3 november 2020 1381 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 7 juli 2023

Marktonderzoek in Italië: Top 10 van gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel stellen wij u onze TOP 10 van gegevensbronnen ter beschikking voor de uitvoering van uw marktonderzoek in Italië. We hebben al enkele bronnen voor uw onderzoek in Europa op een rijtje gezet en zullen u nog meer […]

In dit artikel stellen wij u onze TOP 10 van gegevensbronnen ter beschikking voor de uitvoering van uw marktonderzoek in Italië. We hebben al enkele bronnen voor uw onderzoek in Europa op een rijtje gezet en zullen u nog meer mogelijkheden blijven geven, zodat u kunt profiteren van de mogelijkheden die deze markten en gebieden te bieden hebben.

Aan het einde van dit artikel vindt u ook een overzichtstabel.

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

De eerste bron van gegevens die moet worden geraadpleegd bij het betreden van de Italiaanse markt is het Nationaal Instituut voor de Statistiek (Istat, Engelse site). U kunt er de volgende onderwerpen raadplegen: Bevolking en huishoudens, instellingen en samenleving, onderwijs en werkgelegenheid, economie, milieu en territorium en verschillende specifieke analyses en publicaties. Vind alle statistieken van het instituut in alfabetische volgorde om uw zoekopdracht te vergemakkelijken (klik hier, Engelse site).

Homepage istat (Istituto Nazionale di Statistica)

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Opsporen van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet doen (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Financiële gegevens van de onderneming

In Italië krijgt u toegang tot de bedrijfsgegevens op de website registroimprese.it (Italiaanse site), maar u zult moeten betalen voor bepaalde informatie.

Heel wat officiële gegevens op Istat vindt u onder de economische resultaten van bedrijven die, hoewel niet nominatief, zijn ingedeeld naar aantal werknemers, economische sectoren, bedrijfstakken en categorieën,

Deze financiële analyse helpt u om de situatie van uw concurrenten te onderzoeken, maar ook die van uw potentiële toekomstige leveranciers en partners. Het kan een uitstekende indicator zijn om de gezondheid (en aantrekkelijkheid) van een markt te beoordelen.

Voor bedrijven die in B2B werken, zal deze tool ook een waardevolle bondgenoot zijn bij het definiëren van het doel en bij het opstellen van uw lijst van prospects.

Consumentenbescherming

In Italië is de site van de consumentenbond (Federconsumatori, Italiaanse site) de plaats waar u terecht kan voor informatie over consumentenrechten. Ga naar het tabblad “Zoeken” voor meer gedetailleerde informatie over de volgende onderwerpen:

  • Water, energie en gas
  • Voedsel
  • Bank- en verzekeringswezen
  • Huisvesting
  • Politiek en maatschappij
  • Economisch beleid
  • Prijzen en tarieven
  • Gezondheid
  • School en universiteit
  • Telecommunicatie
  • Vervoer en toerisme

homepage Federconsumatori

Deze onderwerpen vindt u ook onder het tabblad “Conciliazioni” waar u meer juridische informatie over deze onderwerpen vindt.

Deze gegevens zullen u helpen om een gedetailleerd inzicht te krijgen in de gewoontes van de Italiaanse consument. U kunt deze informatie over consumententrends gebruiken om de interesse van uw product of dienst op de Italiaanse markt te testen en te begrijpen. Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Als u producten of diensten in Italië wilt importeren of buiten de Italiaanse grenzen wilt exporteren, is het van essentieel belang dat u zich op de hoogte stelt van de wetgeving die door de douane wordt opgelegd. U vindt dit op de website van het Agentschap voor Douane en Monopolies (ADM, Engelse site). De Engelse versie van deze site is minder compleet dan de officiële Italiaanse, maar biedt u wel essentiële informatie.

De belangrijkste tabbladen die moeten worden bezocht zijn die welke betrekking hebben op de douane- en douanewetgeving (Engelse sites), zowel op nationaal als op internationaal vlak. U vindt er ook specifieke thema’s met betrekking tot spelen, tabak en alcohol, evenals details over de procedures die moeten worden uitgevoerd op basis van uw behoeften.

De douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” (legale aspecten).

We hebben eerder al een artikel gewijd aan marktonderzoek toegepast op de exportsector. Klik daarvoor hier.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Italië

Zorg ervoor dat uw marktonderzoek zo volledig mogelijk is en onderzoek de sectorspecifieke aspecten van uw project. Hieronder vindt u een overzicht van de beste gegevensbronnen voor verschillende sectoren.

Gezondheid

U vindt officiële gegevens van de gezondheidssector op de website van het Ministerie van Volksgezondheid onder het tabblad “Temi e professioni” (Italiaanse site) met specifieke dossiers over voeding, gezondheid, dieren, gezondheidsbijstand, preventie, medische hulpmiddelen, enz.
Istat, het nationale instituut voor de statistiek, zal u ook toegang geven tot onderzoek en publicaties met betrekking tot de gezondheidssector. Ga hiervoor gewoon naar het tabblad dat hiervoor is voorzien. AIFA (Engelse site), het Italiaanse medische agentschap, biedt ook essentiële gegevens voor toekomstige nieuwkomers op de markt.

Agroalimentaire sector

Er staan veel publicaties op de Istat-site die we al genoemd hebben. Voor deze sector zal de nadruk liggen op publicaties met betrekking tot voeding en voedingsproducten (Engelse sites).
Wij raden u ook aan om de tabbladen over voeding (Italiaanse site) de site van het Ministerie van Volksgezondheid te bezoeken, die u essentiële gegevens over de Italiaanse vergunningen en voorschriften zullen verstrekken.
Aanvullende informatie is ook beschikbaar op de website van de Italiaanse Federatie van de Levensmiddelenindustrie, Federalimentare (Italiaanse site).

homepage Federalimentare

U vindt informatie per bedrijfssegment en talrijke juridische gegevens in het tabblad “Aree operative” en de reguliere communiqués die door de federatie worden gepubliceerd in het tabblad “communicazione”.

Landbouw

Op verschillende sites kunt u een volledig overzicht van de landbouwsector in Italië genereren.
ISMEA (Italiaanse site), het Instituut voor Landbouw- en Voedingsmiddelenmarktdiensten, zorgt voor online monitoring van de landbouwmarkten en voor documentatie over segmenten en industrieën die verband houden met de landbouw (voedselverwerking, banken, instellingen, enz.).
Istat heeft thema’s specifiek gewijd aan landbouw en agrovoeding (Engelse sites). In het bijzonder vindt u hier (Engelse site) het jaarverslag 2020.

Transport

Het Ministerie van Infrastructuur en Transport (MIT, Engelse site) geeft in zijn rubriek “Transport” (Italiaans) essentiële informatie aan de actoren van de transportmarkt en bestrijkt dus talrijke thema’s zoals het goederen- en personenvervoer, het openbaar vervoer en de verschillende transportmodi (spoor, zee, lucht).

Huisvesting

Gegevens over de vastgoedmarkt zijn beschikbaar op de website van het overheidsagentschap voor de vastgoedmarkt, Agenzia entrate (Engelse site). U vindt er informatie over bedrijven, particulieren en de verschillende regels die op deze markt gelden (BTW, kadasterdiensten, enz.).

homepage agenzia entrate

Energie

ARERA (Engelse site) is de energieregulator in Italië. Haar site biedt een overzicht van de markt en het nieuws, maar biedt u bovenal jaarverslagen (Engelse site), die u ongetwijfeld kunnen helpen bij het begrijpen van de Italiaanse energiemarkt en zo bij het uitvoeren van uw marktonderzoek.
Wij adviseren u ook de site van ENEA (Engelse site) aan, het Italiaanse nationale agentschap voor nieuwe technologieën en innovaties in de energiesector en duurzame economische ontwikkeling.

Innovatie

Om het door Italië voorgestelde kader voor innovatieve projecten te begrijpen, kunt u de website van het MIV (Italiaanse site), het ministerie van Technologische Innovatie en Digitalisering, bezoeken.

Samenvattende tabel

Thema Gegevensbron Belong voor uw marktonderzoek
Nationale statistieken Istat Officiële cijfers om uw PESTEL-studie te voeden
Financiële gegevens registroimprese.it

Istat – Bedrijven

Concurrentieonderzoek, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming Federconsumatori Marktanalyse, sectoranalyse
Douanes et protection des frontières ADM Aspects Légaux de l’analyse PESTEL
Sectorale gegevens – Gezondheid salute.gov.it

Istat – Gezondheid

AIFA

Dossiers over gezondheidskwesties en drugs
Données sectorielles – Agro-alimentaire Istat – voedingsindustrie

Istat – levensmiddelen

salute.gov.it – voedsel

Federalimentare

Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw ISMEA

Istat – landbouw

Istat – voedingsindustrie

Landbouwwetgeving, -overeenkomsten en -beleid
Sectorale gegevens – Transport MIT Overeenkomsten en beperkingen per vervoermiddel
Sectorale gegevens – Huisvesting Agenzia entrate Woningmarkt en aanverwante zaken
Sectorale gegevens – Energie ARERA

ENEA

Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Innovatie MIV Ondersteuning van innovatie

Ook te raadplegen

Illustratie afbeeldingen: Shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *