Half juli vroeg de Belgische televisie (RTBF) me in het kader van een reportage uit te leggen wat concept stores zijn. Om de reportage te maken, begaf de televisieploeg zich (vanzelfsprekend) naar een concept store in Brussel, namelijk SMETS.
Ik keerde even terug om enkele foto’s voor dit artikel te nemen; buiten de schoonheid van de plaats, is SMETS inderdaad de perfecte locatie om een volledig beeld te krijgen van het vernieuwende karakter van de concept store en van de onderliggende zoektocht naar innovaties. Op één plaats zijn alle intrinsieke kenmerken van wat een concept store is, samengebracht.
Zoals ik op tv zei is een ‘concept store’ per definitie een plaats waar nieuwe ideeën samenkomen en worden uitgetest (dat is het ‘concept’) met als doel klanten aan te trekken (en winst te maken uit de verkoop natuurlijk). Die innovatietoets is geankerd in het DNA van elke concept store en ik zie verschillende soorten innovaties.
Meer winkels op één locatie
Concept stores streven naar een totale klantenervaring, die erop gericht is om de klant zo lang mogelijk in de winkel te houden (de waarschijnlijkheid van aankoop stijgt met de tijd die in de winkel wordt doorgebracht). Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in de aanwezigheid van een restaurant (de Bowery bij SMETS), bar of ‘corner stores’ (verkoopruimten van één bepaald merk) in de winkel zelf. SMETS biedt dat alles aan met een restaurant dat hoog genoteerd staat in de gidsen (14/20 in de Gault&Millau), een bar en natuurlijk een zeer grote winkel over twee verdiepingen.
Producten worden anders tentoongesteld
Concept stores laten zich door de meest recente trends inspireren wat betreft de schikking en het opwaarderen van de producten. In plaats van producten per categorie te rangschikken en de winkel volgens die categorieën in te richten (klassiek voorbeeld is het warenhuis) willen concept stores alle categorieën mixen en het product als onderwerp van actie maken. Terwijl traditionele winkels meerdere artikels van hetzelfde product verticaal (op rekken) uitstallen, beperken concept stores moedwillig het aantal exemplaren van een product (om de leesbaarheid van de winkel te verhogen) en gebruiken ze ook horizontale oppervlakten voor de uitstalling van producten.
Producten zijn heel gedifferentieerd
Het doel van een concept-store is ook om een exclusief aanbod van zeldzame en/of unieke producten aan te bieden. SMETS bijvoorbeeld heeft een uitgebreid gamma producten, van 5 € tot 80 €, die allemaal, op verschillend niveau, exclusief en uniek zijn door hun verspreiding, fabricatie, … Zoals andere concept stores, geeft SMETS de mogelijkheid om al die producten op dezelfde plaats te vinden en rekent natuurlijk op cross-selling om de verkoop op te drijven.
Tips voor uw marketingstrategie
De recepten van concept stores om zich te differentiëren van andere kleinhandelszaken zijn niet voor een elite voorbehouden. Zelfs ondernemers met beperkte middelen kunnen zich differentiëren. Onze marketingonderzoeken tonen regelmatig aan dat nieuwe winkels (soms met weinig of geen middelen) een of meer van de bovenstaande aspecten aanbieden. Het is relatief eenvoudig om deze punten van differentiatie op elkaar af te stemmen als ze worden benadrukt in het marketingonderzoek en duidelijk zijn opgenomen in het business plan.
Geplaatst in Innovation, Marketing.