17 november 2020 1213 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 9 maart 2023

Marktonderzoek in Portugal: top 10 van gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Aansluitend op onze reeks over de beste gegevensbronnen, geven we vandaag een gedetailleerd overzicht van de bronnen die u kunt gebruiken voor uw marktonderzoek in Portugal. Aan het einde van dit artikel vindt u ook een overzichtstabel. Neem contact met […]

Aansluitend op onze reeks over de beste gegevensbronnen, geven we vandaag een gedetailleerd overzicht van de bronnen die u kunt gebruiken voor uw marktonderzoek in Portugal.

Aan het einde van dit artikel vindt u ook een overzichtstabel.

Neem contact met ons op om opkomende trends in uw sector te identificeren


Samenvatting


Officiële nationale statistieken

Voor uw marktonderzoek in Portugal is de eerste site die u moet bezoeken het INE (Instituto Nacional de Estatistica, Engelse site), het nationale instituut voor de statistiek. De gegevens van deze site, zoals van alle nationale statistische sites, geven gewicht aan uw studie, uw bedrijfsplan en zullen een belangrijke troef zijn in uw zoektocht naar investeerders. U vindt er algemene statistieken over economische, demografische, milieu- en maatschappelijke thema’s, maar ook initiële sectorale statistieken (landbouw, industrie, tertiaire en dienstensector, enz.).

instituto nacional de estatistica, homepage de l'institut national des statistiques au Portugal

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Definiëren van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet doen (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Financiële gegevens van de onderneming

Om de rentabiliteit van uw project te begrijpen, maar ook om de financiële situatie van uw concurrenten en toekomstige partners te begrijpen, zult u zich moeten informeren over hun respectievelijke financiële situatie.

De Portugese tegenhanger van de website e-informa (Portugees), die ook op de Spaanse markt beschikbaar is, houdt financiële gegevens van bedrijven bij, waardoor u het onderzoek in kwestie kunt doen. U moet echter wel een account aanmaken op de site om toegang te krijgen tot alle informatie.

Sites zoals portugalio (Portugees) en informa (Engels) bieden dit soort diensten eveneens aan.

Als u producten of diensten aanbiedt in B2B, aarzel dan niet om deze sites te gebruiken om de aantrekkelijkheid van uw markt te testen door de financiële gegevens van uw prospects te analyseren.

Consumentenbescherming

Deco.proteste.pt (Portugees) zet zich in voor de bescherming van de consument in Portugal. De site stelt zowel voor om consumenten te begeleiden bij hun stappen na een slechte klantervaring, als om producten en diensten te vergelijken.

Deze zullen vooral nuttig zijn om u een eerste indruk te geven van de markt, de toestand en de aantrekkelijkheid ervan. Maak van de gelegenheid gebruik om te begrijpen wat de site en de consumenten bijvoorbeeld denken over de producten en diensten van uw concurrenten.

Homepage de deco proteste, association pour la défense des consommateurs au Portugal

Zo kunt u zich positioneren ten opzichte van uw concurrenten en het belang van uw toekomstige product of dienst bevestigen of ontkennen.
Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Voor al uw import- of exportactiviteiten met Portugal kunt u contact opnemen met het douaneportaal (Portugees voor meer informatie. Deze site geeft u een volledig overzicht van de douanevoorschriften, maar ook van de te volgen procedures, de accreditaties die nodig zijn om bepaalde handelingen uit te voeren, enz. Voor meer informatie over de douanevoorschriften en -nieuws kunt u terecht op het tabblad “Douane-informatie“.

Onglet "Informations douanières" du portail des douanes portugaises

Douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” (legale aspecten).

We hebben een artikel gewijd aan marktonderzoek toegepast op de exportsector. Klik daarvoor hier.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Portugal

Markt- en marktsituatieanalyses (economisch, demografisch, gewoontes, maatschappelijk, enz.) moeten zeker in aanmerking worden genomen wanneer men zich in een land wil vestigen. U zult echter ook meer aandacht moeten besteden aan kwesties die verband houden met uw eigen sector (structuur en economische situatie van de sector, specifieke wetgeving, overeenkomsten, steun en subsidies, enz.) Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorale gegevens. Een van de belangrijkste sites om te bezoeken is de nationale en overheidswebsite: portugal.gov.pt (Portugees), die gegevens over vele specifieke onderwerpen en sectoren aanbiedt.

Gezondheid

De gezondheidsactoren zullen naar de site van de nationale gezondheidsdienst (SNS) moeten gaan om informatie over deze sector te verzamelen.

Page d'accueil du SNS, service national de la santé

Ga naar de verschillende tabbladen hierboven om een vollediger overzicht te krijgen van de sector en zijn problemen. In het bijzonder biedt de Nationale Gezondheidsdienst essentiële informatie over dit onderwerp in het tabblad “Institutioneel“(Portugees), waarin het gezondheidsbeleid en de gezondheidsprogramma’s en vele andere gerelateerde onderwerpen worden beschreven.

Op de site Infarmed (Portugees) vindt u cruciale en gedetailleerde informatie over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, ondersteund door het SNS.

Agroalimentaire sector

Voor het verzamelen van gegevens en analyses rond de voedingssector kunt u terecht op de site van de ASAE (Engels), de controleautoriteit voor de voedselveiligheid.
Lees ook het dossier (Frans) over de voedings- en drankindustrie in Portugal, dat door de Franse ambassade in Portugal werd gepubliceerd.

Landbouw

De belangrijkste gegevens over de landbouwsector in Portugal zijn beschikbaar op de website van DGADR (Algemene directie landbouw en plattelandsontwikkeling, Portugese site). In het bijzonder raden wij u het tabblad “Activiteitenrapporten” (Portugees) te gaan.
Aanvullend kunt u ook bij het ministerie van Landbouw (Portugees) terecht voor informatie.

Energie

In dezelfde trant kunt u ook terecht op de officiële website van de overheid, die een hele rubriek over milieu en energietransitie (Portugees) aanbiedt.
Aanvullende informatie over de Portugese energiesector, energiefundamenten en -beleid is ook te vinden op de site portualenergia.pt (Portugees).

Onderwijs

Spelers in de onderwijssector verwijzen we naar het tabblad “Onderwijs” (Portugees) op de website van de Portugese overheid. U vindt er vooral het nieuws van de sector.

Actualités du secteur de l'éducation sur le site du gouvernement

Gebruik de zoekbalk om informatie te vinden die specifiek voor u van nut  is.

Specifieke gegevens voor het hoger onderwijs vindt u hier (deels Engels).

Innovatie

Voor alle vragen met betrekking tot innovatie en R&D is het nationale innovatiebureau ANI (Engels) de meest geschikte website. Op de site vindt u de programma’s waarop u zich kunt abonneren, de voorwaarden en de beschikbare subsidies.

Tableau récapitulatif

Samenvattende tabel

Source d’information Intérêt pour votre étude de marché au Portugal
Nationale statistieken INE Officiële cijfers voor uw PESTEL-onderzoek
Financiële gegevens

e-informa

portugalio

informa

Concurrentieanalyse, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming Deco.proteste.pt Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbewaking portail des douanes Legale aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – Gezondheid

SNS

Infarmed

Dossiers over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – agroalimentair ASAE Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw

DGADR

Ministère de l’agriculture

Landbouwwetgeving, -overeenkomsten en -beleid
Sectorale gegevens – Energie

portugal.gov.pt

portualenergia.pt

Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Onderwijs

portugal.gov.pt

DGES

Gegevens over het onderwijs op nationaal niveau
Sectorale gegevens – Innovatie ANI Ondersteuning van innovatie

Ook te raadplegen

Illustratie afbeeldingen: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *