11 februari 2019 1515 woorden, 7 min. gelezen

CoCasse groentetabletten: een verrassende voedselinnovatie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens onze studie naar marketingtrends op SIAL 2018 ontdekten we CoCasse, een van de genomineerden voor de SIAL innovatieprijzen, dat een nog nooit eerder gezien product presenteerde: een groenteconcentraat in de vorm van een tablet. De gelijkenis met chocoladerepen was […]

Tijdens onze studie naar marketingtrends op SIAL 2018 ontdekten we CoCasse, een van de genomineerden voor de SIAL innovatieprijzen, dat een nog nooit eerder gezien product presenteerde: een groenteconcentraat in de vorm van een tablet. De gelijkenis met chocoladerepen was zo opvallend dat de bezoekers er voor vielen, sommigen dachten dat de vierkante blokjes van groenteconcentraat gegeten konden worden.

In het artikel van vandaag hebben we het met Kevin Singer, een van de oprichters van CoCasse, opnieuw over deze culinaire en esthetische sensatie, waarin marketinginnovatie en ondernemende passie worden gecombineerd. Dit biedt ons ook de mogelijkheid om de kracht van netwerken, de interesse van incubatoren om het ondernemende project te lanceren en de ontstaansgeschiedenis van een product te ontdekken dat aanvankelijk een studentenproject was.

Cocasse in het kort

CoCasse, een startup in agro-voeding die werd opgericht in augustus 2017, is het resultaat van een studentenproject gericht op het ontwikkelen van een eco-innovatieve voedselinnovatieve innovatie in de vorm van een groentetablet. Dit tablet is een natuurlijk kookhulpmiddel, 100% biologisch, met slechts 2 ingrediënten: 65% groente (voor smaak, voedingsstoffen en kleur) en 35% cacaoboter, die dient als bindmiddel en de specifieke structuur van de tablet (knapperig en smeltend) geeft.

In maart 2017 besloten Kevin Singer en Pauline Berthonneau, de twee oprichters, om over te gaan tot lancering. En het is op SIAL 2018, het internationale agro-voedingsmiddelensalon die om de twee jaar in Parijs plaatsvindt, dat de officiële presentatie van het eindproduct plaatsvond.

Kevin Singer en Pauline Berthonneau, de oprichters van de startup CoCasse

Het CoCasse tablet, een differentiërend product

Als het marketingsucces van een product vaak resulteert uit het differentiërende karakter ervan, dan is de CoCasse tablet onovertrefbaar. Het recept is duidelijk anders dan dat van andere bouillons. Deze laatste bevatten slechts een kleine hoeveelheid groenten (soms slechts 7%), maar veel zout, additieven en smaakversterkers.

De beslissing om tegen de bestaande trend in te gaan en te werken aan het veranderen van de vorm van het eindproduct maakt het gebruik van een bindmiddel noodzakelijk. Cacaoboter is populair geworden omdat het weer gesmolten en gestold kan worden. Het is ook gekozen omdat het een nobel vet is met onverzadigde vetzuren die nodig zijn voor de menselijke voeding.

In het interview met ons beschreef Kevin Singer beschreef zijn product als een doorbraakinnovatie ten opzichte van traditionele bouillons (in blokjes), een innovatie die, zoals zo vaak gebeurt, tijdens de voorbereidende fase van het project (van maart 2017 tot juni 2018) educatieve en consumentenondersteuning vereiste. Het tabletformaat van het product is inderdaad tweesnijdend. Het is wel gemakkelijk te begrijpen dat de tabletten gebroken kunnen worden, maar de mentale verankering van het beeld van een chocoladereep kan tot verwarring leiden. Het kan ons doen denken dat ze om te eten zijn. De verpakking is daarom ontworpen om deze verwarring te voorkomen, zowel in de tekst als in het visuele.

Vandaag de dag is het vooral door de verpakking en het advies voor het gebruik van de tablet dat deze noodzakelijke voorlichting plaatsvindt.

Om te onthouden

Doorbraakinnovaties kunnen soms tot aanvaardingsproblemen leiden. Let bij marktonderzoek vooral op deze aspecten. Consumenten hebben vaak consumptiegewoonten die moeilijk te veranderen zijn. Voor op zijn tijd zijn, of tegen de stroom in gaan, kan leiden tot mislukking ondanks alle intrinsieke kwaliteiten van het product of de dienst. Om aanvaarding te bestuderen, moet u de klantervaring nagaan en onderzoeken of uw product of dienst er zonder problemen in past.

De geschiedenis van CoCasse: van idee tot uitvoering

Het product is het resultaat van een studentenproject dat van eind 2015 tot juni 2016 door 9 personen werd uitgevoerd. Alleen Kevin Singer en zijn partner beschikten over de ondernemersgeest om alleen aan dit avontuur te beginnen.

Tijdens het studentenproject werden prototypes gemaakt die positieve feedback kregen van zowel het grote publiek als van de grote spelers op het gebied van voeding. Het product had dus een potentieel dat slechts bevestigd, verfijnd en vervolgens benut moest worden. Het was tijdens een stage van 6 maanden, gevolgd door een contract van bepaalde duur, dat het project tot volle groei is gekomen en dat de twee makers hun lancering hebben voorbereid.

 

Marktonderzoek gefaciliteerd door een levendige sectorcontext

Het marktonderzoek werd uitgevoerd in de context van een voedingssector die op zoek was naar innovaties (deze trend is bijvoorbeeld terug te vinden in de oliën- en azijnsector, waarvan de inventiviteit duidelijk zichtbaar was op SIAL 2018; zie ons artikel over co-branding en zintuiglijke ingrediënten over dit onderwerp). De stagnerende markt voor culinaire hulp wachtte op een dergelijke innovatie die nieuw leven ingeblazen moest worden. Ontmoetingen met professionals werden daarom vergemakkelijkt door deze zoektocht naar innovatie enerzijds, en dankzij 2 incubatoren anderzijds, die van IMP Atlantique en Atlanpole. Door als tussenpersoon op te treden, mobiliseerden zij een netwerk van professionele contacten en ontmoetten zij distributeurs om inzicht te krijgen in de markt.

Mobiliseer uw netwerk voor uw marktonderzoek

De kwalitatieve fase van uw marktonderzoek kan bestaan uit het interviewen van experts uit uw sector. Toegang tot deze mensen is vaak ingewikkeld, dus vergeet niet om uw netwerk te gebruiken om de mensen te identificeren die namens u kunnen bemiddelen en de juiste deuren voor u kunnen openen. Het voorbeeld van de CoCasse laat ook zien dat incubators goede plaatsen zijn om een project te starten. Dit ecosysteem is inderdaad rijk en kan gebruikt worden om uw project te ontwikkelen.

De mogelijkheid om prototypes te presenteren, een methode die zelden wordt gebruikt in traditioneel marktonderzoek (zie stap 2 van onze gids voor het uitvoeren van marktonderzoek), maakte het mogelijk om feedback te verzamelen om aanpassingen aan het eindproduct te maken.

  • De distributeurs hadden opmerkingen over de verpakking, die werd gemanipuleerd of zelfs geopend in de winkelrekken en dus herbekeken moesten worden. De eindversie zal daarom een etiket tegen beschadiging worden uitgerust.
  • De restauranthouders hadden opmerkingen over het formaat, dat ideaal is voor de consument, maar aangepast moet worden aan professioneel gebruik.

Praktische tips voor uw marktonderzoek

Denk na over prototyping om inzicht te krijgen in uw producten. Praten over een toekomstig product is eenvoudig, maar de cognitieve projectiecapaciteit van klanten is beperkt. Het ontwerpen van een prototype biedt naast een concrete basis voor discussie een nuttige ondersteuning voor uitwisseling. U vindt ons advies over prototyping in fase 2 van onze praktische gids voor marktonderzoek.

De financiering van het project

Zoals vaak het geval is, is de financiering van een startup bedoeld om progressief te zijn en volgt deze de ontwikkelingsfasen van het ondernemingsproject.

De eerste uitgaven, voorafgaand aan de oprichting van de onderneming, werden dus gefinancierd dankzij het contract voor bepaalde tijd, dat een persoonlijke bijdrage mogelijk maakte. Daarnaast maakten de ontwerpers gebruik van staats- en EU-subsidies.

In een tweede stap was er een participatieve fondsenwervingscampagne samen met Crédit Mutuel in cirkel 1, d.w.z. de familieleden, vervolgens cirkel 2, de vrienden van de familieleden en dan verder weg cirkel 3.

Alleen voor de aankoop van de machines werden klassieke bankleningen aangegaan. De bank was gevoelig voor het product zelf en het potentieel ervan, wat goed werd onderbouwd dankzij het prototype, de uitgevoerde studies en het succes van de verschillende wedstrijden. Ze zal ook gerustgesteld geweest zijn door het goed opgestelde bedrijfsplan dat door een bekend accountantskantoor werd gevalideerd, alsook door andere financieringen om de lening terug te betalen, waardoor het risico voor haar wordt beperkt.

Tot slot startkapitaalwerving via deelname aan een investeerdersbeurs.

Advies voor uw bedrijfsproject

Ga pas naar de banken als u zich heeft bewezen. Naast goed marktonderzoek zullen de banken gerustgesteld zijn door de eerste verkopen, die een tastbare uiting van marktinteresse zullen zijn.


CoCasse-tabletten op de stand van het bedrijf op SIAL 2018

Balans van SIAL 2018

Naast het plezier om aanwezig te zijn en het product te kunnen presenteren aan professionals en het grote publiek, heeft SIAL 2018 feedback gegenereerd die de communicatie rond het product heeft verbeterd. Het winnen van de Innovation Espoir-prijs was ook een stimulans voor de twee ondernemers.

De ontvangen feedback is sterk gerelateerd aan de ontwikkeling, in het bijzonder de mogelijkheid om andere groenten (of zelfs fruit voor zoete recepten) te gebruiken, evenals variaties voor snacks (die daarom zachter van smaak moeten zijn).

SIAL heeft het ook mogelijk gemaakt om veel contacten te leggen met distributeurs en leveranciers. De loodcatalogus is dienovereenkomstig uitgebreid.

E-commerce platforms: een manier om de vraag te testen tegen lage kosten

CoCasse-tabletten zijn sinds november 2018 te koop op Amazon. De test was zeer positief: tussen de 600 en 700 tabletten verkocht in slechts één maand tijd.
Verkopen via een platform van een derde partij stelt u in staat om de marktvraag te testen zonder dat u hoeft te investeren in een e-commerce site. Vergeet dus niet om uw producten te vermelden op het moment van de lancering.

De volgende stappen

  • Consolidatie van de markt door het vergroten van de distributie. Momenteel worden de tabletten verdeeld in 48 Franprix en het is de bedoeling om dit aantal te verhogen.
  • Werken in 2019 aan een nationale referentiëring
  • Fondsenwerving gepland voor eind 2019 om het aantal productielijnen uit te breiden en van locatie te veranderen.

Kerncijfers

  • Verwachte omzet 2019 van € 500.000
  • Team van 6 personen in 2019
  • Het product zal naar verwachting worden verdeeld in 6 tabletten, fruit en groenten samen.


Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *