31 maart 2023 1124 woorden, 5 min. gelezen

KPI social media: ontdek de 5 indicatoren die u absoluut moet volgen!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
KPI social media helpt merken bij het analyseren van hun digitale marketingcampagnes. Dankzij hen begrijpen bedrijven de redenen voor hun successen en mislukkingen op sociale netwerken. Het is daarom een partner bij uitstek voor continue verbetering op digitale kanalen. Er […]

KPI social media helpt merken bij het analyseren van hun digitale marketingcampagnes. Dankzij hen begrijpen bedrijven de redenen voor hun successen en mislukkingen op sociale netwerken. Het is daarom een partner bij uitstek voor continue verbetering op digitale kanalen. Er zijn tegenwoordig veel relevante statistieken. Dit artikel richt zich op slechts 5 daarvan: de belangrijkste! Eerst bekijken we 5 belangrijke statistieken op dit gebied, en vervolgens geven we een duidelijke definitie van dit marketingconcept.

Klik hier om de 6 dimensies van klantervaring te ontdekken!!


Inhoud


5 statistieken over KPI social media

 • Met een geschat betrokkenheid van 5,96% in 2021 is TikTok het sociale netwerk met veruit het meest Ter vergelijking: datzelfde percentage is slechts 0,83% op Instagram.
 • Hier is het gemiddelde bereik van de twee grootste Meta-netwerken in 2022: 9,34% op Instagram en 4,32% op Facebook. Deze percentages dalen sinds 2021. Sommige specialisten op het gebied van contentcreatie zien deze daling als een geleidelijke afname van het bereik (Engelse site) op sociale netwerken.
 • Het gemiddelde doorklikpercentage (Engelse site) op sociale netwerken is 1,21% in 2022. Dit komt overeen met een verlies van 0,19 procentpunten ten opzichte van 2021.
 • Gemiddeld wordt 9% van het marketingbudget van een bedrijf besteed aan sociale netwerken.
 • TikTok is het snelst groeiende sociale netwerk van de afgelopen jaren. +822% tussen 2021 en 2022. Meer statistieken en strategieën over Social Media Marketing vindt u hier!

Wat zijn de KPI social media?

KPI social media helpt merken inzicht te krijgen in hun prestaties op deze kanalen. In dit geval zijn deze statistieken vooral bedoeld om de bekendheid van bedrijven online te meten. Dit is essentieel, omdat multi-channel aanwezigheid en crossmediale campagnes de verkoop drastisch kunnen verhogen!

De verschillende KPI’s geven niet alleen belangrijke informatie, maar bepalen ook of de doelstellingen op sociale netwerken worden gehaald. Meer in het algemeen zijn digitale marketing KPI’s belangrijke bondgenoten voor elke marketeer. Zo kunnen merken uitgebreide informatie gebruiken om nieuwe strategieën voor het creëren van content te bepalen. Maar dat is niet alles, KPI-analyse is de bron van:

kpi social media top


Top 5 KPI social media

Er zijn tientallen en tientallen prestatie-indicatoren voor sociale netwerken. Bovendien verschilt hun belang per sociaal netwerk. Facebook-KPI’s verschillen bijvoorbeeld sterk van TikTok-KPI’s. De eerste vereist een hoge CTR, terwijl de tweede zich richt op de betrokkenheid van gebruikers.

Vijf indicatoren springen er echter uit en zijn essentieel, ongeacht het sociale netwerk in kwestie:

 • betrokkenheid
 • bereik
 • doorklikpercentage
 • conversie
 • en de ontwikkeling van het aantal abonnees

Betrokkenheid, de eerste pijler van KPI social media

De studie van de belangrijkste statistieken op sociale netwerken is gebaseerd op 2 pijlers. De eerste daarvan is gebruikersbetrokkenheid. Concreet wordt dit gemeten door te kijken naar de interacties van het publiek met uw inhoud. Dit gebeurt meestal via “likes”, commentaren en shares. Met andere woorden, betrokkenheid is de verhouding tussen interacties en uw aantal volgers.

KPI social media engagement

Het nut van engagement beperkt zich echter niet tot digitale marketing. Goede engagement helpt bedrijven ook bij hun merkbeleid:

 • Reputatie : een geloofwaardig en erkend merk heeft online extra wapens om marktaandeel te veroveren in nieuwe kanalen.
 • Relatiemarketing : hoewel engagement interessante kwantitatieve gegevens oplevert, geldt dat ook voor de analyse van de interactie van het publiek met uw inhoud. Houd sentimentmeting in de gaten. Deze metriek kan bedrijven helpen hun merkgebied beter af te bakenen

Een sterke gebruikersbetrokkenheid vergroot het bereik van uw inhoud op sociale netwerken.Bereik, de tweede pijler van KPI social media

Nu we het toch over bereik hebben, laten we eens bekijken hoe deze KPI social media de tweede pijler is van een goede metingsanalyse. Het bereik van een publicatie verwijst naar het aantal mensen dat de post op hun nieuwsfeed heeft gezien. Er zijn twee soorten bereik: organisch bereik en betaald bereik. In het algemeen is organisch bereik belangrijker dan zijn betaalde tegenhanger, omdat inhoud van sociale netwerken meer geschikt is voor organische oefening dan voor betaald bereik.

Zoals wij in onze rubriek “Statistieken” aangaven, is deze meting de laatste tijd gedaald. In het geval van Facebook zullen de veranderingen in het algoritme hun tol hebben geëist van de eens zo hoge bereikpercentages. Daarom moet u de ontwikkeling van het bereik van uw berichten goed in de gaten houden. Dit geldt vooral voor merken die op meerdere sociale netwerken aanwezig zijn. Zij kunnen immers nagaan welke media hen op lange termijn de meeste zichtbaarheid opleveren!


Bereik geeft aan hoeveel mensen uw bericht in hun feed hebben gezien.Doorklikpercentage (CTR)

Laten we overgaan tot de meer technische, maar niet minder belangrijke KPI social media. Bovenaan de lijst staat het doorklikpercentage (CTR). Dit is een aanvulling op engagement en betaald bereik. Het gaat om de verhouding tussen het aantal kliks en het aantal interacties met een advertentie. De analyse ervan is optimaal wanneer deze parallel aan de studie van de evolutie van het betaalde verkeer wordt uitgevoerd.


Metingen van de CTR over een periode n: (aantal klikken op de advertentie/totaal aantal weergaves) * 100Conversie

Als u sociale netwerken vooral gebruikt om winst te maken, zal het conversiepercentage zeker de belangrijkste KPI voor u zijn. Dit geldt ook voor merken die social media-inhoud zien als een onvervangbaar instrument voor het werven van leads.

Kort gezegd bepaalt het conversiepercentage het aandeel van de prospects die contact hebben opgenomen met het merk, op het totale aantal prospects. Deze metriek heeft dus betrekking op zowel:

 • online aankopen
 • gebruik van de diensten van het merk
 • downloads van content
 • enz.

Google Analytics? De ideale tool om dit percentage te berekenen en de impact van uw publicaties op sociale netwerken te bepalenGroei van het aantal volgers

Tot slot sluiten we deze lijst van de top 5 van KPI social media af met de voor de hand liggende: het aantal volgers. Net als bij bereik vereist de ontwikkeling van het aantal volgers speciale aandacht. Deze meting, hoe basaal ook, zegt veel over de belangstelling van het targeting voor de digitale communicatie van een bedrijf. Het is ook een belangrijke indicator om de bereidheid na te gaan om zich bezig te houden met dit publiek.

KPI social media followers

Bij het doen van deze meting moeten bedrijven zorgvuldig onderscheid maken tussen organische en betaalde groei. De financiële en temporele strategieën verschillen te veel om ze samen te beschouwen. Hier is een interessante oefening om deze evoluties te evalueren: vergelijk ze met de contentkalender. Zo kunt u bepalen met welke inhoud u steeds meer volgers krijgt!


Begrijpen waarom volgers toe- of afnemen leidt tot betere digitale marketingcampagnes.


kpi social media bronnen


Bronnen

 • Cucu, E. (2023). Social Media Reach Is Declining on All Major Platforms. Socialinsider.
 • Dixon, S. (2022). Social media post engagement 2020-2021. Statista.
 • Gitnux. (2023). The Most Surprising Social Media Marketing Roi Statistics And Trends in 2023


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *