8 maart 2023 1049 woorden, 5 min. gelezen

5 campagne-ideeën voor sociale media om uw publiek te betrekken!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel gaan we dieper in op best practices voor campagnes op sociale media. Eerst bekijken we enkele belangrijke cijfers over dit onderwerp, waarna we u 5 goede ideeën voor campagnes op sociale media geven. Ontdek hoe Airbnb, Coca-Cola […]

In dit artikel gaan we dieper in op best practices voor campagnes op sociale media. Eerst bekijken we enkele belangrijke cijfers over dit onderwerp, waarna we u 5 goede ideeën voor campagnes op sociale media geven. Ontdek hoe Airbnb, Coca-Cola en Mastercard meesters zijn in digitale communicatie!

Neem contact met ons op om de bekendheid van uw bedrijf te meten


Inhoud


Sociale media-campagne: 7 kerncijfers

 • In 2022 bedroegen de reclame-uitgaven op sociale netwerken 230 miljard dollar. Verwacht wordt dat deze tot 2024 met 30% zullen stijgen tot 300 miljard dollar.
 • De traditionele detailhandel en e-commerce zetten in op campagnes via sociale media. 15% van de bedrijven in de sector zal hun digitale budget in 2023 verhogen. Ook de sectoren metaverse en influencer-marketing zien het helemaal zitten: hun budget zal dit jaar met 10% stijgen.
 • 77% van de B2B- en B2C-experts zegt gebruik te maken van retargeting om hun reclamestrategieën op Facebook en Instagram te verbeteren.
 • In 2022 is de wereldwijde markt voor reclame op sociale netwerken ongeveer 137 miljard dollar waard. Dit is de eerste keer dat dit bedrag dat van het wereldwijde betaalde zoeken overtreft.

5 campagne-ideeën op sociale netwerken

Laten we in dit artikel overgaan tot de kern van de zaak. Hier volgen 5 uitstekende voorbeelden van digitale campagnes. Deze goede ideeën voor sociale media-campagnes omvatten enkele grote namen:

 • Airbnb
 • Coca-Cola
 • Bell
 • Domino’s
 • Mastercard

campagne réseaux sociaux 1

Airbnb, een gekend voorbeeld van een sociale media-campagne

Terwijl ’s werelds grootste merken steeds meer betrokken raken bij sociale kwesties, valt Airbnb op. Sterker nog, het bedrijf valt op door zijn goede ideeën voor sociale media-campagnes. Haar digitale marketing genereert een sterke betrokkenheid van haar gemeenschap. Als voorbeeld halen we hun “We Accept“-campagne aan.

Deze campagne werd gelanceerd in een bijzondere politieke context in de Verenigde Staten. Voormalig president Donald Trump had immigranten uit veel moslimlanden de toegang tot het land verboden. Als reactie hierop nam het online hostingbedrijf openlijk stelling tegen dit beleid. De campagne “We Accept” werd gepubliceerd.

Maar er is meer. Om als virale marketing te worden aangemerkt, is dit campagne-idee uniek in zijn uitvoering. De reclamecampagne werd namelijk uitgezonden tijdens de pauze van de Super Bowl. De hashtag bij de uitzending ging viraal op sociale media! Hieronder vindt u de YouTube-video van deze advertentie: een voorbeeld van een sociale media-campagne.


campagne réseaux sociaux 2

Coca-Cola

De ‘Share a Coke with…’-campagne was wereldwijd een groot succes. Het idee was om het drankje te personaliseren met de namen van de mensen om je heen. Het concept was briljant en het product werd omarmd door klanten over de hele wereld. Ondertussen kreeg het Amerikaanse bedrijf dankzij de hashtag van de campagne een ongekende buzz op de sociale media. Honderden beelden doken op van Coca-Cola-drinkers die de slogan van het merk zongen.

De originele videocampagne is bijzonder geschikt voor het virale karakter van sociale netwerken en is hieronder te vinden.


campagne réseaux sociaux 3

Bell – Let’s talk

Ook in Canada vinden we een mooi voorbeeld van een sociale media-campagne. Op Canadese bodem innoveert Bell Canada op netwerkgebied met zijn campagne #LetsTalk. Het stokpaardje van het merk hier is een ander maatschappelijk thema: geestelijke gezondheid.

Waarom halen we dit voorbeeld aan? Wel, omdat het bereik ervan gewoonweg fenomenaal is: het merk maakte gebruik van social proof om zijn doelen te bereiken. Het deed namelijk een beroep op bekende beroemdheden en influencers op digitale kanalen om zijn boodschap over te brengen. Dankzij de hashtag #LetsTalk kon het Canadese bedrijf verschillende donaties doen aan goede doelen die strijden tegen geestelijke gezondheidsproblemen. Net als bij eerdere ideeën raden wij u aan een van de video’s van de campagne te bekijken, hieronder beschikbaar!


#Let’s Talk maakt mensen bewust van stereotypen over geestesziekten: campagne heeft positieve invloed op samenlevingDomino’s AnyWare

Dan is er het merk Domino’s dat opnieuw opvalt door zijn gedurfde marketingkeuzes. Na zijn uitstekende relatiemarketingacties is de pizzeria namelijk ook een voorbeeld op het gebied van sociale media-campagnes. In dit geval gaat het om de Domino’s Anyware-campagne. Deze campagne had tot doel het kopen van een pizza zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo koos het merk voor een sterke positionering in termen van klantervaring: die van een merk dat het leven van zijn klanten gemakkelijker maakt!

Daartoe stelt Domino’s zijn klanten in staat te bestellen via sociale netwerken (Twitter, Facebook, Slack). Op die manier vergroot het bedrijf ook zijn naamsbekendheid en bevestigt het zijn aanwezigheid op digitale kanalen. Bovendien bewijst het dat content marketing niet voldoende is om zijn campagnes op sociale netwerken te perfectioneren. Het is namelijk ook noodzakelijk om te focussen op het merkimago, de klantervaring en het virale karakter van zijn marketinginitiatieven!


Bij het verbeteren van het merkimago hoort ook het gebruik van communicatiekanalen! Dit vormt een belangrijk aspect van digitale marketingstrategieën. 

Mastercard

Laten we tot slot eens kijken naar Mastercard. Deze grote speler in betaalsystemen is een van de grootste partners van de Major League Baseball (of MLB). We halen dit aan vanwege de campagne met de Chicago Cubs. Waarover gaat het: we hebben het over een team dat er in bijna 70 jaar niet in was geslaagd de World Series (de grote finale van het Amerikaanse honkbal) te bereiken! Mastercard speelde dus in op de zeldzaamheid van het evenement en combineerde zijn beroemde “It’s priceless” met de wereld van het Amerikaanse honkbal. Zo werd de “Sound of Priceless“-campagne (Engelse site) geboren!

Wat Mastercard deed, was geluidsmeters in een grote sportarena plaatsen om het geluid van de Chicago Cubs-fans te meten. Daarmee associeert het zich met een zeer gepassioneerde fan-community. Het was een gouden kans om de activiteit op sociale netwerken te promoten door te surfen op de viraliteit van zo’n sportevenement! En wat gebeurt: de Cubs winnen deze editie van de World Series. Mastercard liet deze gelegenheid niet voorbijgaan om een nieuwe opvallende video te maken als eerbetoon aan het parcours van de franchise. Het merk past vervolgens digitale marketing toe om viraliteit te genereren en zijn online bekendheid nog verder te vergroten.

sociale media campagne Bronnen


Bronnen

 • Dencheva, V. (2023). Social media advertising and marketing worldwide – statistics & facts. Statista.
 • SharpSpring Ads. (2022). The 2021 Outlook on Retargeting.
 • Statista Research Department. (2022). Expected change in digital media budgets worldwide in 2023, by format. Statista.
 • Zenith. (2021). Ecommerce and online video to fuel 11% recovery in global adspend this year.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *