20 oktober 2020 1638 woorden, 7 min. gelezen Laatste update : 6 november 2023

Marktonderzoek in Duitsland: de 10 beste gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Deze week willen we me u bekijken welke gegevensbronnen u moet raadplegen wanneer u een marktonderzoek in Duitsland wilt uitvoeren. De lijst met andere artikelen van deze reeks vindt u onderaan de pagina. Onderaan dit artikel vindt u eveneens een […]

Deze week willen we me u bekijken welke gegevensbronnen u moet raadplegen wanneer u een marktonderzoek in Duitsland wilt uitvoeren. De lijst met andere artikelen van deze reeks vindt u onderaan de pagina.

Onderaan dit artikel vindt u eveneens een overzichtstabel.

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

Voor uw marktonderzoek in Duitsland is het, net zoals in andere landen, nuttig om te vertrouwen op statistieken, vooral nationale en officiële statistieken. Ze zullen uw project en uw dossiers (financieel, onderzoek, locatie, enz.) geloofwaardig maken. Ze zijn ook zeer toegankelijk omdat elk land een officieel instituut heeft dat het hoogste kwaliteitsniveau biedt. In Duitsland gaat u daarvoor naar de website DeStatis (Statistisches Bundesamt, Duits of Engels) waar u terechtkan voor gegevens over demografie, economie, milieu, de staat en de deelstaten, sectoren en bedrijven, evenals over de arbeidsmarkt. U kunt ook een specifieke zoekopdracht uitvoeren op basis van trefwoorden.

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken in uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Opsporen van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet doen (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Financiële gegevens van de onderneming

Of het nu gaat om het begrijpen van de rentabiliteit van uw project, het stofferen van uw concurrentieonderzoek of het verzekeren van de financiële gezondheid van uw keuze van partners en leveranciers, u zult de financiële gegevens van de markt en haar spelers moeten analyseren. Ga hiervoor eerst naar de website van het Handelsregister (meerdere taalopties) die bedoeld is voor de registratie van bedrijven en ondernemingen. Op deze site krijgt u de juridische informatie over het bedrijf (statuut, aandeelhouders, enz.) via een eenvoudige zoekopdracht op trefwoorden of bedrijfsnaam.

Portail d'immatriculation commun des Lands permettant une recherche des entreprises en Allemagne

Handelsregister-interface

In een tweede stap geeft het bedrijfsregister (Unternehmensregister, meerdere taalopties) u toegang tot bepaalde financiële gegevens van de onderneming, naast de jaarbalans.

Aarzel niet om dit onderzoek voor veel bedrijven uit te voeren:

  • directe en indirecte concurrenten (degenen die een oplossing bieden voor hetzelfde probleem dat u probeert op te lossen)
  • potentiële partners en leveranciers om de gezondheid en de aantrekkelijkheid van de markt te beoordelen
  • vooruitzichten om inzicht te krijgen in hun investeringspotentieel voor degenen die in B2B zouden werken

Consumentenbescherming

Om een goed zicht te krijgen op trends in de industrie en problemen met de consumentenbescherming in Duitsland, kunt u terecht bij twee websites: Stiftung Warentest (Duitse site), die haar gegevens organiseert per sector en problematiek (gezondheid, pensioenen, huisvesting, voeding, transport, gezin, verzekeringen, etc.) en uitgebreide gegevens aanbiedt over de opties van de consumenten en aanverwante regelgeving.

Lees ook: Hoe een B2C-marktonderzoek uitvoeren?

Meer en aanvullende informatie over de afzonderlijke sectoren is beschikbaar op de website van Verbraucherzentrale (Duitse site), evenals op de website van het Duitse centrum voor Europese consumenten (EVZ, Duits of Engels) voor vragen over het aanbod van producten en diensten in Europa.

Zo kunt u zich positioneren ten opzichte van uw concurrenten en het belang van uw toekomstige product of dienst bevestigen of loslaten. Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Neem voor al uw import- en exporttransacties met Duitsland contact op met de douane via Zoll.de (Duits of Engels). Hier vindt u een overzicht van de regelgeving op het gebied van douane en grensbewaking. Het tabblad “Unternehmen” omvat een verscheidenheid aan onderwerpen zoals het vervoer van goederen, diensten en kapitaal, belastingen en douanerechten, enz.

De douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” (legale aspecten).

We hebben eerder een artikel gewijd aan marktonderzoek toegepast op de exportsector. Klik daarvoor hier;

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Duitsland

Zoals u zich kunt voorstellen, als u ons al enige tijd leest, is het niet alleen de analyse van de nationale statistieken die in aanmerking wordt genomen bij het uitvoeren van uw marktonderzoek. Om het zo volledig mogelijk te maken, moet u ook de sectorale gegevens analyseren (structuur en situatie van de sector, specifieke wetgeving, overeenkomsten, steun en subsidies, enz.) Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorale gegevens.

Gezondheid

Er zijn twee sites die u kunt bezoeken als u actief bent in de gezondheidssector. De eerste is de bovengenoemde website van DeStatis, die verschillende dossiers en publicaties aan de gezondheidssector (Duits of Engels) wijdt. Uiteraard adviseren wij u ook de site van het Bundesministerium für Gesundheit (Ministerie van Volksgezondheid, Duits of Engels) te bezoeken. Dit laatste is ook een niet te verwaarlozen bron van informatie, aangezien het analyses van de sector aanbiedt volgens verschillende thema’s (Duits of Engels) en het nieuws van de sector verspreidt in het tabblad “Presse” (Duits of Engels. Daarnaast biedt het Bundesintitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM, Duits of Engels) een vollediger en uitgebreider overzicht van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen.

Agroalimentair

Voor het verzamelen van gegevens en analyses rond de levensmiddelensector in Duitsland kunt u terecht op de website van het Bondsministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) in de rubriek “Voeding” (Duits of Engels). Daar vindt u verschillende rapporten en dossiers die specifiek zijn voor de sector. Een essentieel tabblad is datgene dat is gewijd aan de bescherming van de consument (Duits of Engels) en waarin u informatie vindt over de wetgeving die van kracht is over dit onderwerp.  Voor degenen die zich vanuit het oogpunt van de consument in het onderwerp willen verdiepen, is de site van het Bundeszentrum für Ernährung (DZfE, Duitse site) het portaal dat door Duitsland wordt gepromoot om de consument te informeren en te adviseren over onderwerpen die verband houden met zijn voeding. Hier (Duits of Engels) vindt u het jaarverslag over de eetgewoonten van de Duitsers.

Les habitudes alimentaires des allemands au quotidien : 70% de fruits et légumes, 64% de produits laitiers, 26% de viande et charcuterie, 24% de sucreries/viennoiseries, 5% d'alternatives végétariennes, 1% de poissons et fruits de mer.

Uittreksel uit het dossier over de Duitse eetgewoonten in 2020: “Welke voedingsmiddelen worden dagelijks geconsumeerd?

Landbouw

Aangezien de landbouw- en levensmiddelensector nauw met elkaar verbonden zijn, vindt u informatie op de website van het Bondsministerie van Voedsel en Landbouw onder het tabblad “Landbouw“(Duits of Engels). Daar komen veel belangrijke onderwerpen aan bod. Bezoek de website in zijn geheel voor een perifere kijk op de sector en zijn uitdagingen.
Wij raden u ook aan de website van het Bondsministerie voor Economische Samenwerking en Groei (BMZ, Duits en Engels) te bezoeken om de focus op landbouwbeleid, handel en subsidies te raadplegen.

Huisvesting

Om te begrijpen hoe de woningmarkt in Duitsland in elkaar zit en welke mogelijkheden ze biedt, moet u de website van het Bundesministerium des Innern, für Bau und Heimat (Bondsministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw- en Gemeenschapsaangelegenheden) bezoeken. De homepage (Duits of Engels) geeft u een overzicht van het laatste nieuws in de sector. U zult echter dieper moeten graven om de fijne kneepjes van de Duitse woningmarkt te begrijpen. Ga daarvoor naar het tabblad “Themen – Bauen, Stadt & Wohnen” (Duits of Engels), dat specifieke en diverse artikelen bevat. Om er maar een te noemen, vindt u hier de belangrijkste gegevens over de woningmarkt.

Energie

De Bundesnetzagentur helpt u met uw onderzoek naar de energiemarkt (Duits of Engels). Deze website geeft u een overzicht van de vele onderwerpen die verband houden met de energiesector in Duitsland: van productie tot verkoop, regelgeving, trends, verspreiding, enz. U kunt ook een gedetailleerder beeld krijgen van de markt vanuit het oogpunt van de consument in het tabblad energie voor consumentenzaken (Duits of Engels).

Onderwijs

In de eerste plaats moet rekening worden gehouden met het feit dat de Duitse deelstaten een zekere mate van autonomie hebben in het beheer van het onderwijsbeleid. De nationale informatie en gegevens worden echter gedefinieerd en verspreid op de website van het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF, Duits en Engels). U moet deze bron natuurlijk raadplegen, maar zeker ook de websites van de verschillende deelstaten (Duitse sites): Baden-Württemberg, Nedersaksen, Beieren, Berlijn, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland, Saksen, Saksen-Anhalt, Sleeswijk-Holstein, Thüringen.

Innovatie

Uw marktonderzoek in Duitsland wordt sterk verbeterd als u de website (Duits of Engels) van het Bundesministerium für Bildung und Forschung bezoekt. Daar vindt u details over steun (Duits of Engels) aan innovatieve en ondernemende initiatieven. Vooral het tabblad “Onderzoek” is onderverdeeld naar sector om uw navigatie en toegang tot informatie te vergemakkelijken.

Samenvattende tabel

Thema Gegevensbron Belong voor uw marktonderzoek in Duitsland
Nationale statistieken DeStatis Officiële cijfers voor uw PESTEL-studie
Financiële gegevens Handelsregister

Unternehmensregister

Concurrentieonderzoek, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming Stiftung Warentest

Verbraucherzentrale

EVZ

Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbewaking Zoll.de Juridische aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – Gezondheid DeStatis

Ministerie van Volksgezondheid

BfArM

Informatie over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – Agroalimentair BMEL – Voedsel

DZfE

Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw  

Bondsministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw- en Gemeenschapsaangelegenheden

Landbouwwetgeving, -overeenkomsten en -beleid
Sectorale gegevens – Huisvesting Bondsministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw- en Gemeenschapsaangelegenheden Woningmarkt en aanverwante zaken
Sectorale gegevens – Energie Bundesnetzagentur Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Onderwijs BMBF – Onderwijs Gegevens over het onderwijs op nationaal niveau
Sectorale gegevens – Innovatie BMBR – Onderzoek Ondersteuning van innovatie

Lees ook

Images d’illustration : ShutterstockPosted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *