16 november 2023 639 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 16 november 2023

Voeding: 2 voorbeelden van co-branding met luxemerken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
SIAL vormde een gelegenheid om verschillende producten te ontdekken die de co-branding marketingtechniek gebruiken om zich te onderscheiden. Ontdek in dit artikel de merken Galateo & Friends (en het partnerschap met Swarovski) en Di Martino (en het partnerschap met Dolce & Gabbana).

Naast de nieuwe producten die we op het voedingssalon SIAL (Engelse site) zagen, ontdekten we ook een aantal originele samenwerkingen tussen merken. Dit fenomeen heet co-branding. In dit artikel stellen we u kort 2 interessante voorbeelden voor die een standaardproduct tot een verzamelobject en zelfs een luxeartikel maken.

Galateo & Friends: 2 verschillende co-brandings

Galateo & Friends biedt een lijn olijfolie aan die herkenbaar is aan de topklasse flessen. Hun ‘Les signatures’-lijn weerspiegelt de marketingaanpak van Château Mouton-Rothschild: elk jaar wordt de fles door een andere kunstenaar gesigneerd of is het resultaat van een andere samenwerking. Het is een permanente co-branding die deel uitmaakt van de marketingmix van het merk. De door ontwerper Carlo Volpi gesigneerde flessen zijn er bijvoorbeeld in 4 verschillende versies die in een doos worden verkocht.

Nog uitzonderlijker is de ‘Crystal’ fles die samen met Swarovski is gemaakt (zie foto hieronder). Dit gaat dus om een aparte co-branding, samen met de kunstenaars).

Zoals u merkt, kan co-branding worden toegepast op een breed scala aan associaties:

  • Enerzijds met kunstenaars
  • Of met een ander merk (Swarovski)

U moet echter opletten dat u uw marketing niet volledig baseert op associaties met andere merken. Het ontwikkelen van uw eigen aantrekkelijke identiteit moet een prioriteit blijven. Eenmalige co-brandingoperaties zullen dan zinvoller zijn en elk van de 2 merken versterken.

In de wereld van de olijfoliemarketing is de verpakking een essentiële factor om consumenten te verleiden en zich van de concurrentie te onderscheiden. Ons marktonderzoeksbureau voerde een project uit waarin we aantoonden dat 60% van de eerste aankoopbeslissing gebaseerd kan zijn op externe criteria (vorm, ontwerp, etiket). De vorm van de fles moet bijvoorbeeld niet alleen de organoleptische eigenschappen van de olie behouden, maar ook een merkimago uitstralen.

Het ontwerp van het etiket speelt een essentiële rol in de merkherkenning. Het etiket communiceert zowel waarden als wettelijke informatie. Een duidelijk, aantrekkelijk en informatief etiket kan de merkherkenning vergroten en impulsaankopen stimuleren.

Kortom, een goed ontworpen verpakking is een krachtig marketinginstrument voor olijfolieproducenten. Het gaat niet alleen om het beschermen van de inhoud, maar ook om effectieve communicatie met de consument en het versterken van het merkimago om de verkoop te stimuleren. Er moet echter een evenwicht gevonden worden tussen de kosten van de verpakking en de kosten van de inhoud. Een veelgemaakte fout in de olijfoliemarkt is om meer te investeren in de uiterlijke aspecten dan in de intrinsieke kwaliteit van het product (de olie). Uiteindelijk is het echter de kwaliteit van het product die de klanten tevreden zal stellen en hun loyaliteit zal winnen.

Di Martino en Dolce&Gabbana

Een andere opmerkelijke samenwerking is die van het eeuwenoude bedrijf Di Martino, gespecialiseerd in ambachtelijke pasta, met Dolce & Gabbana.

De basis voor deze samenwerking werd gelegd in september 2017, toen Dolce & Gabbana op zoek was naar een partner om ‘Made in Italy’ te promoten. Na een eerste succesvolle samenwerking met Smeg, viel de keuze van Domenico Dolce en Stefano Gabbana op Di Martino, dat al een voortrekkersrol speelde op het gebied van Made in Italy door het gebruik van uitsluitend Italiaanse meelsoorten.

Het sterrenkoppel van de Italiaanse mode heeft de verpakking van Di Martino overgenomen om de Napolitaanse traditie te vieren en twee verschillende producten te creëren:

  • Deegwaren met een lengte van meer dan 50 cm (een klassieker van Di Martino), verkocht in D&G-verpakking (1 kg voor € 7 tot € 10)
  • Een verzamelblik (3000-4000 stuks geproduceerd) met 3 x 500 g pakken pasta en een D&G-schort (verkoopprijs: € 120)

Co-branding tot slot

Giuseppe Di Martino presenteert met trots het product van de samenwerking met Dolce & Gabbana

Tot slot

Deze voorbeelden van co-branding zijn natuurlijk vrij uniek en overstijgen de strikte grenzen van de levensmiddelenmarkt. Het zijn meer verzamelobjecten dan echte voedingsproducten. De markt voor dit soort producten is ook heel specifiek, want de verkoop moet gezocht worden in Rusland, Azië en het Midden-Oosten.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *