4 oktober 2023 728 woorden, 3 min. gelezen

Streamflation: inflatie heeft ook invloed op streaming

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Streamflation betekent een prijsstijging van streamingabonnementen als gevolg van inflatie. Prijzen gaan door het dak, maar ondanks alles blijven de abonnees trouw. Een consolidatiefase is echter onvermijdelijk, en bedrijven zoals Netflix en Disney zijn al drastisch aan het bezuinigen.

We kennen al shrinkflation. En nu is ook streamflation. Dit is inflatie toegepast op streamingabonnementen. Streamflation weerspiegelt de verandering van het model in de streamingbusiness. We zijn tot een nieuw wasdom gekomen. Deze snelle evolutie van de streamingmarkt is een direct gevolg van de inflatie die we ervaren. Het zal leiden tot een consolidatie van de markt na een fase van ongebreidelde expansie.

IntoTheMinds voert uw marktonderzoek uit: neem contact met ons op

Streamflation in cijfers

 • Prijstrends voor streamingdiensten in Europa
  • YouTube Muziek: Van € 9,99 naar € 10,99 (+1 euro)
  • YouTube Premium: Van € 11,99 naar € 12,99 (+1 euro)
  • Spotify: Van € 9,99 naar € 10,99 (+1 euro)
  • Amazon Music Unlimited: Van € 9,99 naar € 10,99 (+1 euro)
  • Disney+ (nieuwe Premium-aanbieding): van € 8,99 naar € 11,99 (+€ 3)
 • Prijstrends voor streamingdiensten in de Verenigde Staten
  • Disney (advertentie-vrij) : Van $ 6,99 tot $ 13,99
  • Hulu: $ 17,99 (geen oorspronkelijke prijs vermeld)
  • Netflix (basispakket): van $ 9,99 tot $ 15,49
  • Andere diensten (Peacock, NBCUniversal, Paramount Plus, Max) : Verhoging van $ 1 of $ 2
 • Impact van prijsverhogingen op het aantal abonnees
  • Disney+ na een stijging van bijna 40%: 94% van de gebruikers bleef trouw, ondanks een stijging van $ 3.
 • Personeelswisselingen bij streamingbedrijven
  • Disney: 7.000 werknemers ontslagen
  • Spotify: 6% vermindering van het personeelsbestand, d.w.z. bijna 600 banen
  • Netflix: Bijna 500 werknemers ontslagen

Streamflation: klanten blijven trouw ondanks stijgende prijzen

Sinds het begin van Netflix en het ontstaan van streaming heeft de markt grote veranderingen ondergaan in de concurrentiestrijd. Simpel gezegd heeft Covid de markt in recordtijd tot wasdom gebracht, waardoor de concurrenten van Netflix begerig zijn geworden. Sinds de oorlog in Oekraïne is de markt een fase van versnelde consolidatie ingegaan. In 3 jaar heeft de markt een evolutie doorgemaakt die onder normale omstandigheden 10 jaar zou hebben geduurd.


In 3 jaar heeft de markt een verandering ondergaan die, onder normale omstandigheden, 10 jaar zou hebben geduurd.


De concurrenten van Netflix begonnen eerst een verwoede race om klanten te werven, gedreven door de vermenigvuldiging van het aantal abonnementen per huishouden. In de Verenigde Staten heeft elk huishouden gemiddeld 4 abonnementen, en in Europa zal dit aantal tussen 2020 en 2022 stijgen van 1,5 naar 3. Het Covid-effect is duidelijk zichtbaar.

De abonnementsprijzen waren eind 2022 al gestegen, en we vroegen ons toen af wat de risico’s en groeifactoren waren. Vreemd genoeg is het opzegpercentage vrij laag. 94% van de Disney+ klanten bleef trouw ondanks een prijsstijging van 40%. Dit komt overeen met de analyse die we hebben gepubliceerd over het angstaanjagende effect van het abonnementsmodel. Abonnees vergeten ze gewoon, en vrijwillige opzegging blijft vrij marginaal. Het is dus een veilige gok dat de winst van Netflix in 2023 recordhoogten zal bereiken. Want tot 2022 was dit het enige streamingbedrijf dat winst maakte.


streamflation Disney

Consolidatie in zicht: Disney neemt het voortouw

De uitbreidingsfase heeft streamingbedrijven waanzinnige bedragen gekost. Ze wilden koste wat het kost een kritische massa klanten werven door abonnementen onder de kostprijs te verkopen. De formule werkte uitstekend en Disney+ won in recordtijd meer dan 100 miljoen klanten. Maar het moment van de waarheid brak aan. De kosten rezen de pan uit, de winstgevendheid was negatief en de aandeelhouders wilden resultaten. Disney+ maakte in het derde kwartaal van 2023 een verlies van 512 miljoen dollar. De streamingdochteronderneming van de Walt Disney Company maakte in 2022 een verlies van $ 1 miljard.


Walt Disney heeft een recordinvestering van 60 miljard dollar aangekondigd in … themaparken.

Het is logisch dat Walt Disney een recordinvestering van 60 miljard dollar heeft aangekondigd (Engels) in … themaparken. Deze activiteit is winstgevend, in tegenstelling tot streaming. Het zou ons niet verbazen als de streamingdochter afgestoten zou worden. In feite heeft Disney al 7.000 banen geschrapt, en het is een veilige gok dat Disney+ de komende jaren minimale veranderingen in de inhoud zal zien. Aan de andere kant zullen de prijzen blijven stijgen omdat het verloop laag lijkt te blijven.

 


streamflation Streaming

Streaming: bedrijven op zoek naar besparingen

Wat in ieder geval zeker is, is dat alle streamingbedrijven geld zullen willen besparen. We zien dit al bij Spotify, dat 600 banen heeft geschrapt, en Netflix, dat 500 mensen heeft ontslagen. Alles moet gestroomlijnd worden.

Inhoudscatalogi, die essentieel zijn om abonnees te behouden, zullen waarschijnlijk het middelpunt blijven van massale investeringen, maar waarschijnlijk minder dan in voorgaande jaren. Het zijn de “ondersteunende” afdelingen die er waarschijnlijk het meest onder te lijden zullen hebben. Bij Netflix is er, ondanks het belang van algoritmische aanbevelingen, reden om te vrezen dat de tijd niet langer rijp is voor de intensieve ontwikkeling van nieuwe functies. Large Language Models (LLM’s) schudden de aanbevelingswereld zo door elkaar dat sommigen zich afvragen of modellen op basis van machine learning nog wel zinvol zijn.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *