering de kwalitatieve technieken (de 5e fase) te hebben benaderd, […]

Hoe voeren we een marktonderzoek uit? Om deze complexe vraag te beantwoorden hebben we een online marktonderzoeksgids gepubliceerd waarin een methode wordt voorgesteld in 7 stappen.

Na in onze vorige aflevering de kwalitatieve technieken (de 5e fase) te hebben benaderd, behandelen we vandaag de kwantitatieve fase (de 6e fase).
U vindt hier vorige afleveringen: Inleiding, Fases 1, 2, 3, 4 en 5.

Toegang tot fase 6 van onze marktonderzoeksmethode

Wat is kwantitatief marktonderzoek?

Met kwantitatieve marktonderzoekstechnieken kunt u een probleem kwantificeren, een gekwantificeerd antwoord geven op een vraag die u zich stelt en vervolgens de omvang van een markt bepalen (met name nuttig voor uw businessplan).
Het principe van elke kwantitatieve techniek is om een evaluatie van een representatieve steekproef voor te stellen, om vervolgens de resultaten naar de rest van de populatie te extrapoleren (dit wordt statistische gevolgtrekking genoemd).

De populairste kwantitatieve marktonderzoeksmethode: online enquêtes

De meeste onderzoeksvragen kunnen beantwoord worden door middel van een kwantitatieve enquête. Vandaag de dag worden enquêtes meestal online uitgevoerd. Het is sneller, goedkoper en efficiënter dan traditionele enquêtes met potlood- en papier.

Bij IntoTheMinds hebben we een 95/5 verhouding tussen online en offline enquêtes en het laat zien hoe zeldzaam offline enquêtes zijn geworden. In sommige contexten kunnen ze echter nuttig zijn. Stelt u zich eens voor dat u de klanttevredenheid direct na een aankoop in een fysieke winkel wilt meten. De meting van de ‘warme’ tevredenheid vereist dat die ter plaatse wordt onderzocht (vandaar de offline enquête).

Kies het juiste panel voor uw online enquête

Laat u niet misleiden door het relatieve gemak van het uitvoeren van een online enquête. Naast het praktische advies dat u vindt in onze gids voor het ontwerpen van uw vragenlijst, raden wij u aan om bijzondere aandacht te besteden aan de keuze van uw respondenten. Er bestaat immers al te vaak een tendens om gemakkelijke proefpersonen te kiezen (vrienden, verwanten, respondenten via sociale media, …) die in het beste geval onbetrouwbare resultaten zullen opleveren, in het slechtste geval volledig valse resultaten. Dit is een veelgemaakte fout die ondernemers en projectleiders vaak maken. Houd er rekening mee dat je op die manier niets leert.
Als u betrouwbare resultaten wilt, moet u een gekwalificeerde steekproef van respondenten hebben die overeenkomt met uw doelgroep.

Andere kwantitatieve marktonderzoeksmethoden

Er zijn vele andere marktonderzoeksmethodes die in de lijn van “kwantitatieve technieken” liggen. Hier zijn er twee die misschien minder bekend zijn in de marketing, maar erg populair zijn in het informaticadomein.

A/B testen

A/B-testen zijn een methode om ceteris paribus (het overige gelijk blijvend) twee of meer versies van een website te vergelijken. Verschillende versies van dezelfde website worden aan de bezoekers aangeboden zonder dat deze er zich van bewust zijn  wat het mogelijk maakt om hun gedrag te analyseren en de prestaties van de verschillende versies van de website tussen hen te vergelijken. De steekproefomvang (gewoonlijk enkele miljoenen bezoekers) maakt het mogelijk statistisch significante resultaten te verkrijgen. In plaats van intenties te meten (zoals het geval is bij een kwantitatief onderzoek), meten we echt het gedrag.

Big Data

Het gebruik van sporen die consumenten achterlaten, is een nieuwe manier om kwantitatief marktonderzoek te doen. In B2C en meer in het bijzonder in de online sector, zullen bedrijven waarschijnlijk een enorme hoeveelheid gegevens verzamelen om consumentengedrag te analyseren. U hoeft geen groot bedrijf te zijn om toegang te hebben tot dit soort gegevens. Eerder dit jaar gaven we op deze blog het voorbeeld van de beste wijnbar ter wereld, de N5 in Toulouse (Frankrijk), die we helpen door kwalitatieve studies (niet-participerende observaties) en kwantitatieve technieken (analyse van tienduizenden betaalkaarttransacties) te combineren. De nieuwe informatie die men kan genereren door de combinatie van deze 2 technieken is grenzeloos.

Twijfel niet om commentaar te geven op dit artikel onderaan de pagina of via Linkedin, Twitter of Facebook.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *