16 maart 2020 998 woorden, 4 min. gelezen

[Podcast] Emna Everard brengt met Kazidomi revolutie teweeg op de biomarkt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De markt voor biovoeding groeit gestaag. Tussen 2008 en 2018 zijn de uitgaven van de huishoudens aan bioproducten meer dan verdrievoudigd. In België was er stijging merkbaar van +/- € 220 per jaar in 2008 tot meer dan € 750 […]

De markt voor biovoeding groeit gestaag. Tussen 2008 en 2018 zijn de uitgaven van de huishoudens aan bioproducten meer dan verdrievoudigd. In België was er stijging merkbaar van +/- € 220 per jaar in 2008 tot meer dan € 750 in 2018. Het is in deze groeicontext dat Emna Everard haar startup Kazidomi lanceerde. Ze startte haar bedrijf zonder enige eerdere professionele ervaring toen ze pas was afgestudeerd van de Solvay Business School en haalde zopas € 1 miljoen euro op om de groei van haar bedrijf te ondersteunen. In deze podcast legt ze de moeilijkheden uit waarmee ze te maken had, haar strategie om zich een plaats te veroveren op deze begeerde markt en haar ontwikkelingsplannen.

Hier vindt u de belangrijke punten uit deze podcast en de succes-“recepten” van Kazidomi.

Samenvatting

“Eenmaal bij ons geweest, willen klanten nergens anders meer heen

Emna Everard, Kazidomi

De ontstaansgeschiedenis van Kazidomi

Zoals zo vaak, speelt persoonlijke ervaring een grote rol bij het ontstaan van een ondernemersidee. Kazidomi vormt daarop geen uitzondering. Of in de woorden van Emna Everard:

Ik ben geboren in een gezin waar mijn ouders gespecialiseerd zijn in alles wat met voeding te maken heeft en daarom werd ik van jongs af aan ondergedompeld in de wereld van gezonde voeding, sport en tijdens mijn studies aan een bedrijfsschool in Brussel heb ik op basis van die passies besloten te beginnen met ondernemerschap, en zo kreeg ik het idee om een E-commerce site te maken met gezonde producten, allemaal geselecteerd door gezondheidsdeskundigen. De eerste versie van de site ging online toen ik nog student was, dus het was een beetje zoeken tussen de lessen en het ondernemerschap. Al snel ontdekte ik dat voor veel klanten een probleem vormde, vooral voor het iets jongere publiek dat die vaak gezonder wil eten, maar het zich niet zomaar kan veroorloven om te gaan shoppen in biowinkels. Zo kwamen met mijn partner Alain en ik op het idee een abonnementsformule voor te stellen om de prijzen te verlagen. Vanaf dat moment begon het bedrijf echt van de grond te komen en kregen we zeer, zeer trouwe klanten met meer gevulde winkelmandjes.

Enkele cijfers over de biosector

  • Bio-omzet in België: € 760 m (2018)
  • Bio-omzet in Vlaanderen: € 289 m (2018)
  • Bio-omzet in Zweden: € 2,66 miljard (2016)
  • Bio-omzet in Duitsland: € 9,48 miljard (2016)
  • Bio-omzet in Frankrijk: € 7,15 miljard ( 2016)
  • 40% van de uitgaven voor bioproducten zijn “aardappelen, groenten en fruit”
  • 36% van het marktaandeel is toe te schrijven aan traditionele supermarkten

Klantentrouw, een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie

Om zich te differentiëren van de concurrentie legt Emna Everard uit dat de gemeenschap rond Kazidomi een troef is. Deze gemeenschap is bovendien nogal “generalistisch”. Het is niet noodzakelijkerwijs een klantenkring die al verslaafd is aan biologische producten.

We hebben veel klanten die het helemaal niet gewoon waren om te winkelen in biowinkels. Het gaat om mensen die beter willen leven, die zich beter in hun huid willen voelen en daarnaar proberen te streven. Dankzij Kazidomi proberen we het aankoopproces voor hen te vereenvoudigen, hen aankopen aan te bieden, enz., om dat alles makkelijker te maken en de barrières weg te nemen voor mensen die hun aankopen deden in de traditionele winkels.

De as die ik zeer interessant vond in de strategie van Kazidomi is deze wens om de barrières voor het kopen te verlagen. Ten eerste de prijsbarrière via een bedrijfsmodel gebaseerd op abonnementen; ten tweede de keuzebarrière door de klant te garanderen dat alles gezond is. Zoals we in het Engels zeggen, wordt dit een “no-brainer”. De consument hoeft niet langer te twijfelen, zichzelf ingewikkelde vragen te stellen die hem verhinderen een aankoopbeslissing te nemen. We verwijderen de barrières om de aankoop vrij te maken. En als de eerste aankoop is gedaan en de tevredenheid volgt, dan is de weg naar loyaliteit duidelijk.

Wat we echt proberen te doen bij Kazidomi is het inkoopproces super transparant te maken door niet alleen uit te leggen waarom deze producten gezond zijn, waarom we ervoor gekozen hebben om ze op Kazidomi te zetten, door de herkomst uit te leggen, etc., maar ook door de voorkeur te geven aan producten die milieuvriendelijk zijn. Dus daar vallen we op.

Belangrijke punten

Ik denk dat de podcast een aantal lessen biedt die nuttig zullen zijn voor andere ondernemers.

Aankoopbarrières verwijderen

Een duidelijk waardevoorstel is essentieel. Hier is het duidelijk dat Kazidomi u gezonde producten aanbiedt tegen een aantrekkelijke prijs. Dit waardevoorstel wordt mogelijk gemaakt door een strenge selectie door voedingsdeskundigen enerzijds en door een abonnement anderzijds.

Focus op loyaliteit

Ik ga niet stilstaan bij de voordelen van klantenbinding (bekijk  deze pagina om daar meer over te weten te komen). Wat we hier moeten onthouden, is het feit dat Kazidomi zowel op zijn businessmodel (via abonnement) als op de gemeenschap speelt om deze loyaliteit te benutten en te bereiken.

Richt u niet op een nichemarkt

Het is duidelijk dat bio slechts het kleine deel van de gehele voedselmarkt inneemt. Het zou niet slim zijn om zich binnen deze markt te richten op een nog kleiner deel, namelijk die van mensen die al biovoeding consumeren. Deze mensen zijn al overtuigd en hebben geen barrières meer om te kopen. Ze zijn al elders aan het kopen en ze voor u winnen kan alleen op basis van solide argumenten. Kazidomi richt zich eerder op een doelgroep die ik identificeer op de grens tussen de early adopters (pioniers) en de early majority (voorlopers) op de Rogers-curve (Engelse site). De evolutie van de biomarkt zal in de loop van 2020 aan analyses worden onderworpen, aangezien in september 2020 de SIAL-vakbeurs wordt gehouden. Dit laboratorium voor voedingstrends wordt om de 2 jaar georganiseerd en we doen er al 12 jaar aan mee (lees hier onze tips om uw bezoek voor te bereiden).

courbe de Rogers marché alimentation bio

Met de Rogers-curve kunnen we de verschillende fasen van bio-aanvaarding en de ontwikkeling van nieuwe merken schetsen bij elke overgang van de ene naar de andere fase.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *