2 mei 2022 904 woorden, 4 min. gelezen

Klantenwerving: 3 manieren om uw online reclame -uitgaven te verminderen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
INHOUD Online reclame blijft verleidelijk. 26% van de KMO’s maakt er gebruik van. De KMO’s die niet van radio of televisie gebruik kunnen maken, vinden in het internet een toegankelijk mediaterrein. Het monopolie van Google, Meta en Amazon vormt echter […]

INHOUD

Online reclame blijft verleidelijk. 26% van de KMO’s maakt er gebruik van. De KMO’s die niet van radio of televisie gebruik kunnen maken, vinden in het internet een toegankelijk mediaterrein. Het monopolie van Google, Meta en Amazon vormt echter een groot risico voor elk bedrijf dat op online reclame vertrouwt om klanten te werven: de afhankelijkheid. In dit artikel stellen wij u de ideale mix voor klantenwerving voor, evenals 3 manieren om uw reclame-afhankelijkheid te verminderen en uw winst te verhogen.

Buitensporige cijfers: Google, Meta, Amazon

 • $ 209,5 miljard: Google’s reclame-inkomsten in 2021, 49% hoger dan in 2020
 • $ 114 miljard: de reclame-inkomsten van Meta in 2021, een stijging met 36,5% ten opzichte van 2020 en met 65% ten opzichte van 2019
 • $ 31 miljard: Amazon’s reclame-inkomsten in 2021, 32% meer dan in 2020
 • 13%: het aandeel van de reclame-inkomsten van Google dat door YouTube wordt gegenereerd (€ 28,8 miljard)
 • 70%: het aandeel online reclame van de grote 3
 • het aandeel van de reclame-inkomsten in de omzet:
  • 6% voor Amazon
  • 81% voor Google
  • 97% voor Meta

De afhankelijkheid van onlinereclame: een gevaarlijk kwaad

Klanten vinden via online reclame is een reflex voor veel bedrijven, vooral voor beginnende bedrijven. Hoe maakt u zich bekend als u pas begint? In 2018 (Engelse site) adverteerde 26% van de bedrijven online. In de Verenigde Staten bedraagt de gemiddelde maandelijkse investering in online reclame door KMO’s tussen de € 9.000 en € 10.000.

Bovendien wordt 92% van de zoekopdrachten op Internet door Google uitgevoerd. Op meer dan enkele kruimels hoeft u dus niet te hopen op Bing of andere alternatieve zoekmachines.

Online reclame is om 3 redenen een valstrik:

 1. het creëert een relatie van afhankelijkheid van Google, Facebook en anderen. U zult overgeleverd zijn aan prijsstijgingen en geen andere keuze hebben dan u daaraan te houden
 2. Online reclamekosten vormen een rechtstreekse aanslag op uw bedrijfsresultaat. Alles wat u aan GAFA betaalt aan reclame betekent evenveel geld dat aan het eind van het jaar niet onderaan uw resultatenrekening zal staan
 3. Door mee te stappen in het reclame-apparaat ontwikkelt u geen interne deskundigheid. Online reclame kopen is een gemakkelijke manier om verkeer binnen te halen, maar op lange termijn voegt het geen waarde toe aan uw bedrijf.

Wij adviseren u over uw acquisitiestrategie


Online reclame: nooit meer dan 1/3 van uw verkoop

Online reclame moet worden gezien als een fractie van uw marketingmix. In geen geval mag u meer dan 1/3 van uw klanten via dit kanaal vinden. In feite zou u idealiter online reclame helemaal uit uw bronnen voor klantenwerving moeten schrappen.

Outbound marketing volledig uitschakelen is voor veel bedrijven een uitdaging. Daarom ziet de ideale mix er als volgt uit:

Hoe meer u de reclame vermindert, hoe winstgevender u zult zijn. Gebruik reclame dus alleen om een duwtje in de rug te geven:

 • wanneer u groei nodig hebt
 • wanneer u reservecapaciteit hebt en “de gaten moet opvullen”

Neem contact met ons op om uw inbound marketing te ontwikkelen


Hoe weerstaan aan de druk van de reclamegiganten?

Om uw afhankelijkheid van online reclame te verminderen, zijn er volgens ons drie belangrijke gebieden waaraan u moet werken.


Profiteer van klantentevredenheid en -loyaliteit

De voornaamste bron van inkomsten moet het behoud van klanten zijn. Uit een vaak aangehaalde studie (Engelse site), gepubliceerd in de Harvard Business Review, blijkt dat de winst met 95% kan stijgen wanneer de retentiegraad met 5 punten stijgt. Dat klinkt misschien veel, maar is gemakkelijk te verklaren door de besparingen op de kosten voor klantenwerving (precies die kosten die aan uw bedrijfsresultaat knagen).

Al het mogelijke doen om uw klanten tevreden te stellen, betekent ervoor zorgen dat zij zich u positief zullen herinneren wanneer zij een volgende aankoop doen. Het betekent ook het aanmoedigen van positieve mond-tot-mondreclame (een tevreden klant praat gemiddeld met 9 prospects over u).


Vergroot uw bekendheid

Bekendheid is essentieel om nieuwe klanten te vinden. In B2B is LinkedIn een must. Positioneer uzelf op LinkedIn door regelmatig te publiceren. Om uw kansen om zichtbaar te zijn te vergroten, zet u het best in op de 3 factoren die zorgen voor 55% van het viraal gaan van berichten: grootte van het netwerk, lengte van de berichten, aantal emoji’s.

Leg ook informele contacten met potentiële prospects. Maak uzelf bekend door iets aan te bieden aan de prospects in wie u geïnteresseerd bent: een white paper, een interview voor een podcast of videocast (Franse site), enz. Er zijn tal van mogelijkheden om met lage kosten relaties op te bouwen door de traditionele prospectietechnieken te omzeilen.Breid uw organisch verkeer uit (inbound marketing)

De laatste lijn van het werk is inbound marketing. Bij inbound marketing zijn het de klanten die op natuurlijke wijze naar u toe komen met hun reeds gekwalificeerde behoeften. Dit conversiekanaal is bijzonder belangrijk in B2B, waar de acquisitiekosten hoog zijn.

Om een strategie van inbound marketing uit te voeren, moet u een SEO-onderzoek uitvoeren en dan inhoud publiceren. Een dergelijke strategie heeft minstens 12 maanden nodig om haar eerste effecten te sorteren. Daarom is het belangrijk ermee te starten wanneer u het niet nodig hebt, zodat het rendeert wanneer het moeilijk wordt. In de huidige periode van onzekerheid lijkt het ons bijzonder relevant om de inflatie van de reclamekosten te vermijden.

Voor een goede SEO moet u ook uw Google-bedrijfspagina up-to-date houden. Beoordelingen van klanten zijn belangrijk. Wij kunnen niet genoeg aanbevelen dat u uw klanten moet aanmoedigen om een recensie achter te laten. In B2B is dat zelden een reflex, en een lege Googlepagina is voor een prospect niet erg geruststellend.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *