24 september 2018 963 woorden, 4 min. gelezen

Zintuiglijke marketing als basis van merkimago

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het bedrijf Arthur Dupuy (Franse website), gevestigd in Montpellier, is gespecialiseerd in het maken van op maat gemaakte reukhandtekeningen. We interviewden de oprichter, Arthur Dupuy, om meer inzicht te krijgen in zijn bedrijf en te vragen naar de verwachtingen van […]

Het bedrijf Arthur Dupuy (Franse website), gevestigd in Montpellier, is gespecialiseerd in het maken van op maat gemaakte reukhandtekeningen. We interviewden de oprichter, Arthur Dupuy, om meer inzicht te krijgen in zijn bedrijf en te vragen naar de verwachtingen van de klant in dit ongebruikelijke gebied van zintuiglijke marketing.

Het bedrijf Arthur Dupuy

Als enige Franse bedrijf in de sector dat aan universiteiten verbonden is, met name die van Montpellier, wordt het mede aangestuurd door een doctor in de farmacie, hoogleraar onderzoek bevoegd om onderzoek te leiden en zeer vertrouwd is met de uiterst strenge normen voor allerlei soorten parfums.

Het bedrijf staat, indirect via deze contracten, ook onder toezicht van de CNRS, de Ecole Nationale de Chimie en het Institut des Biomolécules Max Mousseron, waardoor klanten daarnaar mogen verwijzen op hun producten en de consumenten zo een ongekende geloofwaardigheid kunnen bieden.

Het bijzondere van dit bedrijf is het creëren van een parfum van A tot Z in volledig partnerschap met de klant, met een exclusief contract van 5 jaar. Het bedrijf positioneert zich in de eerste plaats op producties van 1 tot 100 kg, met parfums op maat (minder dan 1 kg) en industriële productie (> 1 ton).

Omdat een patent voor een parfum aanvragen onmogelijk is wegens de specificiteit van de chemische samenstelling biedt Arthur Dupuy een ’identiteitskaart’ aan op basis van chromatografie.

Verschillende gebruiksmogelijkheden voor de gecreëerde parfums

Dit bedrijf is uitgegroeid tot de wereldleider in het creëren van parfums die kunnen worden geïntegreerd in alle soorten dragers, zoals espadrilles van Payote waar het parfum direct in de stof is geïntegreerd, iets wat dit merk uniek maakt.

De olfactorische differentiatie die wordt aangeboden wordt vooral gewaardeerd door luxe hotels en premium campings. Ook de kunstwereld is geïnteresseerd, zoals Sou Fujimoto die het parfum in het ontwerp van zijn gebouw integreerde en er een echt kunstwerk van maakte. Ook grote merken zijn ook op zoek naar deze concurrentiële differentiatie, die wordt gewaarborgd door de exclusiviteit die wordt aangeboden. Omdat de aangeboden dienst dankzij nieuwe technologieën betaalbaar is geworden, zijn luxe merken niet langer de enigen die zich deze dienst kunnen veroorloven.

Wist u dit al? ?

Sommige bedrijven, zoals Chanel, hebben hun lavendelvelden gekocht om de kwaliteit van hun productie te behouden en hun bevoorrading te garanderen.

Waarom een reukhandtekening maken?

Een olfactorische marketingstrategie is gerechtvaardigd op basis van 3 gezichtspunten:

  • Klantenloyaliteit door bewuste of onbewuste memorisatie van het parfum en het verlangen om dat te kopen.
  • Het aantrekken van nieuwe klanten om de portefeuille van de onderneming uit te breiden.
  • De concurrentiedifferentiatie die inherent is aan de bescherming van het parfum door de exclusiviteit die het voor 5 jaar garandeert.

Hoe een parfum met een merkimago combineren?

De methode  die Arthur Dupuy toepast, plaatst de klant terug in het hart van het creatieve proces door hem te vragen naar het verhaal dat hij wil vertellen, de positionering die hij zoekt en die wordt waargenomen. Er worden vervolgens drie geurvoorstellen gedaan die beantwoorden aan de eerste vraag van de klant. Eenmaal gevalideerd of niet, en na eventuele wijziging en akkoord, worden monsters van deze 3 geuren aangemaakt en voorgesteld aan de klant, die uiteindelijk zal beslissen wat het beste bij hem past.

Er bestaat een cruciaal verband tussen het parfum en het vertellen van verhalen. Het is ook een bindmiddel in intern management voor alle teams die actief deelnemen aan de creatie van het parfum en die houden van de geschiedenis van het parfum, een geschiedenis die ze graag uitleggen aan hun klanten.

Praktijkvoorbeeld: zintuiglijke marketing in de tramlijn van Montpellier

Een van de meest interessante innovaties op het gebied van marketing is het gebruik van deze geuren in de tramlijn van Montpellier. De tramlijnen zijn namelijk uitgerust met geurverspreiders die het comfort van de reizigers verhogen en anderen kunnen overtuigen om dit vervoermiddel te nemen. Uit onderzoek blijkt dat 82% van de bevolking, al dan niet met een visuele beperking, de voorkeur geeft aan olfactorisch vervoer boven niet-olfactorisch vervoer. Arthur Dupuy meldt dat sommige gebruikers zelfs liever op het platform wachten op de volgende tram omdat ze weten dat het een geparfumeerde tram zal zijn. Deze innovatie heeft veel werk gevergd omdat de veiligheidseisen in de transportwereld zeer streng zijn.

Chanel nr. 5 : een parfum waarvan het recept al 100 keer veranderd is

Omdat sommige van de componenten van dit legendarisch parfum sedert de oprichting worden beschouwd als giftig of allergeen zag Chanel zich door de jaren heen verplicht om een aantal moleculen te vervangen en tegelijk voorzichtig te zijn om het karakter van de geur te behouden.  In de osmothèque, het conservatorium van parfums, in Versailles is het mogelijk om de eerste en de laatste versie van deze n°5 te ruiken. Voor een specialist is het verschil evident, maar de gemiddelde consument merkt geen verschil.

In samenwerking met CFPFA, het Franse centrum voor blinden en slechtzienden, heeft deze innovatie het voor slechtzienden ook mogelijk gemaakt om zich op een nieuwe manier in de ruimte te bewegen en de tramlijn die ze gebruiken te identificeren. Dankzij deze reukdifferentiatie tussen de verschillende lijnen konden deze mensen zich beter lokaliseren en positioneren.

Hoe kunnen de effecten van een dergelijk proces worden gemeten?

Om de effecten van een reukhandtekening op het klantgedrag te meten, kunnen meerdere KPI’s (prestatie-indicatoren) worden gebruikt. In het geval van de tramlijn in Montpellier gaat het om een toename van het aantal gebruikers en om kwalitatieve en kwantitatieve maatregelen voor de gebruikers. Vervolgens worden buiten de wereld van het vervoer analyses gemaakt, in zelf verspreidende cellen, met blinden en slechtzienden om de differentiatie van de geuren onderling te bewijzen, om aan te tonen en te bewijzen dat ze uniek zijn, dat wil zeggen dat geen 2 reukhandtekeningen van dit bedrijf zullen worden verward.

Crédits images : Arthur DupuyPosted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *