De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Marktonderzoek: evolutie van de levensmiddelenmarkt

Share This Post On

Elke 7 jaar publiceert het Franse regeringsagentschap Anses conclusies over veranderingen in de Franse eetgewoonten. Het is een grootschalige, wetenschappelijke studie, die deze keer 500 pagina’s “weegt”. We bekeken de conclusies en maakten een overzicht (zie hieronder) van de belangrijkste punten die nuttig zouden moeten zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in deze markt en vooral voor de projecteigenaar.

Algemene conclusies over de marktevolutie

 • Onze voeding bestaat steeds meer uit verwerkte voeding.
 • Het aantal consumenten van voedingssupplementen is tussen 2006-2007 (INCA2) en 2014-2015 (studie IINCA3) gestegen met 50% .
 • de levering van lokaal geproduceerd voedsel is een gangbare praktijk die voor 75% van de bevolking belangrijk is. Twee derde van deze regelmatige gebruikers volgt dit principe op wekelijkse basis.
 • Mensen van 65 tot 79 jaar hebben, in vergelijking met jongeren, een meer regelmatig voedingspatroon. Ze consumeren bovendien meer zelfgemaakt voedsel, eten dat ze zelf bereiden en minder voedingssupplementen en verwerkte voedingsmiddelen.
 • Consumenten met een hoger opleidingsniveau volgen meer de aanbevelingen (ze eten meer fruit, drinken minder suikerhoudende dranken), lijden minder aan obesitas en zijn actiever.

Conclusies over winkelgedrag

Deze studie leert ons ook veel over de huidige markttoestand betreffende het koopgedrag. De vergelijking die met eerdere bevindingen (studie INCA2) kan worden gemaakt is een belangrijke bron van inzicht voor elke marketeer die zichzelf respecteert.

 • De studie maakt een indeling van de belangrijkste criteria bij de keuze van voedselproducten. In aflopende volgorde vinden we de prijs (48%), eetgewoonte (43%), smaak (38%) en de oorsprong van het product (36%). Een significante correlatie komt aan het licht wat betreft het studieniveau van de consument. Hoe hoger het niveau, hoe meer de oorsprong van het product, de productiewijze, de lijst van ingrediënten en de kwaliteitskenmerken een rol spelen bij de aankoop.
 • De nieuwigheid van het product is het minst belangrijke criterium bij de keuze van een product, ongeacht het studieniveau.
 • Een minderheid van kinderen leest de etiketten van de voedingsproducten alvorens ze te kopen. De lijst van ingrediënten is de meest gelezen informatie bij jongeren van 15 tot en met 17 jaar. De minst gelezen informatie bij hen die zelden etiketten lezen (56%) is de nutritionele informatie of berichten die gunstige effecten omschrijven. Bij hen die regelmatig etiketten lezen (75%) is dat de voedingsinhoud.
 • Ongeveer de helft van de ondervraagden volwassenen zegt de gewoonte te hebben om etiketten of verpakkingen te lezen als ze voeding kopen. 12% doet dat systematisch en 37% regelmatig. De belangstelling voor etiketten en verpakkingen hangt samen met de leeftijd. Volwassenen van 65 tot 79 jaar lezen meer dan andere volwassenen en jongeren.
 • Er werden opmerkelijke verschillen tussen het noorden en het zuiden van Frankrijk vastgesteld. De inwoners van het noorden zijn gevoeliger voor tijdelijke promoties en lezen etiketten minder dan hun tegenhangers in het zuiden.
 • De studie stelt met zekerheid dat claims betreffende voeding of gezondheid op de verpakking van bepaald voedingsmiddelen zeker invloed hebben op het aankoopgedrag. Hoe ouder de persoon die verantwoordelijk is voor het huishouden, hoe meer huishoudens zeggen aandacht te besteden aan voedings- en gezondheidsboodschappen op de etiketten.

Conclusie

Het rapport van Anses is een goudmijn voor ondernemers, specialisten in marktonderzoek en projectontwikkelaars die meer inzicht willen krijgen in de voedingsmarkt. Niet alleen biedt deze studie een compleet en wetenschappelijk gevalideerd beeld van de gewoonten in een heel land (Frankrijk), ze benadrukt ook de evolutie van de samenleving door vergelijkingen tussen 3 studies die sinds bijna 2 decennia worden uitgevoerd.

Betreffende het marktonderzoek, moeten we onthouden dat overheidsinstellingen uitstekende informatiebronnen zijn, die je blindelings kan vertrouwen. Vergeet bij uw zoektocht naar literatuur dus niet de aangeboden informatie op de verschillende websites op te zoeken. Wenst u meer advies over het uitvoeren van een marktonderzoek, lees dan ook ons driedelig artikel over “De geheimen van het marktonderzoek” deel 1, deel 2 en deel 3.

 

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *