1 mei 2019 1071 woorden, 5 min. gelezen

De geheimen van het realizeren van een marktonderzoek : Deel 1

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Inleiding van de marktstudie. Het doel is hier NIET om op de details van een marktonderzoek in te gaan. Er bestaan hiervoor uitstekende werken die je toelaten om je in dit deel van de markting te verdiepen. Het doel van […]

Inleiding van de marktstudie.

Het doel is hier NIET om op de details van een marktonderzoek in te gaan. Er bestaan hiervoor uitstekende werken die je toelaten om je in dit deel van de markting te verdiepen. Het doel van deze serie van drie artikelen is daarentegen om je een uitgebreid overzicht van het belang van een marktonderzoek en haar stappen te geven. Door de onthulling van een aantal tips gebruikt door IntoTheMinds in het dagelijks beheer van marktonderzoeken, is ons doel eveneens om deze essentielle stap te ontrafelen om zo een –succesvolle- onderneming te creeren. We mogen niet vergeten dat immers 60% van de faillissementen zou kunnen worden vermeden indien een marktonderzoek werd uitgevoerd, dit blijkt uit de studie van twee onderzoekers in het ondernemerschap (LaForge et Hill) uit de Universiteit van Washington. Hier is nog een bewijs van het nut van een marktonderzoek. Nathalie Crutzen, van de Universiteit van Luik, heeft de oorsprong van faillissementen in de regio Luik vele jaren onderzocht en hieruit is gebleken dat bijna 30% van deze failllisementen te wijten waren aan een gebrek aan de afstemmingen van de markt. Met andere woorden, het bedrijft bood een dienst of product aan waar in de markt weinig of geen vraag naar was. Een marktonderzoek zou dit vermeden hebben.

In deze reeks artikelen zullen we ons richten op de beginfase van een marktonderzoek en de synthese van de verzamelde informatie. We zullen het volgende schema volgen om u in 3 dagen (de eerste vandaag, de tweede woensdag en de laatste vrijdag) alle informatie die we verzameld hebben aan u te presenteren:

 1. Wat een marktonderzoek niet is
 2. De methodologie van een marktonderzoek
  • Stap 1: Analyse van de algemene trends in de markt
  • Stap 2: Analyse van concurrentie (analyse van het aanbod)
  • Stap 3: Analyse van de vraag
  • Stap 4: Analyse van de omgeving
  • Stap 5: De synthese
 3. De gegevens vinden om uw marktonderzoek te realizeren
 4. De kosten van een marktonderzoek

In dit eerste artikel zullen we punt 1 en de stappen 1 en 2 van de methodologie van een marktonderzoek bespreken.

1. Wat een marktonderzoek niet is

Een ondernemer contacteerde ons onlangs nadat we hem een voorstel hadden gedaan. Hij begreep ons voorstel niet, omdat het werk dat we hem aanboden «meer omvatte dan een online vragenlijst». Laten we duidelijk zijn. Een marktonderzoek is GEEN online vragenlijst. De vragenlijst (online of offline voor deze kwestie) is slechts een stap tussen alle andere stappen om een marktonderzoek te realizeren. Er zijn nog vele andere stappen zoals u kunt zien in de volgende paragraaf.

2. De methodologie van een marktonderzoek

Een werkwijze voor het uitvoeren van een marktonderzoek bestaat strikt genomen niet. De methodologie die hieronder wordt beschreven in 5 stappen moet gezien worden als een richtlijn. Het is deze richtlijn die we gebruiken bij IntoTheMinds voor markstudies. In functie van uw businessplan moeten bepaalde stappen grondiger bekeken worden dan andere, sommige analyses zullen zinloos zijn terwijl andere juist van cruciaal belang zullen zijn. Voor elke stap zal u een reeks «tools» moeten gebruiken (wat wij «tools» noemen zijn in dit geval management modellen, hulpmiddelen voor een nauwkeurige analyse) om tot de gewenste conclusie te komen.

Stap 1: Analyse van de algemene trends in de markt

Om de algemene trends in de markt te bestuderen kan het nuttig zijn om eerst de markt waaronder het product valt te bestuderen. Begrijpen onder welke belangrijke, omringende, algemene en ondersteunende markten u project valt, laat u eveneens toe om de dynamiek van elke markt, samen met haar trends, te onderzoeken.

De trends van de ondersteunende markt bepalen vaak de trends van onderliggende markten. Er bestaat echter geen magisch recept voor het opsporen van deze grote trends. De lectuur van gespecialiseerde tijdschriften kunnen een eerste idee geven. Indien u product voor particulieren bestemd is (B2C), kan het nuttig zijn om belangstelling te hebben voor gespecialiseerde publicaties over het gedrag van de consument. Professionele marketing tijdschriften geven analyses in overvloed maar u zal er eveneens vernieuwende elementen in kwaliteitsvolle wetenschappelijke publicaties vinden zoals de Journal of Marketing. De artikels van de huidige uitgave zijn gratis beschikbaar.

De trends in de markt zijn meestal gelinkt aan het gedrag van de consument, het is eveneens wenselijk om u te richten op de trends in verder gevorderde landen dan het land waarin u actief wil zijn. Neem bijvoorbeeld de IT-sector en in het bijzonder mobiele telefoons. Zuid-Korea staat in het bijzonder op de voorgrond in deze sector wat betreft het gedrag van de consument en heeft een uitzonderlijk maturiteitsniveau behaald die toelaat dat bepaalde trends vroeg tevoorschijn komen. Een recent voorbeeld is het gebruik van de mobiele telefoon als middel om te aankopen te doen. De supermarktketen Tesco was de eerste om in 2010-2011 te innoveren voordat een gelijkaardige innovatie werd gelanceerd door supermartketen Delhaize in 2012 in België. Eind 2012 had Carrefour de trend gevolgd in Frankrijk. Een volledig artikel wacht op u op onze blog evenals een review, later gepubliceerd, over de bereikte resultaten.

Stap 2: Analyse van concurrentie (analyse van het aanbod)

«Ik heb geen concurrenten». Ik kan me niet meer herinneren hoeveel keer ik deze zin al gehoord heb. Nochtans heeft elk product, elke dienst concurrenten. Alles hangt immers af van het «marktniveau» dat u overweegt. Bij zijn lancering had de Ipad misschien geen concurrenten in de markt van grafische tabletten. Echter, in termen van de behoeften van de consumenten, konden andere producten concurreren met de Ipad op bepaalde vlakken: gewicht (minilaptops), functionaliteit (Kindle, Iphone).. aan alternatieven ontbrak het niet. Houd ook in gedachten dat een consument gemakkelijk tevreden is met een product dat voldoet aan 90% van zijn behoeften. Niemand heeft alle functionaliteiten van uw product nodig en dat is waarom u meerdere concurrenten hebt. Een Ipad is gewoon een grote Iphone waarmee u niet kunt bellen, is het niet?

Wanneer de analyse van de concurrentie voordelig kan worden gerealizeerd door middel van een analyse van de vijf krachten, vergeet dan niet na te denken over even essentiele aspecten zoals de winstgevendheid van uw directe concurrenten. Het zou immers jammer zijn mocht u uw geld investeren in een sector waar alle ondernemingen verlies maken. Als u uw bedrijf in Belgie wilt opstarten, maak dan gebruik van de Balanscentrale, die gratis alle balansen van de Belgische bedrijven aanbied. Als uw markt zich in Frankrijk bevindt, zal de site www.societe.com, een uitvloeisel van de rechtbanken van koophandel, in staat zijn u, tegen betaling, de gewenste informatie aan te bieden.

 Posted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *