Contentkalender: 5 stappen naar succes en het stimuleren van uw SEO

Contentkalender: 5 stappen naar succes en het stimuleren van uw SEO

De contentkalender is een erg nuttig instrument om uw online publicaties regelmatiger en efficiënter te maken. In dit artikel vindt u praktische adviezen uit onze ervaring over de volgende onderwerpen:

  • waarom het aan te raden is een contentkalender te gebruiken
  • hoe maakt u uw contentkalender in 5 stappen
  • een voorbeeld van een contentkalender (de onze!)

Inleiding

Na elke zomer stel ik mezelf dezelfde vraag: wat zal ik in het najaar op de blog publiceren? Deze vraag is des te crucialer omdat de frequentie en de regelmaat van de publicatie doorslaggevende factoren zijn voor uw SEO en dus voor uw inbound marketing. Voor dit najaar hebben wij besloten een nieuwe contentkalender te testen om onze SEO te verbeteren en efficiënter te zijn. In dit artikel leggen we onze aanpak uit en onthullen wat wij doen om efficiënter te werken. Wij zullen het vooral hebben over de toepassing ervan in de context van een blog, maar alle tips die we hieronder geven zijn perfect toepasbaar voor sociale netwerken of andere distributiekanalen.


Wat is een contentkalender?

Een contentkalender is een tabel waarin u van tevoren opschrijft wat u gaat publiceren en wanneer.

Het biedt 2 voordelen:

  • regelmatigheid van publicatie (belangrijk voor de algoritmen om uw inhoud aan te bevelen, ongeacht het platform)
  • van tevoren bepalen welke evenementen u niet mag missen, zodat uw publicaties gelijke tred houden met de actualiteit (en uw publiek dus positief beïnvloed wordt)

Een contentkalender kan in verschillende contexten worden gebruikt:

  • blog
  • sociale netwerken
  • pers

In de rest van dit artikel ga ik het vooral hebben over de contentkalender voor een blog. Dit is inderdaad wat ik het ingewikkeldst vind.


Waarom een contentkalender gebruiken?

De contentkalender is een doeltreffend instrument om de regelmatigheid van de publicatie te verzekeren en de verschijningsfrequentie te verhogen. Deze twee factoren zijn zeer belangrijk voor SEO, zoals uit onze blogstatistieken blijkt.

referring domains and trafic

Progression du site d’IntoTheMinds depuis 2015. En bleu les domaines référents (ceux qui font un lien vers intotheminds.com) ; en orange, le trafic organique hebdomadaire tel qu’évalué par Ahrefs.

Zoals u hieronder ziet, heb ik tussen 2019 en 2022:

  • het aantal verwijzende sites met 4 vermenigvuldigd (van 700 naar 2700)
  • het verkeer met 10 keer doen toenemen

Deze drastische verbetering is te danken aan veranderingen die vanaf mei 2020 werden doorgevoerd:

  • mijn publicatiefrequentie verhogen tot 5 artikelen/week
  • de lengte van mijn berichten met 10,6% verhogen: gemiddeld 1029 woorden/bericht in 2019 tegen 1139 woorden/bericht in 2022.

De effecten zijn duidelijk te zien op de grafiek. De start was rond januari 2021, d.w.z. ongeveer 6 maanden nadat ik de veranderingen in frequentie en lengte had doorgevoerd. Het was voor mij echter onmogelijk om 5 artikelen/week bij te houden. Ik ben dus teruggegaan naar mijn normale frequentie van 3 artikelen/week.

Want om het tempo erin te houden, hebt u inspiratie nodig. En dat is waar de meeste makers van inhoud vastlopen. Om dit probleem te vermijden, testen wij de contentkalender vanaf het begin van het schooljaar.


Hoe maak ik een contentkalender in 5 stappen?

Ik ga u geen lezing geven over hoe u een contentkalender moet maken. Het advies dat ik hieronder geef is wat wij intern doen.

Stap 1: Bepaal uw doelstellingen

Wij raden u aan 2 cijfermatige doelstellingen te bepalen:

  • aantal unieke bezoekers op 12 maanden
  • aantal verwijzende gebieden op 6 maanden

Om deze doelstellingen te kwantificeren moet u het aantal huidige bezoekers weten (denk aan het plaatsen van een Google Analytics tag, Franse site).

Om te weten te komen hoeveel verwijzende domeinen er zijn, gaat u naar https://checkpagerank.net/ (Engelse site).

referring domain checkpagerank

Met de site checkpagerank kunt u in één klik het aantal verwijzende domeinen achterhalen.


Stap 2: Bepaal uw trefwoorden

Zoek trefwoorden die aan 3 criteria voldoen:

  • zij genereren een groot aantal bezoeken
  • zij zijn niet al te concurrerend
  • zij liggen in de lijn van uw redactionele lijn

Maak een lijst van deze 10 tot 20 trefwoorden. Zij vormen de kern van al uw publicaties.

Om deze zoekwoorden te vinden, moet u een tool gebruiken zoals Ahrefs, Semrush of SEO Majestic (Engelse sites).Geen enkele van deze 3 tools is gratis, maar ze bieden gratis proefperiodes die volstaan om de zoekwoorden te bestuderen. Als u echter hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op. Wij bieden een SEO-audit aan voor € 499, exclusief BTW voor KMO’s.


Stap 3: Bepaal de data van belangrijke gebeurtenissen in uw sector

Er zijn ongetwijfeld niet te missen evenementen in uw sector. Deze gebeurtenissen genereren gedurende een korte periode hoge zoekvolumes op bepaalde trefwoorden. U mag deze kans niet missen om verkeer naar uw site te trekken. Bepaal deze evenementen om ze op uw contentkalender te plaatsen.

Voor ons als marktonderzoeksbureau is SIAL een beurs die wij om de twee jaar bezoeken om de levensmiddelenmarkt te begrijpen. Dit evenement genereert veel stroomopwaarts onderzoek en daarom hebben wij een reeks specifieke publicaties om daarvan te profiteren.


Stap 4: Bepaal uw publicatiefrequentie

Het minimum is om één keer per week te publiceren, liefst elke werkdag van de week. Stel vaste deadlines voor uw publicaties. Hier volgen enkele voorbeelden:

  • elke 1e werkdag van elke maand
  • elke dinsdag en donderdag
  • elke 15e van de maand

Er is geen beste tijd om op een blog te publiceren. Het verkeer op uw site hangt af van:

  • van de zoekopdrachten van internetgebruikers
  • de indexering van nieuwe pagina’s op uw site door Google

Stap 5: Vul uw contentkalender in

De laatste stap is het invullen van de contentkalender.

Schrijf naast elke termijn een onderwerp of, beter nog, de titel van het artikel.



Door uw contentkalender te structureren per soort artikel kunt u routines ontwikkelen, efficiënter worden en minder gestrest raken.



Voorbeeld van onze contentkalender

Voor het begin van het schooljaar 2022 wilden wij een zeer strikte contentkalender opstellen.

Daarom hebben wij besloten om elke dag van de week te publiceren. Om dit ritme vast te houden, besloten wij dat elke dag aan één soort artikel zou worden gewijd:

  • Maandag: wetenschappelijke artikelbespreking
  • Dinsdag: “7 dingen om te weten”, “8 ongelooflijke dingen”, …
  • Woensdag: een blik op het nieuws
  • Donderdag: analyse van een markt
  • Vrijdag: gastartikel

Ik denk dat deze indeling naar soort artikel belangrijk is. Door uw schema voor het publiceren van artikelen te structureren kunt u routines ontwikkelen, efficiënter worden en minder gestrest raken.

Zo ziet onze contentkalender er voor de komende weken uit.

calendrier de publication intotheminds

Zoals ziet, is de contentkalender nog altijd heel eenvoudig van vorm. Wij hebben ze in Google Drive gemaakt, zodat elk lid van het IntoTheMinds team ze kan bewerken.

Sommigen pleiten voor contentkalenders met veel informatie (volume, distributiekanaal, enz.). Onze vroegere ervaring leert dat hoe meer informatie er is, hoe minder volledig die is. Uiteindelijk moet u deze tool zo eenvoudig mogelijk houden, als u wilt dat ze doeltreffend is.


Conclusies

Regelmaat in de publicatie is een van de sleutels tot succes om uw publiek te vergroten. Dit is een absolute regel die geldt ongeacht het distributiekanaal.

Die regelmaat hangt af van uw werkdiscipline, maar niet alleen daarvan. De angst voor een lege pagina of een piek in de werkdruk kan de discipline van de meest doorgewinterde content creators ondermijnen. De contentkalender vormt dan een nuttig anticipatie-instrument.


Geplaatst in Diverse.