8 december 2020 1079 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 21 oktober 2023

Marktonderzoek in de EU: top 10 van gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als afsluiting van onze reeks over de beste gegevensbronnen in Europese landen, wijden we nu  artikel aan bronnen die specifiek zijn voor de Europese Unie. Onderaan het artikel vindt u een overzichtstabel, evenals een lijst met gegevensbronnen per land. Aarzel […]

Als afsluiting van onze reeks over de beste gegevensbronnen in Europese landen, wijden we nu  artikel aan bronnen die specifiek zijn voor de Europese Unie. Onderaan het artikel vindt u een overzichtstabel, evenals een lijst met gegevensbronnen per land.

Aarzel niet om contact op te nemen met ons marktonderzoeksbureau voor al uw projecten in de Europese Unie. Wij voeren kwantitatief en kwalitatief onderzoek uit in heel Europa.

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

Voor uw marktonderzoek in de landen van de Europese Unie is het in uw eigen belang om de gegevensbronnen van de EU te bestuderen. Deze officiële gegevens en statistieken zullen uw project en uw dossiers (financieel, onderzoek, uitvoering, enz.) geloofwaardig maken. Ze zijn ook zeer toegankelijk omdat elk land een officieel instituut heeft dat het hoogste kwaliteitsniveau biedt. Voor de Europese cijfers kunt u terecht op Eurostat (Engelse site).

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Definiëren van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet uitvoeren (meer daarover leest u hier).

Financiële gegevens van de onderneming

Of het nu gaat om het begrijpen van de rentabiliteit van uw project, het stofferen van uw concurrentiestudie of het verzekeren van de financiële gezondheid van uw partners en leveranciers, u zult de financiële gegevens van de markt en haar spelers moeten analyseren.

De European Business Registry Association (EBRA, Engelse site) geeft informatie over Europese bedrijven. De EBRA werkt samen met de nationale registers van Europese landen.

Aarzel niet om dit onderzoek voor veel bedrijven uit te voeren:

  • directe en indirecte concurrenten (degenen die een oplossing bieden voor hetzelfde probleem dat u probeert op te lossen)
  • potentiële partners en leveranciers om de gezondheid en de aantrekkelijkheid van de markt te beoordelen
  • prospects om zicht te krijgen op hun investeringspotentieel voor degenen die in B2B zouden werken

Consumentenbescherming

Om inzicht te krijgen in de sectorale trends en consumentenbeschermingskwesties in de Europese Unie kunt u terecht op de website van de BEUC (Europese consumentenorganisatie, Engelse site). Daar vindt u publicaties en artikelen over consumentenzaken die van belang zijn voor de Europeanen.

U vindt interessante informatie gerangschikt naar categorie (financiële diensten, voeding, digitale rechten, consumentenrechten en wetshandhaving, duurzame ontwikkeling, energie, veiligheid, gezondheid, handel).

Op de website europa.eu vindt u ook veel informatie over consumentenbescherming.

Gebruik deze gegevens verstandig: u kunt zich positioneren ten opzichte van uw concurrenten en het belang van uw toekomstige product of dienst bevestigen of ontkennen.
Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Voor al uw import- of exportoperaties met landen van de Europese Unie dient u zich te wenden tot de EU-douane. Aarzel niet om op zoek te gaan naar de specifieke kenmerken van de douane van elk land om alle juridische informatie te verzamelen die voor u nuttig zou zijn.

Douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” (legale aspecten).

We publiceerden eerder al een artikel aan marktonderzoek in de exportsector, dat u hier kunt lezen.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in de EU

Zoals u zich kunt voorstellen als u ons al enige tijd leest, moet er niet alleen met Europese en nationale statistieken rekening worden gehouden bij het uitvoeren van uw marktonderzoek. Om het zo volledig mogelijk te maken, moet u ook de sectorale gegevens analyseren (structuur en situatie van de sector, specifieke wetgeving, overeenkomsten, steun en subsidies, enz.) Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorale gegevens.

Gezondheid

Twee tabbladen zijn belangrijk wat betreft de gezondheidssector. De eerste heeft betrekking op het thema gezondheid, de tweede op de gezondheidszorg in de EU.

Informatie over geneesmiddelen vindt u op de website van het  EMA (European Medicines Agency, Engelse site): lijst van geneesmiddelen, wetgeving, veterinaire regelgeving.

Agroalimentaire sector

Voor het verzamelen van gegevens en analyses rond de levensmiddelensector is de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) de beste Europese bron.
Op de EFSA-website kunt u terecht voor veel informatie en publicaties (Engelse site).

Landbouw

Aangezien de landbouw- en levensmiddelensector nauw met elkaar verbonden zijn, vindt u meer informatie bij de EFSA. In ieder geval is het raadzaam om de deze link te bezoeken. U kunt ook nationale gegevensbronnen raadplegen om zicht te krijgen op de wetgeving in de verschillende landen te

Huisvesting

Om meer te weten te komen over de woningmarkt in de Europese Unie, kunt u housingeurope.eu (Engelse site) bezoeken. U vindt er veel informatie over wetgeving, nieuws, projecten en Europese fondsen.
De site biedt een zoekfunctie waarmee u artikelen en bronnen kunt filteren op onderwerp en opmaak.

Energie

ACER is het Europees Agentschap voor Samenwerking en Regulering op Energiegebied. U vindt op haar site (Engels) juridische informatie ingedeeld volgens thema: elektriciteit, gas, mandaten en andere documenten.

Innovatie

U kunt steun vinden voor uw innovaties via het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT): gemeenschap, activiteiten, evenementen en nieuws.

Overzichtstabel

(Deels Engelstalige sites)

Thema Bron van informatie Belang voor uw marktonderzoek in de EU
Nationale statistieken Eurostat Officiële cijfers voor uw PESTEL-studie
Financiële gegevens EBRA Concurrentiestudie, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming BEUC

europa.eu – Consumentenbescherming

Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbewaking europa.eu – EU-douane Legale aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – Gezondheid europa.eu – Gezondheid

europa.eu – Gezondheidszorg

EMA

Dossiers over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – Agroalimentair EFSA Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw europa.eu – landbouw Landbouwwetgeving, -overeenkomsten en -beleid
Sectorale gegevens – Huisvesting housingeurope.eu Woningmarkt en aanverwante zaken
Sectorale gegevens – Energie ACER Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Innovatie EIT Ondersteuning van innovatie

Ook te raadplegen

Illustratie afbeeldingen: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *