10 november 2022 1109 woorden, 5 min. gelezen

Brand advocacy: definitie en voorbeelden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Brand advocacy is het omvormen van uw klanten tot verkopers om een positieve boodschap over uw merk te verspreiden. Met een strategie gebaseerd op vier kernpunten laat dit artikel zien hoe deze marketingtechniek werkt. Hoe kunt u de klantervaring en […]

Brand advocacy is het omvormen van uw klanten tot verkopers om een positieve boodschap over uw merk te verspreiden. Met een strategie gebaseerd op vier kernpunten laat dit artikel zien hoe deze marketingtechniek werkt. Hoe kunt u de klantervaring en de targeting van uw meest toegewijde klanten verbeteren? Ontdek hieronder het antwoord, samen mets 3 voorbeelden van succesvolle brand advocacy-campagnes.

Contacteer ons voor uw marketingprojecten


Inhoud


Alles over brand advocacy in 30 seconden

 • Deze marketingtechniek is een zegen voor merken: klanten worden verkoopagenten
 • 80% van de consumenten kijkt online voordat ze een product kopen
 • Het geheim van een goede brand advocacy-strategie ligt in vier sleutelwoorden: storytelling, service, klanttevredenheid en beloning.
 • Dankzij deze marketingmethode haalde Starbucks 000 dollar op met zijn sponsorcampagne.
 • Tesla’s nieuwe korting van $1.000 voor nieuwe aankopen, op voorwaarde van doorverwijzing van een vriend of familielid.
 • Men moet ook selectief zijn: Apple heeft slechts 77 foto’s uit een panel van enkele duizenden consumenten gebruikt om de “Shot on iPhone”-campagne af te ronden.

Hoofdstuk 1

Wat is brand advocacy?

Laten we bij wijze van inleiding beginnen met het voor de hand liggende. Brand advocacy levert meer leads en klanten op dan reclame. Het is inderdaad vrij gemakkelijk om reclame sceptisch te beschouwen  (Engelse site) als je er elke dag mee wordt geconfronteerd. Het eerste wat je moet weten over deze marketingtechniek is dat het een goede e-reputatie creëert. IFOP (Franse site) heeft onlangs aangetoond dat 4 van de 5 consumenten informatie zoeken op het internet alvorens een aankoop te doen.


Tegenwoordig doet 80% van de consumenten online onderzoek voordat ze een aankoop doen.


Maar wat is brand advocacy precies? Brand advocacy is wanneer een bedrijf zijn klanten gebruikt om viraliteit te genereren. Deze techniek is voornamelijk gebaseerd op digitale platforms zoals sociale netwerken. Het doel is immers om zoveel mogelijk mensen te noemen. Uiteindelijk proberen de structuren die deze methode gebruiken positieve elektronische mond-tot-mondreclame te ontwikkelen. De merken proberen vervolgens de goede feedback van deze klanten om te zetten in echte reclameposters voor de leden van hun entourage.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van deze marketingmethode?

 • Zijn betaalbaarheid: meestal is het zelfs gratis voor merken
 • De verhouding tussen geïnvesteerde tijd en potentiële winst: veel goedkoper dan reclame, en met meer tastbare resultaten dan welke andere communicatieoperatie ook.
 • Verhoogde naamsbekendheid: het spreekt voor zich dat brand advocacy uw online merkimago kan verbeteren.

 


Hoofdstuk 2

Hoe brand advocacy marketing uitvoeren?

Iedereen in een bedrijf moet de klant als koning beschouwen. Als de dienstverlening goed is, zal een klant immers geneigd zijn om vrienden erover te vertellen. Eigenlijk valt dit verlangen om te delen binnen het domein van spontane mond-tot-mondreclame (Engelse site).

 

De klantervaring optimaliseren

Om klanten aan te moedigen over een merk te praten, moet u iets origineels te zeggen hebben. In de eerste plaats vereist dit een dienst/product van hoge kwaliteit. Ten tweede impliceert een goede klantervaring marketinginspanningen op verschillende aspecten, zoals:

 • de creatie van een uniek verhaal
 • een onberispelijke service, voor, tijdens en na de aankoop

Potentiële merkambassadeurs benaderen

Weten wie deze meest loyale gebruikers zijn is de sleutel tot brand advocacy. Om dit te doen zijn er een paar methoden om te proberen de klanten te identificeren die zich het meest betrokken voelen bij uw merk. Hier volgen enkele voorbeelden:

 • Net Promoter Score: tevredenheidsonderzoeken uitvoeren (mits goed toegepast)
 • Loyaliteit belonen: zet beloningsprogramma’s op voor de trouwste klanten
 • door de gebruiker gegenereerde inhoud (UGC): bijvoorbeeld de organisatie van wedstrijden in participatieve marketingcampagnes

 

Brand advocacy promoten

Tevreden klanten vallen in twee categorieën uiteen. Enerzijds zijn er degenen die spontaan over het merk zullen praten. Anderzijds zijn er mensen die nog overtuigd moeten worden. Het doel is de online communicatie voor uw klanten te vergemakkelijken. Hier volgen enkele ideeën over hoe dit te bereiken:

 • Plaats deelknoppen op uw website
 • Kant-en-klare inhoud voorbereiden die klanten kunnen delen op hun sociale netwerken
 • Maak een branded hashtag (zie Starbucks voorbeeld met #tweetacoffee)

Het belonen van positieve mond-tot-mondreclame

Tot slot omvat goede advocacy marketing ook beloningen voor uw “kampioenen”. Dit omvat zowel trouwe klanten als leads. Hier volgen enkele voorbeelden mogelijke maatregelen:

 • Bied 20% korting op de volgende bestelling als het bedrijf aan een of meer vrienden wordt voorgesteld.
 • Geef kortingscodes om klanten aan te moedigen opnieuw te bestellen op het online platform

Hoofdstuk 3

Drie voorbeelden van hoe je brand advocacy goed kunt toepassen

Zonder al te veel theoretische uitleg geven wij u drie bekende gevallen van goed gebruik van brand advocacy. Drie Amerikaanse bedrijven hebben zich in dit opzicht onderscheiden: Starbucks, Tesla en Apple.

Starbucks: goed gebruik maken van sociale netwerken

Laten we beginnen met Starbucks. Het bedrijf voerde een campagne genaamd #tweetacoffee, met cadeaubonnen van $ 5 die je kon delen met vrienden. Het principe is eenvoudig: tweet een foto van hun koffie in ruil voor de bon. Het initiatief is niet winstgevend gebleken (aan het eind van de operatie was 180.000 dollar opgehaald, Engelse site). Maar in werkelijkheid is het echte rendement van de investering de targeting van de “beste” klanten van Starbucks.

logo starbucks marketing rebranding

Starbucks innoveert in zijn communicatie door brand advocacy

Tesla met indrukwekkende kortingen

Tesla is in de hoogste versnelling gegaan met zijn brand advocacy-campagnes. De kortingen zijn gewoonweg  ongelooflijk! We hebben het over kortingen van 1.000 dollar voor elke nieuwe bestelling: voor de klant, maar ook voor de prospect die hij met het merk associeert.

Maar daar blijft het niet bij, elke klant die Tesla doorverwijst naar 10 mensen kreeg voorrang bij de aankoop van een Model X SUV. Dit doorverwijzingsprogramma kan trouwe klanten van Tesla voortdurend verrassen. De beloningen varieerden van gloednieuwe roadsters tot rondleidingen in de kantoren van SpaceX.

Tesla, een van de bedrijven die het meest heeft geïnvesteerd in brand advocacy-campagnes (bron: Shutterstock)

Apple met de wedstrijd “Shot on iPhone”

Laten we tot slot het voorbeeld van Apple aanhalen. De wereldwijde “Shot on iPhone”-campagne had het gewenste effect. Met duizenden gebruikers wereldwijd die hieraan deelnamen, bleef Apple selectief. Het behield slechts 77 shots om zijn marketingcampagne te voltooien. Het principe is voor iedereen toegankelijk: maak een foto van jezelf, met weinig bewerking, om de kracht van Apple camera’s te tonen.

Doordat de foto’s natuurlijker overkomen, kan iedereen zich ermee identificeren. Opnieuw toont Apple zich een pionier op het gebied van marketingoperaties!

Apple gebruikt de mogelijkheden van zijn smartphones voor brand advocacy

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *