10 november 2020 1302 woorden, 6 min. gelezen

Marktonderzoek in Spanje: top 10 van gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vandaag vindt opnieuw een top 10 van gegevensbronnen, deze keer om u te helpen met uw marktonderzoek in Spanje. In dit artikel geven we een overzicht van bronnen met nationale statistische gegevens over, economie en specifieke sectoren in Spanje. Aan […]

Vandaag vindt opnieuw een top 10 van gegevensbronnen, deze keer om u te helpen met uw marktonderzoek in Spanje. In dit artikel geven we een overzicht van bronnen met nationale statistische gegevens over, economie en specifieke sectoren in Spanje. Aan het einde van dit artikel vindt u ook een overzichtstabel.

Ons bureau voor marktonderzoek voert uw B2C- en B2B-projecten uit in heel Europa, met name in Spanje. We horen graag van u.

Vertrouw ons uw marktonderzoek toe

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

Officiële nationale statistieken zijn een “must” als het gaat om gegevens. Ze worden verstrekt door officiële instanties, waardoor ze onweerlegbare gegevens zijn die gewicht geven aan uw onderzoek. Elk land heeft een officieel instituut dat het hoogste kwaliteitsniveau biedt. Voor  marktonderzoek in Spanje is dit orgaan de INE, dat officiële nationale statistieken biedt over de volgende onderwerpen: landbouw en milieu, wetenschap en technologie, demografie en bevolking, economie, industrie, energie en bouw, arbeidsmarkt, diensten, levensstandaard en -omstandigheden, maatschappij.

Themes INE (agriculture et environnement, science et technologie, démographie, économie, industrie, énergie, construction, travail, services, société)

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Definiëren van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie uitvoert (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Financiële gegevens van de onderneming

Informeer u zo uitgebreid mogelijk over de financiële gezondheid van de bedrijven die om u en uw project zullen draaien (concurrenten, partners, leveranciers, zelfs prospects als u in B2B werkt). Zo kunt u de aantrekkelijkheid van de markt beoordelen.

Voor dit doel bieden verschillende portalen informatie over Spaanse bedrijven:

Banco de Espana homepage et analyses

De Bank van Spanje (BDE, Spaans/Engels) publiceert een uitgebreid aanbod marktgegevens en analyses

Registradores : registre de la population, des commerces, etc.

Registradores (Spaans) elektronische gegevensbestand van registers, vooral van bedrijven

e-informa (Spaans) of informa.es (Engels) bieden, zoals in veel landen het geval is, financiële gegevens van bedrijven te koop aan.

Deze analyses van financiële gegevens (balansen, resultaten, omzet, enz.) zijn essentieel zijn om de aantrekkelijkheid van de markt te onderzoeken.

Als u in B2B werkt, zullen deze tools ook nuttig zijn voor u om uw doel, de financiële gezondheid en het investeringspotentieel ervan te definiëren, om nog maar te zwijgen van de mogelijke prospects op deze markt.

Consumentenbescherming

De OCU (Organización de Consumidores y Usuarios, Spaanse site) licht de rechten van de Spaanse consumenten en gebruikers toe en biedt vergelijkingen aan om hen te helpen bij hun aankoopbeslissingen. Veel onderwerpen worden behandeld op basis van producten, diensten en sectoren.

U kunt ook het tabblad “Consumo” (Spaanse site) op de website van het ministerie van Volksgezondheid raadplegen voor meer informatie over de gezondheidshandelswetgeving.

De informatie die u uit deze bron kunt putten, geeft u de mogelijkheid om uw product en/of dienst te vergelijken met die van uw concurrenten. U kunt er ook gebruik van maken om de potentiële interesse van uw oplossing op de Spaanse markt te beoordelen. Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Bij het importeren of exporteren van producten en diensten uit of naar het buitenland is het noodzakelijk om kennis te nemen van de douanewet- en regelgeving. Daartoe wordt op de site van de douane (Engels) het beleid op het gebied van belastingen, douane, zowel voor particulieren (personen) als voor rechtspersonen (bedrijven en beroepsbeoefenaars) nader omschreven.

Agencia Tributaria : agence des réglementations douanières d'Espagne

De douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” (legale aspecten).

We publiceerden eerder een artikel over marktonderzoek toegepast op de exportsector. Klik daarvoor hier.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Spanje

Om tot de kern van de zaak te komen en nog meer gewicht te geven aan uw marktonderzoek, zult u de sectorgegevens tot in detail moeten onderzoeken. Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorgegevens.

Gezondheid

Officiële gegevens over de Spaanse volksgezondheid zijn beschikbaar op de officiële overheidswebsite van het ministerie van Volksgezondheid (Engels), dat gegevens gesegmenteerd volgens gesprekspartner (burger of beroepsbeoefenaar) aanbiedt en gegevens en numerieke rapporten over gezondheid publiceert (Spaanse sites, deels Engels).

Ministère de la Santé en Espagne : données spécifiques aux citoyens et aux professionnels

Agroalimentaire sector

Op de website van AESAN (Engels), het Spaanse Agentschap voor Voedselveiligheid en voeding, worden verschillende belangrijke thema’s met betrekking tot de agrovoedingssector behandeld.
U vindt er een breed scala aan informatie over marktprijzen, voedselveiligheid en wetgeving (sites deels in hete Engels).
De Spaanse regering publiceert hier (Spaans) ook belangrijke informatie over de vooruitzichten voor 2030.

Landbouw

Voor degenen die te maken met heb de landbouwmarkt zal de officiële website met informatie over de hierboven genoemde agrovoedingsmiddelenmarkt een interessante bron zijn om te raadplegen. Uw belangrijkste informatiebron blijft echter de website van het ministerie van Landbouw (deels Engels). U vindt er juridische informatie, cijfers en nieuws over de Spaanse landbouwmarkt:

Transport

Spelers op de transportsector zullen naar de website van het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedenbouw (MITMA, Spaans) moeten gaan om zoveel mogelijk juridische en officiële informatie te verzamelen over :

U vindt er telkens informatie voor particulieren, professionals en bedrijven en over de geldende wetgeving.

Huisvesting

De overheidsreferentie voor de Spaanse woningmarkt is de website van het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedenbouw (MITMA), onder het tabblad Vivienda (Spaans). Hier vindt u essentiële informatie over de rechten van huurders en verhuurders, het in 2018 gelanceerde nationale huisvestingsplan, architectuur en gebouwen, alsook over stedenbouw en grond.

Energie

Voor alle gegevens met betrekking tot de Spaanse energiemarkt kunt u terecht op energia.gob.es (Engelse), dat statistieken en rapporten (Engels) over de energiemarkt aanbiedt, evenals informatie over procedures, betrokkenheid van de overheid, enz.

Site du Ministère de l'Energie espagnol, onglet statistiques et rapports

Innovatie

In Spanje worden innovatieve initiatieven met name ondersteund door het CDTI (Centrum voor de ontwikkeling van technologie en innovatie), dat wordt gesubsidieerd door het ministerie van Wetenschap en Innovatie. U vindt een zeer interessant tabblad over de ondersteuning (Spaans) van R&D en innovatie en over hun internationalisering (Spaans). Opgemerkt moet worden dat deze steun en ondersteuning voornamelijk (zo niet uitsluitend) is uitgedacht en bestemd voor Spaanse bedrijven. Aarzel niet om een van onze artikelen over andere landen te bezoeken om de ondersteunde initiatieven in uw land te ontdekken.

Samenvattende tabel

Thématique Source d’information Intérêt pour votre étude de marché en Espagne
Nationale statistieken INE Officiële cijfers voor uw PESTEL-studie
Financiële gegevens BDE

Registradores

e-informainforma.es

Concurrentiestudie, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming OCU Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbescherming douaneagentschap
Juridische aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – gezondheid ministerie van Gezondheid Gegevens over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – agroalimentair AESAN Marktindicatoren in de agroalimentaire sector en legale aspecten
Sectorale gegevens – landbouw Ministère de l’Agriculture Wetgeving, overeenkomsten en beleid rond landbouw
Sectorale gegevens – transport MITMA – Transport Overeenkomsten en beperkingen inzake transport
Sectorale gegevens – huisvesting MITMA – Logement Huisvestingsmarkt en bijbehorende problemen
Sectorale gegevens – energie energia.gob.es Indicatoren met betrekking tot energie en wetgeving
Sectorale gegevens – innovatie CDTI Hulp bij innovatie

Ook te raadplegen

Illustratie afbeeldingen: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *