Exportkansen benutten is soms vrij eenvoudig. Om uw kansen te maximaliseren, is het een goed idee om vooraf wat marktonderzoek te doen om de beste kansen te identificeren.
Bedrijven laten veel kansen liggen door zich niet voor buitenlandse markten te interesseren. Exporteren is veel eenvoudiger dan u denkt, en soms volstaat een simpele vertaling van uw website om de aanvragen binnen te laten stromen. Om u de beste kans op succes te geven, bekijken we vandaag een aantal marktonderzoekstools die u kunt gebruiken om veilig aan de slag te gaan.
Neem contact met ons op voor uw exportmarktonderzoek
Als u maar 30 seconden heeft
- Bedrijven onderschatten het vermogen dat ze hebben om hun goederen/diensten in het buitenland aan de man te brengen. Daardoor missen ze de kans om hun verkoop te laten groeien.
- Eenvoudige hulpmiddelen voor marktonderzoek kunnen worden gebruikt om deze kansen te identificeren en u te richten op de meest veelbelovende segmenten
- De enquêtetechniek is de eenvoudigste om toe te passen, zelfs in B2B. Bovendien zijn de resultaten sneller te verkrijgen dan bij een kwalitatieve aanpak.
3 marktonderzoekstechnieken om kansen te identificeren
Als hoofd van een marktonderzoeksbureau begeleid ik een groot aantal projecten om het exportpotentieel te beoordelen. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van het project worden er regelmatig 3 technieken gebruikt.
- Analyse van de vraag: 100% van de projecten
- Concurrentieanalyse: 80% van de projecten
- PESTEL-analyse: 10% van de projecten
Analyse van de vraag
Een analyse van de vraag is essentieel om het bestaan van een markt te bevestigen. Het doel ervan is om de interesse van prospects in uw product of dienst te testen. Het kan een paar verrassingen inhouden:
- Gebrek aan interesse: het onderzoek toont aan dat de klanten waarop u zich richtte weinig interesse hebben in uw aanbod.
- Interesse hoger dan verwacht: omgekeerd zijn we al gevallen tegengekomen waarin de exportvraag hoger was dan de vraag in het land van herkomst.
- Identificatie van een onverwacht klantsegment: wanneer er voor gestratificeerde steekproeftrekking wordt gekozen, maakt een kwantitatieve marktonderzoekstechniek het mogelijk om de reactie van verschillende segmenten te vergelijken. We ontdekken regelmatig “klantenreservoirs” onder segmenten waar de klant niet aan gedacht had.
Met dit in gedachten rijst de vraag welke techniek(en) precies gebruikt moet(en) worden om de vraag te analyseren.
Enquête
Enquêtes zijn de basismethode om de vraag op een buitenlandse markt te analyseren. Het biedt een mate van statistische zekerheid door het gebruik van een grote steekproef. Veel mensen denken dat deze methode alleen van toepassing is op B2C, maar dat klopt niet. 90% van de enquêtes die wij uitvoeren zijn bijvoorbeeld B2B.
Individuele kwalitatieve interviews
Het gebruik van semigestructureerde interviews om de vraag te analyseren is vooral van toepassing op B2B. Dit type aanpak wordt alleen gebruikt als er te weinig respondenten zijn en het onmogelijk is om een groot aantal te verzamelen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval voor vaklui, of wanneer u de vraag in een nichesector moet analyseren.
Dien uw marktonderzoeksproject bij ons in
Concurrentieanalyse
Inzicht in de concurrentie is natuurlijk erg belangrijk voordat u een buitenlandse markt betreedt. Dit geldt vooral als u niet genoeg weet over het doelland. Er bestaan verschillende analysekaders om u te helpen uw analyse te structureren. De 5 Krachten van Porter is een klassieker.
Welke aanpak u ook gebruikt om uw concurrentie te analyseren, u moet informatie over uw concurrenten verzamelen. Dit zijn de methoden die wij gebruiken:
- Documentair onderzoek: dit is duidelijk de meest toegankelijke methode. U hoeft de informatie alleen maar online te zoeken. In B2B levert deze methode echter zelden goede resultaten op. Lees ons artikel over deskresearch voor meer informatie.
- Enquête: u kunt gebruikmaken van de vraaganalyse (zie vorige alinea) om vragen te stellen over uw concurrenten, met name over hun reputatie.
- Mystery shopping: deze methode is ook van toepassing in B2B, en is de manier waarop de meest vertrouwelijke informatie wordt verkregen.
- Vakbeurzen: dit is een van onze favoriete methoden, die voor iedereen toegankelijk is. Sommige referentievakbeurzen (zoals SIAL voor de voedingsmiddelenindustrie) trekken een aanzienlijk deel van de bedrijven aan die actief zijn in een sector. SIAL trekt bijvoorbeeld elke twee jaar meer dan 6.000 exposanten uit meer dan 100 landen. Een vergelijkend onderzoek kan daarom direct op de beurs worden uitgevoerd, wat ook een unieke gelegenheid is om nieuwe, soms vertrouwelijke informatie te verkrijgen en om uw vaardigheden als mystery shopper te oefenen.
Neem contact met ons op om alles te weten te komen over uw concurrenten
PESTEL-analyse
Het doel van een PESTEL-analyse is om alle factoren te onderzoeken die impact hebben op uw markt, maar waarover u geen controle hebt. Dit kunnen regelgevende, politieke, fiscale, enz. factoren zijn.
Het wordt minder vaak toegepast op de projecten die wij uitvoeren. De reden is heel eenvoudig. 99% van de export-ontwerpprojecten wordt uitgevoerd binnen de Europese Unie, waar de regels min of meer geharmoniseerd zijn.
Dit type analyse verdient daarom de voorkeur als u van plan bent om te exporteren naar een economische zone waarvan de regels aanzienlijk verschillen van die waarin u gewoonlijk actief bent. Om meer te weten te komen over PESTEL-analyse, raden wij u aan onze online gids voor marktonderzoek en onze online cursus te raadplegen.
Geplaatst in Ondernemerschap.