13 oktober 2020 1286 woorden, 6 min. gelezen

Marktonderzoek in Luxemburg: de 10 beste gegevensbronnen

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Sinds enkele weken geven we u gegevensbronnen die u absoluut moet raadplegen wanneer u uw bedrijf wilt openen of zich wilt vestigen in een nieuw geografisch gebied. Vandaag bieden we u onze top 10 van gegevensbronnen om u te helpen […]

Sinds enkele weken geven we u gegevensbronnen die u absoluut moet raadplegen wanneer u uw bedrijf wilt openen of zich wilt vestigen in een nieuw geografisch gebied. Vandaag bieden we u onze top 10 van gegevensbronnen om u te helpen met uw marktonderzoek in Luxemburg.

Aan het einde van dit artikel vindt u een overzichtstabel.

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

Officiële nationale statistieken worden beschouwd als een “must” op het vlak van gegevens. Zoals de term al aangeeft, worden deze gegevens door officiële instanties verstrekt en zijn ze in feite onweerlegbaar. Het gebruik ervan bij de uitwerking van uw marktonderzoek zal uw zaak en uw bedrijf tastbaarder en geloofwaardiger maken. Elk land heeft een officieel instituut dat het hoogste kwaliteitsniveau biedt. Ga voor uw marktonderzoek in Luxemburg eerst naar het portail des statistiques (Engelse site) van het Groothertogdom Luxemburg. Deze site geeft u toegang tot tal van bestanden en statistieken over onderwerpen die verband houden met het grondgebied, de demografie en de economie; u vindt er details over sectorale, ondernemings-, sociale en milieuthema’s.

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Vaststellen van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet doen (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Financiële gegevens van ondernemingen

Ten tweede raden wij u sterk aan om rekening te houden met de financiële gegevens van uw concurrenten en toekomstige partners of leveranciers om de rentabiliteit van uw project, de toestand van de concurrentie en de situatie van uw potentiële stakeholders te onderzoeken.

Hiervoor bieden verschillende portalen informatie over Luxemburgse bedrijven:

  • RCS, het handels- en bedrijvenregister (Engelse site)
  • RESA, het elektronisch compendium van bedrijven en verenigingen (Engelse site)
  • RBE, het register van economische subjecten (Engelse site)

Voeg zeker Guichet.lu (Franse site) toe aan de lijst van sites die u absoluut moet bezoeken. U krijgt er gedetailleerd overzicht van de procedures en de wetgeving die moeten worden gevolgd voor bedrijven in Luxemburg.

Deze analyses van financiële gegevens (balansen, resultaten, omzet, enz.) zullen essentieel zijn om de aantrekkelijkheid van de markt te onderzoeken.

Als u in B2B werkt, zullen deze tools ook nuttig zijn voor u om uw doel, de financiële gezondheid en het investeringspotentieel ervan te definiëren, om nog maar te zwijgen van de opsomming van uw vooruitzichten in deze markt.

Consumentenbescherming

De ULC (Union Libre des Consommateurs, Franse site) legt de rechten van de consumenten in Luxemburg uit en biedt op haar website vergelijkingen en sectorale en productanalyses aan. ULC geeft het tijdschrift Konsument (“de consument”) uit.

De informatie die u uit deze bron kunt putten, geeft u de mogelijkheid om uw product en/of dienst te vergelijken met die van uw concurrenten. U kunt er ook gebruik van maken om de potentiële interesse van uw oplossing op de Luxemburgse markt te beoordelen. Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om je basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Bij het importeren of exporteren van producten en diensten uit of naar het buitenland is het noodzakelijk om kennis te nemen van de douanewet- en regelgeving. De overheidswebsite douanes.public.lu (Franse site), het portaal voor douane- en accijnzen, zal u zeer goed van pas komen. U vindt er veel nuttige informatie voor uw marktonderzoek in Luxemburg, of het nu gaat om afspraken (Franse site) en wetgeving, logistiek (Franse site) of grensnieuws.

De douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” ervan (legale aspecten).

We hebben een artikel gewijd aan marktonderzoek toegepast op de exportsector. Daarvoor kunt u hier terecht.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Luxemburg

Om tot de kern van de zaak te komen en nog meer gewicht te geven aan uw marktonderzoek, zult u de sectorgegevens tot in detail moeten onderzoeken. Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorgegevens.

Gezondheid

Talrijke gegevens over de Luxemburgse volksgezondheid kunnen worden geraadpleegd op de officiële website van de overheid inzake gezondheid (Franse site), die dossiers over het gezondheidsbeleid, de verschillende beroepen (Franse site) en de wetgeving publiceert.
Sante.lu heeft een applicatie (Franse site), ontwikkeld op Android en iOS met de meest geraadpleegde rubrieken op de site.

Agroalimentaire sector

Wat de agro-voedingssector betreft, vindt u op de site securite-alimentaire.public.lu (Franse site) verschillende kernthema’s die aan bod komen. Deze officiële site biedt verschillende artikelen en dossiers gewijd aan wetgeving, consumenten en professionals (Franse sites)
In de rubriek “publicaties” (Franse site),  vindt u alle dossiers die door de Luxemburgse instantie voor voedselveiligheid zijn uitgegeven.
Merk op dat Luxemburg, net als alle andere landen van de Europese Unie, onderworpen is aan de regelgeving van de EFSA (European Food Safety Authority, Engelse site).

Landbouw

Als speler op de agrarische markt is het in uw belang om meer te weten te komen over de officiële website met informatie over de voedingsindustrie. Uw belangrijkste informatiebron blijft echter de site van het ministerie van Landbouw, Wijnbouw en Plattelandsontwikkeling (Engelse site). Deze site staat vol met juridische informatie, maar ook met nieuws dat u kunt zoeken en filteren op uw activiteit en professionele interesses.  (Franse site)
Meer informatie over de landbouw- en wijnbouwsector vindt u in de overeenkomstige rubriek op de site guichet.public.lu (Franse site).

Huisvesting

De overheidsreferentie voor de Luxemburgse woningmarkt is de site logement.public.lu (Franse site) die het beleid en de regelgeving rond de woningbouw in Luxemburg beschrijft, evenals de hulpmiddelen en procedures die als projectontwikkelaar moeten worden gevolgd.

Energie

Voor de energiesector in Luxemburg vindt u veel informatie op de website myenergy (Franse site), die samenwerkt met de ministeries van Energie en Ruimtelijke Ordening, Milieu en Klimaat en Duurzame Ontwikkeling en Huisvesting. De site geeft informatie over de regelgeving en het nieuws op het gebied van energie voor particulieren, Luxemburgse gemeenten, deskundigen en spelers in de energiesector en bedrijven.

Innovatie

Luxinnovation (Engelse site) biedt innovators en start-ups subsidies en financieringsmogelijkheden voor innovatieve projecten. De site segmenteert de verschillende projecten volgens de sector en de door Luxinnovation gedefinieerde clusters (automotive, gezondheid, industrie, hout, nieuwe technologieën, materialen). De site somt verschillende evenementen op die verband houden met innovaties en volgens de sectoren.

Samenvattende tabel (Franse of Engelse websites)

Thema Gegevensbron Belong voor uw marktonderzoek
Nationale statistieken portail des statistiques Officiële cijfers om uw PESTEL-studie te voeden
Financiële gegevens RCS

RESA

RBE

Guichet.lu

Concurrentiestudie, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming     ULC Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbewaking douanes.public.lu Juridische aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – Gezondheid sante.public.lu Dossiers over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – agrovoeding securite-alimentaire.public.lu Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw ministerie van Landbouw, Wijnbouw en Plattelandsontwikkeling Wetgeving, overeenkomsten en beleid inzake landbouw
Sectorale gegevens – huisvesting logement.public.lu Woningmarkt en aanverwante zaken
Sectorale gegevens – Energie myenergy Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Innovatie          Luxinnovation Ondersteuning van innovatie

Lees ook

Images d’illustration : ShutterstockPosted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *