5 november 2018 471 woorden, 2 min. gelezen

SIAL Paris 2018: welke trends zijn er op de voedingsmiddelenmarkt?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
SIAL Paris, de toonaangevende beurs voor innovatie in de voedingsmiddelensector, vindt om de 2 jaar plaats in het Parc des Expositions de Paris Villepinte in het noorden van Parijs. Er wordt doorgaans gezegd dat er tijdens de 5 dagen van […]

SIAL Paris, de toonaangevende beurs voor innovatie in de voedingsmiddelensector, vindt om de 2 jaar plaats in het Parc des Expositions de Paris Villepinte in het noorden van Parijs. Er wordt doorgaans gezegd dat er tijdens de 5 dagen van de beurs 3000 nieuwe producten worden voorgesteld. Deze 3000 nieuwe producten vertegenwoordigen 10% van de jaarlijkse wereldwijde innovatie (geschat op 30.000 producten). U begrijpt dus dat SIAL een ideale speeltuin is om trends op de voedingsmiddelenmarkt in zijn geheel te observeren (bijna 110 landen zijn hier vertegenwoordigd). Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer wilt weten over de producten die wij hier ontdekten en onze analyses.

In de artikelen die we de komende dagen op deze blog publiceren, gaan we in detail in op 5 markttrends. We starten met supervoeding, gaan verder met easy snacking, vegetarische alternatieven in een wereld die zich afkeert van vlees, waarna we eindigen met “clean food” en zintuiglijke voeding.

Maar voordat we zover zijn, geven we eerst enkele cijfers uit een onderzoek over de voedingsmiddelenmarkt.

SIAL Paris 2018: innovatiestatistieken in de voedingssector

Tijdens de beurs werd elke dag een conferentie georganiseerd om een overzicht te geven van de innovatietrends in de voedingsindustrie. Als u ooit naar SIAL gaat, aarzel dan niet om deze marketingconferenties bij te wonen; ze zijn niet gratis maar zeer nuttig.

De resultaten werden gepresenteerd volgens 5 assen: gezondheid, fitness, plezier, functionaliteit en ethiek.

De innovaties zijn als volgt verdeeld:

 • Gezondheid: 36,9%.
 • Vorm: 3,6%.
 • Plezier: 45,5%
 • Bruikbaarheid: 10,5%.
 • Ethiek: 3,5%.

Een innovatiepotentieel dat verschilt al naargelang de productfamilies

Uit het oogpunt van de productfamilie (kruidenierswinkel, verse producten, diepvriesvoedsel, dranken) verschillen de resultaten echter aanzienlijk. De onderstaande percentages komen overeen met het aandeel innovatieve producten van elk type in de verschillende productfamilies.

  • Met 48,6% zijn diepgevroren producten het meest innovatief in termen van plezier
  • Op de as “vorm” zijn het de verse producten die het minst (1,2%) en de dranken (12,8%) die het meest innovatief zijn.
  • Op de “praktische” as is het de “diepvries” familie die de weg wijst met 14,3%.
  • De ethische as is in geen enkele productfamilie overheersend, hoewel er kleine verschillen zijn tussen de dranken (1,3%) en verse producten (4,1%)

Het gedeelte van de beurs voor producten die meestrijden voor de SIAL-innovatieprijzen

De meest innovatieve productcategorieën

Als innovaties per productcategorie worden geanalyseerd, springen sommige ervan duidelijk in het oog. Dit is het geval voor niet-alcoholische dranken (8,7% van de innovaties), de cateringcategorie (7,1%), levensmiddelen en aperitieven (6,5%), diepgevroren gezouten producten (6,3%) en specerijen en sauzen (5,9%).

De jury van de SIAL-innovatieprijzen was duidelijk: de Grand Prix Or werd toegekend aan een niet-alcoholische drank (veganistische kefir van vruchtenwater), de Grand Prix Argent ging naar een gezouten diepvriesproduct (diepvriesgroenten zonder pesticide-residuen uit de eco-verantwoorde sector in een biologisch afbreekbare papieren zak). De Grand Prix Bronze werd toegekend aan een product dat in de categorie “desserts” kon worden ingedeeld (gevriesdroogd fruit op een stokje voor kinderen).Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *