De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Ontdek welke stappen u moet volgen om u de juiste vragen te stellen voordat u een marktonderzoek doet. Op deze blog leest u onze tips over de PEST analyse en trendanalyse en kunt u de volledige gids in PDF-formaat downloaden.

Deel #3/9 – Na het uitwerken van uw project (zie deel 1 – Definieer uw project voordat u een marktonderzoek uitvoert), het testen van uw idee via een prototype en het kiezen van de methoden die gebruikt moeten worden voor uw marktonderzoek (deel 2 – Definiëren van een marktonderzoeksmethode), is het tijd om tot de kern van de zaak te komen.

In dit deel bespreken we de studie van markttrends en omgevingsstudies (ook wel PEST analyse genoemd).

Stap A : Studie van markttrends

Of u nu al een idee hebt of er nog steeds naar op zoek bent, het bestuderen van markttrends helpt u het volgende te begrijpen:

De marktdynamiek in zijn geheel

  • Wat zijn de marktvooruitzichten die u interesseren: opwaartse tendens, neerwaartse tendens, stabiliteit?
  • Gaat het om een lokale, regionale of nationale markt met kans op internationalisering?
  • Of is de markt al geglobaliseerd? Is er in dit geval sprake van een zekere dynamiek ten opzichte van de leidende landen? Zou de geografische ligging daarom een sleutelfactor voor succes kunnen zijn?

 

Innovaties en specifieke markttendensen

Dit deel is veel moeilijker te begrijpen dan het vorige. De gegevens zijn veel moeilijker te verkrijgen en vergen een grotere inspanning. Dat mag echter geen reden zijn om dit deel over te slaan, want het is net zo belangrijk als de andere. Hoewel het kennen van de dynamiek van een markt essentieel is voor het marktonderzoek, is het niet minder belangrijk om trends binnen die markt te identificeren.

 

Waar vind ik gegevens over de marktdynamiek?

Analyses van algemene markttrends vindt u in alle economische tijdschriften. Maar wat u echt nodig heeft, zijn de trends in het geografische gebied waarin u actief bent.
Om een eenvoudig voorbeeld te geven: wat zou u met de globale cijfers over yoghurtconsumptie kunnen doen als u artisanale yoghurt produceert en verkoopt in een winkel in Amsterdam? In dit geval zijn de trends die op de Nederlandse markt (en nog beter Amsterdam) betrekking hebben, relevant.
Als dergelijke cijfers bestaan, hebt u bij een regionale of nationale federatie de beste kans om deze gegevens te vinden.

 

 

Voorbeeld 1: Studie van trends in de horeca

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen: de horeca. Stel dat u een restaurant wilt openen. Er zijn veel mogelijkheden voor u, vooral wat betreft het soort gerechten.

Wist u dat sommige vormen van koken, sommige gerechten, maar ook sommige decoraties en interieurontwerpen meer ‘trendy’ zijn dan andere? Zou het niet interessant zijn om nu al de winnende combinatie te kiezen, degene die u de beste kans op succes biedt?

Voorbeeld 2: Wat wordt het nieuwe trendy horecaconcept?

Een trendstudie kan u ook helpen het volgende trendy concept te identificeren, het concept dat een hype zal zijn in uw regio of land.

Om een marktonderzoek te kunnen doen, is het dus nodig om trends in andere landen op te sporen. De Amerikaanse metropolen (New York, Los Angeles, San Francisco), de Scandinavische landen (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen) en ook het Verenigd Koninkrijk zijn laboratoria van nieuwe ideeën die, wanneer ze in een stedelijke omgeving worden getest, soms kunnen groeien.

Dit als eerste ontdekken, kan u een onmiskenbaar concurrentievoordeel opleveren. Dit wordt ‘competitive intelligence’ of ‘marketing intelligence’ genoemd.

Stap B : De omgevingsanalyse (PEST analyse)

Er zijn veel beperkingen die aan een bedrijf kunnen worden opgelegd. Jammer genoeg vallen sommige daarvan buiten de controle van de ondernemer: de economische gezondheid van het land, de politieke toestand, de belastingen met hun vele wijzigingen, sociale normen en andere wettelijke of juridische beperkingen, de evolutie van de technologie, …

De vele oncontroleerbare factoren kunnen echter een belangrijke rol spelen in de toekomst van een bedrijf.
Start-ups, die in de opstartfase kwetsbaarder en over het algemeen niet goed gekapitaliseerd zijn, zijn daarom bijzonder gevoelig voor deze risico’s en moeten systematisch worden bestudeerd alvorens op te starten.

Daarvoor dient de PEST analyse. Elk van de letters in dit acroniem vormt een onderdeel van deze risicofactoren waarop de ondernemer geen invloed kan uitoefenen: politiek, economisch, sociaal, technologisch, ecologisch en juridisch.

Om deze PEST analyse uit te voeren (die uiteindelijk niets meer is dan een kader waarmee u alle soorten risico’s systematisch kunt beoordelen) zult u genoodzaakt zijn om na te denken over aspecten die u anders misschien zou negeren.

Dit is het doel van het marktonderzoek: u dwingen na te denken en risico’s in kaart te brengen om ze op een bewuste en proactieve manier te verminderen (of er rekening mee te houden).

Lees ons volgend artikel over concurrentie-onderzoek om een marktonderzoek uit te voeren

Als u de eerste delen van onze reeks hebt gevolgd, moet u nu uw idee hebben gedefinieerd, uw onderzoeksvragen voor een beperkt marktonderzoek hebben omschreven en met de eerste analyses (trendstudie en PEST analyse) van start zijn gegaan.

In ons volgende artikel over de stappen van een marktonderzoek bespreken we de concurrentieanalyse.
Als u denkt geen concurrenten te hebben, kunt u dit deel best volgen.