26 februari 2021 543 woorden, 3 min. gelezen

Ervaringsgerichte marketing: definitie, nut en advies

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We hebben al toegelicht waarom de klantervaring een cruciaal aspect is dat impact heeft op de loyaliteit van klanten en de merkbekendheid. Ook de ervaringsgerichte marketing biedt een manier om een unieke ervaring te creëren en prospects aan te trekken. […]

We hebben al toegelicht waarom de klantervaring een cruciaal aspect is dat impact heeft op de loyaliteit van klanten en de merkbekendheid. Ook de ervaringsgerichte marketing biedt een manier om een unieke ervaring te creëren en prospects aan te trekken.

Samenvatting

crédits : Shutterstock

Definitie

Experiental of ervaringsgerichte marketing (Engelse site) is gericht op het theatraliseren van de verkoopruimte, waarbij voorbijgangers, prospecten, klanten in interactie treden met de marketingactie: een meeslepende en unieke ervaring!
We hebben allemaal wel eens de masse mensen rond de wagens van Redbull gezien om een proefblikje te kunnen krijgen. Het doel van dit soort marketingactie is sterke emoties op te wekken om een relatie tussen de klant of prospect en het merk tot stand te brengen. Ervaringsgerichte marketing is erop gericht de vijf zintuigen (zicht, gehoor, smaak, tast en reuk) aan te spreken en de deelnemers en gebruikers een bijzonder en verschillend moment te laten beleven. Ervaringsgerichte marketing heeft als doel de consument in het middelpunt van de actie te plaatsen, en niet het product of de dienst.

crédits : Shutterstock

Het nut van ervaringsgerichte marketing

Ervaringsgerichte marketing is een geweldige manier om klanten, prospects en voorbijgangers bij uw marketingactiviteiten te betrekken. Het stelt klanten in staat direct in contact te komen met uw product of dienst en maakt hen actief vanaf hun eerste contact met het merk. In tegenstelling tot de traditionele marketing probeert ervaringsgerichte marketing de marketingcodes te doorbreken om een unieke ervaring aan te bieden en de consument te beïnvloeden door op zijn emoties in te spelen. Dit soort van marketing wordt gedefinieerd door een ervaring die voor de klant betekenisvol, interactief en onvergetelijk is. Het gaat er hier niet om de technische kenmerken van een product aan te tonen, maar om de emoties en sensaties die met deze aankoop gepaard gaan te belichten. De rol van influencers in marketingcampagnes is een zeer goed voorbeeld van de trend in verband met de communicatie van waarden en de sociale verbondenheid van producten en diensten.

crédits : Shutterstock

Tips voor het opzetten van uw ervaringsgerichte marketingcampagne:

  • creëer het decor om de waarden weer te geven die u wilt benadrukken
  • speel met de vijf zintuigen van de klanten om emoties te creëren die u geassocieerd wilt zien met uw product, dienst of merk
  • stimuleer het experimenteren met producten of diensten
  • zoek naar persoonlijk contact, realiseer vanaf het begin een sterke band tussen verkoper en klant

Betrek uw klanten online: hetzij op een evenement door hen erbij te betrekken, hetzij online met hashtags, partnerschappen, via communities, enz.

Enkele voorbeelden

RedBull

Het bekende merk van energiedranken RedBull ontwikkelt talrijke ervaringsgerichte marketingcampagnes, vooral rond extreme sporten. RedBull maakt gebruik van spanning en de nieuwigheid van sportieve prestaties om een blijvende indruk te maken. Een goed voorbeeld is te zien in onderstaande video met de enscenering van Felix Baumgartner in vrije val vanaf bijna 40.000 meter boven de grond.

 

Refinery29

De 29Rooms van Refinery29 is een van de beste voorbeelden van ervaringsgerichte marketing met hun interactieve kamers gericht op stijl, cultuur en technologie. Deelnemers ervaren verschillende concepten in elke kamer. Deze worden ontwikkeld in samenwerking met bekende merken en veranderen elk jaar om aan een uniek thema te beantwoorden.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *