27 februari 2023 1228 woorden, 5 min. gelezen

5 effectieve strategieën om uw user engagement te vergroten!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
User engagement maakt deel uit van de klantervaring. Het bestaat uit marketingpraktijken die consumenten aanmoedigen om hun gebruik van een digitaal platform uit te breiden. Om de beginselen ervan goed toe te passen, baseren wij ons op geverifieerde wetenschappelijke bronnen […]

User engagement maakt deel uit van de klantervaring. Het bestaat uit marketingpraktijken die consumenten aanmoedigen om hun gebruik van een digitaal platform uit te breiden. Om de beginselen ervan goed toe te passen, baseren wij ons op geverifieerde wetenschappelijke bronnen om u 5 goede strategieën voor user engagement voor te stellen. Maar eerst bekijken wat precies de definitie van het begrip user engagement is.

Neem contact met ons op om uw klantenbinding te onderzoeken


Inhoud


Wat is user engagement?

De definitie ervan is in de loop der tijd en met de marketingtrends mee geëvolueerd. Toch wordt user engagement tegenwoordig als een afzonderlijk onderdeel van de klantervaring beschouwd. Het geeft de kwaliteit van de interactie van de gebruiker met een computertechnologie aan. Er zijn veel verschillende elementen die deze ervaring bepalen, zoals:

User engagement omvat dus alle componenten die consumenten ertoe aanzetten om computertechnologie te blijven gebruiken (O’Brien & Cairns, 2016, Engelse site). Voor merken betekent dit het creëren van zoveel mogelijk interacties met hun online gebruikers.


5 goede strategieën voor user engagement

Laten we even de kenmerken van een goede algemene strategie voor user engagement bekijken. Hieronder gaan we dieper in op de voordelen van 5 bewezen strategieën inzake betrokkenheid:

  • Positieve emoties opwekken
  • Banden met de gebruikers aanhalen
  • Transparant omgaan met uw targeting
  • Een onmiskenbare merkidentiteit
  • En platforms ontwerpen volgens de principes van gamification

Positieve emoties opwekken

Laten we beginnen met de voordelen van positieve emoties voor user engagement. Laten we eerst de definitie bekijken. Die omvat onder meer:

  • het aangenaam overkomen, d.w.z. zorgzaam, warm gedrag
  • enthousiasme dat door merkcommunicatie wordt opgewekt
  • en zelfs het gevoel van vrijheid van meningsuiting

Bij de gebruiker zorgt de accumulatie van deze positieve emoties voor meer user engagement, waardoor hun emotionele band met het product/de dienst wordt versterkt (Pansari en Kumar 2017, Engelse site). Deze strategie is bijzonder doeltreffend omdat ze haar onafhankelijkheid van andere factoren van user engagement markeert. Merken creëren dus zo aangenaam mogelijke touchpoints om klantentrouw te genereren. (de Oliveira Santini et al, 2020, Engelse site).

Sommige wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat fundamenteel positieve inhoud de perceptie van gebruikers verbetert. Dan is de kans groter dat ze liefde of zelfs vreugde voelen voor een bepaald aanbod, waardoor user engagement wordt gestimuleerd (Jaakonmäki et al, 2017, Engelse site). Bovendien kunnen positieve emoties ertoe bijdragen dat consumenten meer vertrouwd raken met uw merk en zich uw product-/dienstenaanbod eigen maken. Onderstaande video is een herhaling van een TedX-conferentie over het belang van emotionele betrokkenheid op leerprocessen.


User engagement stimuleren via relatiemarketing

Laten we ingaan op de positieve impact van relatiemarketing op user engagement. Een nauwe band met het publiek bevordert immers de klantconversie en zet merken ertoe aan de beginselen van relatiemarketing toe te passen.

Laten we het voorbeeld van sportmarketing nemen. Doyle et al, 2020 (Engelse site) beoordeelt de impact van de branding van sporters op de betrokkenheid van hun volgers (op sociale netwerken). De auteurs van deze studie vergelijken verschillende digitale communicatiebenaderingen om goede praktijken op dit gebied vast te stellen. Zij concluderen dat het streven naar betere relaties met hun volgers de betrokkenheid bevordert. Een professionele atleet die bijvoorbeeld publiekelijk met zijn of haar teamgenoten post, zal nog meer reacties en betrokkenheid genereren.


Merken kunnen zich hierdoor laten inspireren door zelf in beeld te komen met hun trouwe klanten of zelfs met hun zakenpartners.



Transparantie om het vertrouwen van de gebruikers te winnen

Laten we verder gaan over gebruikersrelaties. User engagement is immers des te sterker wanneer merken betrouwbaar zijn. Dit betekent dat zij vertrouwen op transparantie om het vertrouwen van hun klanten te winnen. Zo verhogen zij niet alleen de betrokkenheid, maar ook de klanttevredenheid.

De Oliveira Santini et al, 2020 (Engelse site) geeft ons nog meer details. Volgens deze studie zou vertrouwen een grotendeels zichtbaar positief effect hebben op de klantbetrokkenheid van een merk. In hun managementimplicaties geven de auteurs dus aan dat een groter vertrouwen van de gebruiker kan worden bereikt door merktransparantie.

Dit is het gedachtegoed van klantervaringsexpert Mark Morin. Zijn TedX-conferentie over duurzame klantrelaties vindt u hieronder. Ze bevat een aantal tips en tactieken voor merken die dichter bij hun klanten willen komen.


Een sterk en assertief merkimago

Ten tweede benadrukken wij het belang van een gedifferentieerd merkimago op user engagement. In dit geval kunnen merken die kiezen voor impactvolle marketingcampagnes, zelfs agressieve campagnes, er voordeel uit halen. Er zijn vele manieren om te zorgen voor een unieke merkidentiteit:

  • sterke boodschappen geven, maar in overeenstemming met haar waarden, zoals Dove deed in een virale marketingcampagne
  • kiezen voor duidelijk herkenbare visuele elementen, meestal via het logo van het merk
  • of zelfs via een aantrekkelijk verhaal in zijn online advertenties.

Laten we teruggaan naar de bevindingen van Doyle et al, 2020, Engelse site). De auteurs gebruiken gegevens van atleten in de Major League Soccer in de Verenigde Staten. Zij stellen verschillende strategische assen voor om betrokkenheid te genereren op de sociale netwerken van atleten. Zo nemen ze het voorbeeld van een nieuwkomer in de competitie: hij of zij zou zijn of haar Instagram-pagina moeten oriënteren op sportprestaties, elementen uit zijn of haar persoonlijke leven, maar ook zijn of haar hobby’s. Dit voorbeeld toont nogmaals het belang van relaties met volgers om het user engagement te verbeteren.


Gamification: een goede oplossing om de betrokkenheid te vergroten

Laten we tot slot de impact van gamification op de betrokkenheid van de gebruiker niet onderschatten! Het beloningssysteem, het gevoel van overwinning en de prestaties van de consument stimuleren immers alle bovengenoemde factoren van gebruikersbetrokkenheid. Met andere woorden, gamification:

  • stimuleert positieve emoties
  • vergemakkelijkt het gebruik van digitale platforms
  • en versterkt het gevoel van controle van de gebruiker.

Merken kunnen hun inhoud dus vanuit een spelperspectief bekijken om hun betrokkenheid te vergroten. Gamification integreert namelijk perfect de concepten van gebruikersbetrokkenheid en past zich zeer goed aan het ecosysteem van de klantervaring aan. (Breidbach et al, 2014; Harwood & Garry, 2015, Engelse sites).

sources user engagement


Bronnen

  • Breidbach, C.F., Brodie, R. and Hollebeek, L. (2014), “Beyond virtuality: from engagement platforms to engagement ecosystems”, Managing Service Quality, Vol. 24 No. 6, pp. 592-611.
  • de Oliveira Santini, F., Ladeira, W.J., Pinto, D. et al. Customer engagement in social media: a framework and meta-analysis. J. of the Acad. Mark. Sci. 48, 1211–1228 (2020).
  • Jason P. Doyle , Yiran Su & Thilo Kunkel (2020): Athlete branding via social media: examining the factors influencing consumer engagement on Instagram, European Sport Management Quarterly.
  • Tracy Harwood Tony Garry , (2015),”An investigation into gamification as a customer engagement experience environment”, Journal of Services Marketing, Vol. 29 Iss 6/7 pp. 533 – 546
  • Jaakonmäki, Roope & Müller, Oliver & Brocke, Jan vom. (2017). The Impact of Content, Context, and Creator on User Engagement in Social Media Marketing.
  • O’Brien, H., Toms, E.G.: What is user engagement? A conceptual framework for defining user
    engagement with technology. J. Am. Soc. Inf. Sci. Technol. 59(6), 938–955 (2008)
  • O’Brien, H. (2016). Theoretical Perspectives on User Engagement. In: O’Brien, H., Cairns, P. (eds) Why Engagement Matters. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-27446-1_1
  • Pansari, A., & Kumar, V. (2017). Customer engagement: The construct, antecedents, and consequences. Journal of the Academy of Marketing Science, 45(3), 294–311.


Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *