28 maart 2023 871 woorden, 4 min. gelezen

Ricola: een pop-up store ter ere van rebranding

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tot maart 2023 kan in je Parijs terecht bij een pop-up store van Ricola. Het bezoek geeft ons de kans enkele interessante aspecten van branding te bekijken, die vooral zichtbaar zijn in de visuele elementen van het verkooppunt. Maar het […]

Tot maart 2023 kan in je Parijs terecht bij een pop-up store van Ricola. Het bezoek geeft ons de kans enkele interessante aspecten van branding te bekijken, die vooral zichtbaar zijn in de visuele elementen van het verkooppunt. Maar het biedt ons ook de gelegenheid om het te hebben over de marketingstrategie nu Ricola diversifieert. Laten we de Zwitserse bergen in trekken en kennis maken met deze heerlijke kruidensnoepjes ?.

Wat vind ik in de Ricola pop-up store?

De Ricola pop-up store is, zoals u zou verwachten, gewijd aan de beroemde Zwitserse snoepjes. Om het unieke karakter van deze snoepjes te benadrukken, is er veel aandacht voor de planten die in de recepten worden gebruikt. Deze planten komt u overigens al dadelijk tegen op het fronton en in de winkel.

.

Merkelementen Ricola pop-up store

Het Ricola-logo, op een plantaardige achtergrond die de essentie van het Zwitserse merk weergeeft, begroet de bezoeker bij de ingang van de Parijse pop-up store.

Bij de ingang van de winkel staat het volledige assortiment Ricola-snoepjes uitgestald en ik moet zeggen dat ik verrast was. Op geen enkel moment besefte ik de omvang van het assortiment en de verscheidenheid aan smaken. U zult merken (zie foto hieronder), dat de opstelling van de doosjes in overeenstemming is met de onfeilbare techniek van accentueren op kleur.

Merkelementen Ricola pop-up store

Het volledige assortiment Ricola-snoepjes uitgestald bij de ingang van de pop-up store.

De snoepjes zijn ook in bulk verkrijgbaar (ik kon het niet laten en kocht een handvol) en worden per gewicht verkocht. Ook hier is de presentatie betrekkelijk eenvoudig, omdat het massa-effect zijn rol ten volle speelt. De kleuren zijn helder, stimulerend, en de bezoeker kan er  moeilijk aan weerstaan iets te kopen. Ik heb de mensen die binnenkwamen geobserveerd en ze kwamen allemaal met iets naar buiten.

Merkelementen Ricola pop-up store

In de tweede ruimte van de pop-up store vindt u een ander assortiment. Ricola heeft zich gediversifieerd in kruidenthee (lang leve de Zwitserse planten? ) en biedt deze aan per gewicht of direct verpakt.

Merkelementen Ricola pop-up store

Ricola heeft zich gediversifieerd in Zwitserse kruidenthee.


Merkelementen van de Ricola pop-up store

Dit artikel zou onvolledig zijn zonder de branding-elementen in de pop-up store te vermelden. Het prikkelen van de zintuigen is inderdaad onderdeel van het creëren van de klantbeleving. En in het geval van de Ricola pop-up valt daar veel voor te zeggen.

Het begint al voordat je de pop-up store binnenkomt. De kleuren zijn belangrijk, er is over nagedacht. Er is het donkergroen, dat natuurlijk verwijst naar de natuur, maar dan wel naar een nabije natuur, met loofbossen en naaldbomen. En dan is er de gele fiets, die de andere identiteit van het merk oproept (het is het geel van het bekendste Ricola-doosje, dat van het originele recept).

ricola popup store snoepmerk

Het andere merkelement dat deel uitmaakt van het DNA van het merk zijn natuurlijk de planten. Zij vormen het element van differentiatie bij Ricola (we zouden kunnen spreken van USP). Je vindt ze terug in de bagage van de fiets die ons uitnodigt om te ontsnappen en die een geflipte marketeer achteloos op de voorkant heeft geplaatst. Maar de planten zijn ook direct in contact met het merk aanwezig in de etalages, om ons te herinneren aan hun onlosmakelijke karakter en om een licht “wilde” toets aan het geheel te geven.

ricola popup store snoepmerk

Het interieur van de pop-up store zet deze visuele prikkeling van de zintuigen voort. De kleuren van het merk geven ritme aan het interieur zonder dat de sfeer te zwaar wordt. De klantervaring is dus vooral visueel en dat is een beetje jammer. Ik denk dat met zoveel merkelementen de pop-up store een klantervaring had kunnen bieden die andere zintuigen (olfactorisch, auditief) mobiliseert. De bergwereld van Ricola leent zich daartoe, zonder dat we hoeven te vervallen in de excessen van Nature et Découvertes, waar vogeltjes voortdurend zingen achter het geluid van stromend water. Ook hoeven we niet te vervallen in zwaar opgezette clichés.


Waarom opent een snoepmerk een pop-up store?

Er is de officiële reden, en de onofficiële reden.

De officiële aanleiding is de rebranding van het merk Ricola door Lewis Moberly. Deze rebranding is in september 2022 gelanceerd en moest dus gecommuniceerd worden (zie marketingmix).

De Ricola-snoepverpakking is in september 2022 in een nieuw jasje gestoken.

ricola popup store paris

De Ricola snoepverpakking is in september 2022 in een nieuw jasje gestoken.

En dan is er nog de officieuze reden. Het is noodzakelijk om een directe band met de consumenten tot stand te brengen en de macht van de tussenpersonen (de distributeurs) te verzwakken. Dit zal de waarde van het merk verhogen.

In het huidige model worden consumentenproducten gedistribueerd. Merken hebben dus nooit rechtstreeks toegang tot de consumenten en kunnen alleen indirect met hen interageren. In deze omstandigheden is het moeilijk om loyaliteitsstrategieën te implementeren. Daarom zijn er alternatieve modellen in opkomst (met name DNVB’s) die de klassieke distributiemodellen omzeilen. De waarde van het merk kan alleen maar positief worden beïnvloed omdat het in het tijdperk van datamarketing belangrijker is dan ooit om een directe band met zijn publiek aan te gaan (zie mijn andere post over inbound marketing in het tijdperk van ChatGPT).

ricola popup store

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *