13 mei 2019 461 woorden, 2 min. gelezen

Hoe zich op de export voorbereiden met een marktonderzoek?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Een marktonderzoek is essentieel wanneer u een bedrijf opricht, maar het is niet het enige moment waarop u  de verschillende technieken ervan kunt toepassen. Ook wanneer u zich op een buitenlandse markt (exportmarkt) lanceert, is marktonderzoek van groot belang. Niet […]

Een marktonderzoek is essentieel wanneer u een bedrijf opricht, maar het is niet het enige moment waarop u  de verschillende technieken ervan kunt toepassen. Ook wanneer u zich op een buitenlandse markt (exportmarkt) lanceert, is marktonderzoek van groot belang. Niet alleen gaat het in dat geval om een nieuwe markt voor u en uw bedrijf, maar waarschijnlijk wordt het exportavontuur nog ingewikkelder door het gebrek aan kennis over de concurrentie ter plaatse, de impact van mogelijke culturele verschillen en de vraag van de markt naar uw producten of diensten. Hoe voert u dan een exportmarktonderzoek uit? Dat is het onderwerp van de presentatie die we op 14 juni 2019 vanaf 10 uur ’s morgens geven in de lokalen van Hub.Brussels, het Brusselse agentschap voor ondersteuning van het ondernemerschap.

Een marktonderzoeksmethode in  7 stappen

Als onderdeel van de workshop die Hub.Brussels organiseert voor Belgische bedrijven die willen exporteren, geven wij een presentatie die is gebaseerd op de marktonderzoeksmethode in 7 fasen  die beschreven is in onze online marktonderzoeksgids en die het resultaat is van onze interne ontwikkelingen van de laatste 10 jaar.
We richten ons in het bijzonder op aspecten die verband houden met literatuurstudie enerzijds en PEST- en concurrentieanalyses anderzijds, dat zijn 3 aspecten waarvan wij vinden dat ze erg belangrijk zijn bij de lancering op een buitenlandse markt.
De PEST-analyse (Politiek – Economisch – Sociologisch – Technologisch – Ecologisch – Juridisch) is een praktisch analytisch kader waarmee u systematisch een oordeel kunt vormen van alle externe factoren die invloed hebben op uw project en waarop u dus geen invloed heeft. De concurrentieanalyse, bijvoorbeeld op basis van het analytische kader van de 5 krachten van Porter, stelt u in staat om de concurrentiedynamiek van een markt duidelijk te begrijpen.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere technieken om een volledig marktonderzoek uit te voeren, maar voor de tijd die ons ter beschikking staat, kozen we ervoor ons te focussen op het essentiële. Als u meer informatie wenst over een marktonderzoek betreffende de export kunt u altijd bij ons terecht.
Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen.

Oproep voor vrijwilligers om gratis een online marktonderzoekstool te testen

De workshop van Hub.Brussels biedt ons ook de mogelijkheid om u de lancering dit jaar van ons online platform voor de uitvoering van uw marktonderzoek aan te kondigen. Via interactieve tools, vragenlijsten en allerhande middelen die we uw ter beschikking stellen, krijgt u daarin stap voor stap hulp bij het uitvoeren van uw marktonderzoek. Met het oog op de ontwikkeling ervan zijn we op zoek naar vrijwilligers om het platform uit te testen en er feedback over te geven. Een eerste oproep voor vrijwilligers gebeurt op 14 juni in Hub.Brussels om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van de projectleiders.

Afbeelding: shutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *