25 november 2022 1297 woorden, 6 min. gelezen

Trigger marketing: definitie, voordelen en strategie [Guide 2023].

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Trigger marketing behoort tot de geautomatiseerde marketing. Dit proces volgt het klanttraject om consumenten aan te trekken, te overtuigen en te behouden. Het heeft veel voordelen, want het moedigt de aankoop aan en versterkt de naamsbekendheid. Wat zijn de voordelen? […]

Trigger marketing behoort tot de geautomatiseerde marketing. Dit proces volgt het klanttraject om consumenten aan te trekken, te overtuigen en te behouden. Het heeft veel voordelen, want het moedigt de aankoop aan en versterkt de naamsbekendheid. Wat zijn de voordelen? Hoe past ik een trigger-marketingstrategie toe? Dit artikel is bedoeld om de grijze zones rond dit onderwerp, dat zo essentieel is voor webwinkeliers, op te helderen.


 

Neem contact met ons op om uw klantentrouw te verhogen

 


Inhoud


 

30 seconden om trigger marketing te begrijpen

 • Chatbots, e-mails, SMS: toegepast op dit proces kunnen deze kanalen tot +67% aan verkoop opleveren.
 • De rode draad is duidelijk: laat de gebruiker zien dat je bereid bent hem alle aandacht te geven die hij nodig heeft.
 • Het gaat erom de fases in het klanttraject om te zetten in conversie- en loyaliteitsmogelijkheden.
 • Consumenten waarderen trigger-marketingmanoeuvres, mits ze gepersonaliseerd, voordelig en discreet zijn.
 • Zijn tactiek bevordert positieve berichten over uw merk.

 


Hoofdstuk 1

Wat is trigger marketing?

Een trigger ligt aan de basis van de automatische uitzending van berichten, verzonden op basis van het consumentengedrag. Al naargelang het verloop van het klanttraject nemen merken contact op met hun gebruikers om de klantconversie te vergemakkelijken. Net als geautomatiseerde berichten maakt trigger marketing deel uit van ‘marketing automation’. De doelstellingen zijn in veel opzichten echter verschillend. Triggers zijn immers persoonlijker en hebben daarom meer impact.

Profiteer van onze hulp om het consumentengedrag beter te begrijpen

Bovendien is deze methode evenzeer van toepassing op externe als op interne activiteiten. Inderdaad, trigger marketing biedt heel wat mogelijkheden, die allemaal in dit artikel worden aangehaald. Het manifesteert zich via vele online communicatiekanalen. De meest voorkomende zijn de volgende:

 • E-mail
 • SMS
 • Mail
 • Directe chat

Deze aanpak is perfect voor elke marketingstrategie die uiterst nauwkeurige targeting vereist.


Hoofdstuk 2

Trigger marketing: de 3 voordelen

De voordelen zijn niet alleen talrijk, maar ook meetbaar. Bovendien optimaliseert trigger marketing het klantrelatiebeheer (CRM). Het verhoogt ook uw impact door de conversie van klanten te verhogen en de merkbekendheid te verbeteren.

Meet de bekendheid van uw bedrijf op het Europese continent

Hier zijn 3 van de meest voor de hand liggende voordelen van trigger marketing.


De snelheid van trigger marketing is belangrijk

Het automatiseren van uw mailings en e-mails bespaart veel tijd. In die zin is trigger marketing een belangrijke bondgenoot in klantrelaties. In feite blijft het vermogen om snel te reageren op consumentengedrag zijn belangrijkste voordeel. De tijd die u daarmee bespaart, kunt u dan weer besteden aan andere segmenten van uw bedrijf!

trigger marketing consommateur

Dankzij trigger marketing wordt de consument beter begrepen en verbetert het merk zijn klantentevredenheid. (bron: Shutterstock)

Op zich weet deze marketingpraktijk op het juiste moment, op de juiste plaats en op de juiste manier in te grijpen. Zo worden chatbots beschouwd als bijzonder effectieve (Engelse site) conversietools ! Hier zijn enkele statistieken die dit punt ondersteunen (bron: DigitalSignageToday.com):

 • Betrokkenheidspercentages: stijgingen tot 90% voor de structuren die er gebruik van maken
 • Verkoop: systematische toename, tot +67% van de verkoop
 • Algemene opinie: 57% van de bedrijven denkt dat chatbots een goed rendement opleveren

Ideaal voor het converteren en behouden van klanten

Contact opnemen met uw klanten door het volgen van een trigger-marketingstrategie stimuleert de klantconversie. Deze beste praktijk vermindert het risico om leads te verliezen aanzienlijk. Daardoor stijgt uw verkoop en worden uw marketinginspanningen relevanter en persoonlijker.

Bovendien helpen triggers uw bestaande klanten opnieuw te binden:

 • Vertrouwen: consumenten voelen zich meer verbonden met uw merk
 • Betere klantervaring: wordt vergemakkelijkt door de verschillende trigger marketingoperaties
 • Tevredenheid en loyaliteit geoptimaliseerd: uw klanten zijn op de hoogte van de marketinginspanningen die worden geleverd om beter aan hun behoeften te voldoen

trigger marketing confiance

Het vertrouwen van de consument moet worden gewonnen om meer verkopen te registreren, en trigger marketing vergemakkelijkt dit proces.(bron: Shutterstock)

Gepersonaliseerde communicatie blijft langer in het geheugen hangen en brengt het merk dichter bij de klant. Dit begrip is van het grootste belang. Wij weten immers dat positieve herinneringen aan merken de bekendheid van de consument ermee versterken. Dit heeft op zijn beurt een positieve invloed op hun attitudes en merkvoorkeuren (Mantonakis et al, 2008, Engelse site).


De reputatie van het merk wordt versterkt

Tevreden klanten zullen meer en vaker kopen. Naast directe verkoop zijn merkbekendheid en mond-tot-mondreclame essentiële elementen van elke trigger-marketingstrategie. Dus de logische volgende stap na triggers is het cultiveren van de brand advocacy rond uw merk. Zo zorgt u ervoor dat uw klanten hun goede klantervaring doorgeven aan hun omgeving.

Hoe meer u uw klanten tevreden stelt, hoe meer zij nieuwe prospects zullen aanbrengen: dat is de bijdrage van triggers.

De goede gewoonte is om al uw prospects te behandelen alsof het overtuigde klanten zijn. Niet-overhaalde bezoeker zullen immers een uitstekend imago hebben van uw bedrijf als zij zich correct behandeld voelen. Daardoor zullen ze eerder geneigd zijn bij u terug te komen als ze een aankoop willen doen.


Hoofdstuk 3

4 stappen naar een succesvolle trigger-marketing

Zodra de voordelen van triggers goed begrepen zijn, is het tijd voor het strategische aspect. Hoe begint u aan een goede trigger-marketingstrategie? Op welke doelen moet men zich richten en wanneer? Alle antwoorden vindt u hieronder met 6 strategische tips voor deze marketingaanpak:


Verwelkom de prospect

De basistrigger is het welkomstbericht. Het is heel eenvoudig te ontwerpen, maar toch essentieel om de conversie te verhogen. Dit geautomatiseerde bericht past perfect bij een nieuwe registratie op uw site.

Zoals bij elke andere tak van marketing is het eerste contact essentieel! (bron: Shutterstock)

Begin deze nieuwe relatie tussen u en de nieuwe gebruiker goed: ze moeten zich welkom voelen. Een goede toepassing van de beginselen van relatiemarketingprincipes, een beleefde en vriendelijke toon, dat volstaat!


Het klanttraject vergemakkelijken

Krachtige triggers zijn ontworpen om te worden geïntegreerd in het conversiepad van uw consumenten. Daarvoor is het geen rocket science: het gaat gewoon om het personaliseren van de berichten in elke conversiefase.

Als het gaat om een site met hoge conversie, richt dan uw trigger marketing inspanningen precies op die plaats! Bijvoorbeeld, voor mensen die geen actie hebben ondernomen op uw site, richt u zich op de welkomstmails. Zo kunt u hen uitleggen hoe ze een account kunnen aanmaken, producten kunnen vergelijken, profiteren van kortingen, enz.


In contact blijven

Het eerste gesprek is cruciaal, het legt de basis voor de relatie met uw prospects. Maar de fase na de aankoop is minstens zo belangrijk. Online zijn consumenten ongerust: stel ze zo snel mogelijk gerust!

Daarom moeten alle mogelijke trucs worden toegepast om het contact te onderhouden, ook na de aankoop. Hier volgen enkele voorbeelden van trigger-marketingoperaties in deze zin:

 • Vraag Google-beoordelingen: over de kwaliteit van het product/de dienst, hun klantervaring, hun aanbevelingen, enz.
 • Plan enquêtes: “Wat kunnen we verbeteren om een betere service te bieden? Vergeet niet een voucher toe te voegen bij de deelname aan de enquête.
 • Levering van de bestelling: communiceren met de klant, hem een vermoedelijke leveringsdatum geven, ervoor zorgen dat het pakket wordt ontvangen, enz.

Loyaliteit belonen

Doorgaans is het werven van een nieuwe klant veel minder winstgevend dan het behouden van een klant. Hoewel dit principe afhangt van het soort aanbod (Engelse site), kunnen we daar toch niet omheen.

Om klanten te binden, moet u niet aarzelen om hen vouchers te sturen of zelfs een gelukkige verjaardag te wensen. In die zin moet u hen ook informeren over toekomstige promoties die op uw platform beschikbaar zijn.

Wees echter wel flexibel! De klant moet zijn voucher zonder beperkingen kunnen inwisselen of zijn beloning in ontvangst kunnen nemen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *