27 september 2022 995 woorden, 4 min. gelezen

8 ideeën voor innovatieve verpakkingen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Er bestaan tal van manieren om je te onderscheiden van de concurrentie. Vooral innovatieve verpakkingen bieden een onmiskenbaar concurrentievoordeel. Vandaag draaien de meeste van deze innovaties om eco-verantwoordelijkheid en het verbeteren van de klantervaring. In sommige gevallen kunnen unieke verpakkingen […]

Er bestaan tal van manieren om je te onderscheiden van de concurrentie. Vooral innovatieve verpakkingen bieden een onmiskenbaar concurrentievoordeel. Vandaag draaien de meeste van deze innovaties om eco-verantwoordelijkheid en het verbeteren van de klantervaring. In sommige gevallen kunnen unieke verpakkingen zelfs leiden tot het ontstaan van parallelle markten! In dit artikel stellen wij u 8 originele verpakkingsideeën voor.

Inhoud

  • Eetbaar plastic van Notpla, een innovatieve en verantwoorde verpakking
  • Traceerbaarheid van producten vergemakkelijkt door TrackLegit
  • SoFresh verlengt de houdbaarheid van levensmiddelen
  • Bezoek PACKMOJO voor verpakkingen op maat
  • Ecoplasteam maakt zijn grondstof uit afval
  • De papieren fles: Johnnie Walker’s inzet voor de toekomst
  • Innovatieve verpakking bij Lindt helpt afval te verminderen
  • Met Fit Me neemt Maybelline afscheid van glas

Eetbaar plastic van Notpla, een innovatieve en verantwoorde verpakking

In 2022 zijn we ons steeds meer ecologisch bewust: daarom wordt overproductie in vraag gesteld. We recycleren slechts 9,5% van het plastic afval (Engelse site) en 36% van het geproduceerde plastic (Franse site) komt van de verpakkingssector. Wat kunnen we doen om de trend te keren?

Met zijn eetbare plastic heeft Notpla (Engelse site) de kwestie van innovatieve en verantwoorde verpakkingen aangepakt. Haar verpakkingen zijn gemaakt van algen en planten, waardoor ze 100% biologisch afbreekbaar en eetbaar zijn. Hoe werkt het? Binnen enkele weken verdwijnt het door een natuurlijk ontbindingsproces. Deze revolutie in de verpakkingsindustrie is een zegen voor voedselfabrikanten die zich richten op een verantwoord publiek.


Traceerbaarheid van producten vergemakkelijkt door TrackLegit

In Slovenië maakt TrackLegit (Engelse site) het mogelijk de herkomst van onze producten beter te traceren. De startup bouwt zijn eigen IoT-gebaseerde slimme verpakkingsoplossing. Daarvoor vertrouwt het op blockchain, een digitaal platform en NFC-chips (die innovatie in kleding promoten).

Haar drie oplossingen verbeteren de bescherming van het merk, de betrokkenheid van de consument en vooral de traceerbaarheid van het product. Deze innovatieve vorm van verpakking stelt bedrijven gerust tegen namaak. Bovendien stelt het consumenten gerust die zich zorgen maken over de herkomst van hun favoriete producten. De klanten van TrackLegit profiteren van een mobiele applicatie die alle bovengenoemde gegevens samenbrengt. Dit is een geweldige kans voor elk levensmiddelen-, textiel- of farmaceutisch bedrijf.


SoFresh verlengt de houdbaarheid van levensmiddelen

Het Amerikaanse bedrijf SoFresh (Engelse site) maakt verpakkingen die helpen om voedsel beter te bewaren. Door infusie van natuurlijke extracten worden de verpakte levensmiddelen voorzien van actieve dampen. De schimmel neemt dan de damp op en zijn stofwisseling wordt vertraagd: dit verlengt de houdbaarheid van het product!

Daarmee wordt SoFresh een belangrijke speler op de markt van innovatieve verpakkingen. De startup wil voedselverspilling beperken. Tegenwoordig belandt bijna een derde van onze levensmiddelen in de vuilnisbak.

Het aanbod van SoFresh is vooral gericht op voedselproducenten: verpakkingsfolies, recycleerbare deksels, enz.


Afspraak bij PACKMOJO voor verpakkingen op maat

Omdat de verpakking een integraal onderdeel is van de klantervaring, biedt PACKMOJO zijn klanten de mogelijkheid om gepersonaliseerde verpakkingen te ontwerpen. Het innovatieve karakter van deze verpakking komt tot uiting in het aanbod van de Chinese startup. Bedrijven die PACKMOJO gebruiken, hoeven inderdaad geen ontwerper in te huren.

Het digitale platform biedt 3D-visualisatietools en biedt onmiddellijke offertes. Bovendien staat dit jonge bedrijf aan de spits van MVO, aangezien het gebruik maakt van ecologisch verantwoorde materialen. De verpakking die zij aanbiedt is gemaakt van afval, terwijl zij ecologische inkt gebruikt voor het drukgedeelte.


Ecoplasteam maakt zijn grondstof uit afval

Innovatie in verpakkingen in 2022 is vooral een positieve bijdrage aan het milieu. Ecoplasteam heeft dit begrepen. Dit Italiaanse bedrijf vervaardigt een grondstof uit afvalstoffen: EcoAllene-granulaat. Door vast afval te recycleren, verkrijgt Ecoplasteam een materiaal dat steeds opnieuw kan worden gebruikt.

EcoAllene is zeer gemakkelijk te vormen, daarom wordt het gebruikt om verpakkingsflessen te maken. Maar dat is niet alles: het materiaal wordt in vele sectoren gebruikt. Hieronder vallen natuurlijk de bouwsector, maar ook mode en consumentenproducten.

Ecoplasteam heeft een verpakking ontwikkeld die steeds opnieuw kan worden gebruikt, en tegelijk ons afval wordt gerecycleerd.


De papieren fles: Johnnie Walker’s inzet voor de toekomst

Twee jaar geleden lanceerde Johnnie Walker een innovatieve verpakking voor zijn whisky. Het is een beperkte editie van zijn traditionele assortiment, met een papieren fles in plaats van het gebruikelijke glas. Het moederbedrijf Diageo werkt samen met Pilot Lite om Pulpex (Engelse site) te lanceren, een nieuwe speler op het gebied van duurzame verpakkingstechnologie. Gemaakt van papierpulp, voldoet de fles aan de normen voor voedselveiligheid.

Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een grote beweging van ’s werelds grootste FMCG-bedrijven. Unilever, PepsiCo en Estée Lauder maken deel uit van een consortium dat door Pulpex is opgezet. Elk van deze bedrijven is van plan zijn eigen papieren flessen op basis van deze technologie op de markt te brengen.


Innovatieve verpakking bij Lindt helpt afval te verminderen

Het verminderen van verpakkingen is een steeds vaker voorkomend verschijnsel bij spelers in de levensmiddelenindustrie. Sommigen doen het in het kader van shrinkflation, anderen om milieuredenen. Dit is het geval bij Lindt: de chocolademaker heeft aangekondigd de het teveel aan verpakking te willen aanpakken. Voor het vervoer van hun producten gebruiken zij herbruikbare bakken en containers. Daarnaast houdt Lindt voor zijn verpakking rekening met de hoeveelheid gebruikte chemicaliën.

Deze stap van de chocolademaker Lindt kan een grote verandering betekenen voor de levensmiddelenproducenten. In de komende jaren zullen we zeker meer bulkproducten zien, en minder individuele zakken.

Het Zwitserse chocoladebedrijf Lindt loopt voorop in het veranderen van de mentaliteit van de voedingsindustrie (bron: Shutterstock)


Met Fit Me neemt Maybelline afscheid van glas

Tot slot is Maybelline creatief geweest met haar Fit Me assortiment. Het cosmeticamerk heeft een innovatieve verpakking ontwikkeld door het glas voor haar foundations af te schaffen. Nu biedt de fabrikant zijn klanten een zacht zakje aan. Bovendien is de verpakking ontworpen voor online verkoop, zodat het niet nodig is het product voor verzending verder te verpakken.

Het is ook geschikt voor professioneel gebruik en is bestand tegen reizen. Het resultaat is opvallend: de verpakking is 1,41 keer lichter dan de klassieke glazen flesovendien is de hoeveelheid foundation groter dan vroeger.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *