22 september 2020 1326 woorden, 6 min. gelezen

Marktonderzoek in Frankrijk: top 10 van gegevensbronnen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
15 jaar ervaring in het uitvoeren van marktonderzoek in vele landen heeft het ons mogelijk gemaakt een zeer uitgebreid repertorium van de beste informatiebronnen op te bouwen. Vandaag geven wij u onze TOP 10- van gegevensbronnen om u te helpen […]

15 jaar ervaring in het uitvoeren van marktonderzoek in vele landen heeft het ons mogelijk gemaakt een zeer uitgebreid repertorium van de beste informatiebronnen op te bouwen. Vandaag geven wij u onze TOP 10- van gegevensbronnen om u te helpen bij uw marktonderzoek in Frankrijk.

Aan het einde van dit artikel vindt u een overzichtstabel.

Samenvatting

Officiële nationale statistieken

Statistieken zijn essentieel om een goed marktonderzoek uit te voeren. Over cijfers beschikken die niet worden betwist is een “must” (vooral als uw dossier door het juk van een bank moet gaan om een bedrijfslening te krijgen). Elk land heeft een officieel instituut dat het hoogste kwaliteitsniveau biedt. In Frankrijk is het INSEE (Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques) de instantie die belast is met de nationale statistieken. Het levert een uitgebreid scala aan demografische, economische, sociale en maatschappelijke gegevens. Er worden verschillende analyseniveaus gebruikt voor de nationale, regionale en zelfs lokale representativiteit.

Hoe kunt u deze gegevens gebruiken voor uw marktonderzoek?

  • Een geografisch vestigingsgebied (stroomgebied) afbakenen op basis van de regionale demografie en economie.
  • Inzicht in het koopgedrag van de consument
  • Vaststellen van concurrenten op de markt
  • Inzicht in enkele belangrijke wettelijke beperkingen

Deze gegevens zijn vooral nuttig als u een PESTEL-studie moet doen (om meer te weten te komen over PESTEL, klik hier).

Zie ook ons artikel over ODIL, een interactief marktonderzoeksinstrument aangeboden door INSEE.

Financiële gegevens van ondernemingen

Om de rentabiliteit van een project te begrijpen, een studie te maken van de concurrentie, de analyse van de financiële resultaten van andere bedrijven door te nemen. In Frankrijk stelt de website Societe.com (Franse site) juridische, juridische en financiële informatie over Franse bedrijven samen: statuut, activiteit, omzet, resultaat, balans, enz. het grootste deel van deze informatie is betalend. Gelukkig bestaan er sinds 2020 gratis alternatieven, vooral via het INPI-portaal (Franse site). Toch heeft Societe.com ook gratis informatie, met name over de omzet van de laatste 2 boekjaren (indien beschikbaar).

De financiële analyse zal u helpen de situatie van uw concurrenten te begrijpen, maar het maakt het voor u ook mogelijk om de situatie van uw toekomstige leveranciers en partners te onderzoeken. Dit kan een uitstekende indicator zijn om de gezondheid (en aantrekkelijkheid) van een markt te beoordelen.

Voor bedrijven die in B2B werken, zal deze tool ook een waardevolle bondgenoot zijn bij het definiëren van het doel en bij het opstellen van uw lijst van prospects.

Consumentenbescherming

In Frankrijk is de INC (Institut National de la Consommation) de instantie die zich bezighoudt met het testen en vergelijken van producten om de consument te helpen met zijn aankopen. De INC publiceert het tijdschrift 60 millions de consommateurs (voorheen bekend als “50 millions de consommateurs”) en de uitzendingen ConsoMag.

U vindt op de INC-website zeer interessante informatie over allerlei markten. Ga naar de rubriek “Indices” en naar de rubriek “Dossier” van de site. Onder die laatste kunt u gebruik maken van een zoekmachine om de informatie te vinden die u nodig heeft.

De gegevens van bovengenoemde organisaties helpen u om u te positioneren ten opzichte van uw concurrenten. Gebruik de informatie over consumententrends om het belang van uw toekomstige product of dienst te bevestigen of te negeren. Vergeet niet dat een eerste idee zelden het juiste is. Laat u niet ontmoedigen als u een gebrek aan afstemming op de marktvraag waarneemt. Beschouw dit als een kans om uw basisidee te verbeteren.

Douane en grensbewaking

Als u wilt invoeren naar of exporteren uit Frankrijk, is het essentieel om rekening te houden met de wettelijke beperkingen die worden opgelegd door de douane- en grensbewakingsdiensten. Om dit te doen, is er niets beter dan naar de overheidswebsite douane.gouv.fr te (Franse site) gaan, waar u alle essentiële gegevens voor het importeren en exporteren van producten en diensten vindt.

De douanesites zijn een uitstekende bron van gegevens voor uw PESTEL-studie, vooral voor de “L” ervan (legale aspecten).

We hebben een artikel gewijd aan marktonderzoek toegepast op de exportsector. Daarvoor kunt u hier terecht.

Sectorale gegevens voor uw marktonderzoek in Frankrijk

Om uw marktonderzoek uit te voeren, zult u ook cijfers nodig hebben over uw toekomstige activiteitensector. Hieronder vindt u een overzicht van de beste bronnen van sectorale gegevens.

Gezondheid

De gegevens op de site van de ANSM (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé) zijn gericht op gezondheidswerkers en leveranciers van gezondheidsproducten. In de rubriek “Dossier” vindt u gedetailleerde informatie over heel wat geneesmiddelen en farmaceutische producten. ANSM stelt ook analyses beschikbaar die gericht zijn op volksgezondheidskwesties. U vindt ze onder het tabblad “Publications”.

Landbouw- en voedingssector

De agroalimentaire sector wordt vertegenwoordigd door ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail). Op de website van het agentschap worden indicatoren over de agrovoedingsmiddelenmarkt, maar ook essentiële informatie over de juridische aspecten verzameld. Ga naar de rubriek publications (Franse site) en maak gebruik van de zoekmachine om de informatie te vinden die u nodig heeft voor uw marktonderzoek in Frankrijk. Op de website van het Franse ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening vindt u bijkomende en aanvullende informatie over het onderwerp voedsel en de Franse wetgeving met betrekking tot voedsel.
Om de 7 jaar publiceert ANSES een zeer uitgebreid rapport over de evolutie van de Franse eetgewoonten. Dit verslag is een mijn van informatie voor iedereen die overweegt zich in deze sector te begeven. We hebben de laatste editie van dit verslag op onze blog behandeld (zie hier).

Landbouw

De belangrijkste site voor professionelen in de landbouwsector is de website van het Franse ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening, die juridische gegevens en trends op het gebied van landbouw en voedsel in Frankrijk opsomt. Op deze site vindt u veel informatie over wetgeving, overeenkomsten en beleid inzake landbouw in Frankrijk.

Huisvesting

De site van het ANIL (Agence Nationale pour l’Information sur le Logement) biedt veel gegevens over de woningmarkt in Frankrijk. Om optimaal te kunnen inspelen op de wensen van huurders en verhuurders worden tal van scenario’s en vraagstukken beschreven. Het ANIL stelt op zijn site een rubriek “études” (Franse site) voor die u uiterst volledig inzicht geeft in onderwerpen die verband houden met huisvestingsvraagstukken.

Energie

Voor de energiesector is het nationale contactpunt in Frankrijk ADEME, het Agence de la transition écologique (voorheen Agence De l’Environnement et de Maîtrise de l’Energie).Daar vindt u tal van studies in de rubriek médiathèque (Franse site).

Innovatie

Bpifrance (Franse site) biedt innovatie-oplossingen voor bedrijven in Frankrijk. Bovendien heeft Frankrijk een fonds voor innovatie en industrie (FII) opgericht om zijn plaats op de innovatiemarkt te bevestigen.

Samenvattende tabel (Franse websites)

Thema Gegevensbron Belang voor uw marktonderzoek
Nationale statistieken INSEE Officiële cijfers om uw PESTEL-studie te voeden
Financiële gegevens Societe.com

Portail data INPI

Concurrentiestudie, winstgevendheid van de sector
Consumentenbescherming     INC
60 millions de consommateurs 

ConsoMag

Marktanalyse, sectoranalyse
Douane en grensbewaking douane.gouv.fr Juridische aspecten van de PESTEL-analyse
Sectorale gegevens – Gezondheid ANSM Dossiers over gezondheidskwesties en geneesmiddelen
Sectorale gegevens – agrovoeding ANSES 

Franse ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening

Indicatoren voor de voedselmarkt en juridische aspecten
Sectorale gegevens – Landbouw Franse ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening Wetgeving, overeenkomsten en beleid inzake landbouw
Sectorale gegevens – huisvesting ANIL  Woningmarkt en aanverwante zaken
Sectorale gegevens – Energie ADEME Energie-indicatoren en wetgeving
Sectorale gegevens – Innovatie          Bpifrance  Ondersteuning van innovatie

Lees ook

Images d’illustration : ShutterstockPosted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *