15 maart 2023 1255 woorden, 6 min. gelezen

Cross media: definitie, strategie en voorbeelden [Gids 2023]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Cross media-campagnes worden de norm voor merkcommunicatie! Hierbij wordt een product/dienst op verschillende media tegelijk gepromoot. Zo combineren bedrijven hun ontwerpinspanningen in één denkproces om de klantconversie te bevorderen. Dit artikel helpt u het concept achter cross media te begrijpen. […]

Cross media-campagnes worden de norm voor merkcommunicatie! Hierbij wordt een product/dienst op verschillende media tegelijk gepromoot. Zo combineren bedrijven hun ontwerpinspanningen in één denkproces om de klantconversie te bevorderen. Dit artikel helpt u het concept achter cross media te begrijpen. We leggen ook uit hoe een goede cross media-strategie werkt, met als bonus twee concrete casese!

Neem contact met ons op voor de uitvoering van uw marktonderzoek!


Inhoud


Enkele cijfers om cross media beter te begrijpen

  • 2,14: het aantal op het internet der dingen (IoT) aangesloten apparaten per wereldbewoner in 2023. Dit cijfer zal stijgen tot 3,46 in 2030, een stijging van 61% in zeven jaar tijd. Dit betekent dat de marketingcampagnes van morgen moeten worden aangepast aan alle soorten media!
  • Omnichannel: 73% van de gebruikers gebruikt minstens twee kanalen alvorens een product/dienst te consumeren.
  • De customer lifetime value van ‘multi-channel’-consumenten ligt 30% hoger dan die van hun tegenhangers via één kanaal.

Wat is cross media?

Cross media is een moderne marketingaanpak. Dit type campagne wordt gelijktijdig uitgevoerd op verschillende communicatiekanalen om de targeting beter te bereiken. Hoewel de marketingboodschap dezelfde blijft op deze verschillende media, passen deze campagnes zich aan de codes van elk kanaal aan. Cross media omvat dus zowel:

  • traditionele media (televisie, radio, affiches, enz.)
  • digitale media (sociale netwerken, blogs, SVOD, enz.)

Cross media werd als term in de jaren negentig populair en is nu het kenmerk van de meest effectieve marketingcampagnes.


Waarom dit proces toepassen? Behalve het aanpassingsvermogen beantwoordt cross media aan de marketingproblemen van deze tijd. Gebruikers worden tegenwoordig immers geconfronteerd met steeds meer communicatiemedia. En deze media worden almaar digitaler: over 7 jaar zullen consumenten 1,61 keer meer verbonden apparaten bezitten dan vandaag!

Aan de voordelenkant biedt cross media veel voordelen. Zo vertellen Sridhar et al, 2021 (Engelse site- dat deze marketingcampagnes:

  • de overdracht van de boodschap aanvullen en vergemakkelijken
  • een breder publiek bereiken
  • en de strategische omnichannelpraktijken van merken versterken

goede praktijken van cross media


De 3 goede praktijken van cross media

Hoe kunnen de principes van cross media worden toegepast in het ontwerp van een dergelijke campagne? Hieronder stellen wij een 3-puntenmethode voor, met een sterke nadruk op de keuze van de media.


Bepaal de meest geschikte kanalen voor uw marketingdoelstelling

Dit is onze eerste stap naar een goede cross media-strategie. Het ontwerp zelf van de boodschap van uw cross media-campagne vereist een zorgvuldige keuze van de doelmedia. U moet de consumptiegewoonten van uw doelklanten analyseren. Op die manier zorgt u voor een naadloze ervaring op alle platforms.

Bovendien is het een goede manier om de kosten laag te houden. Cross media vereist namelijk slechts een eenmalige overweging van het campagneontwerp. Zo verbeteren merken hun return on investment!


Het beheer van de reclamekanalen wordt geoptimaliseerd dankzij cross media-strategieën.


 


Zorg voor compatibiliteit van de geselecteerde kanalen

Ten tweede kunnen merken niet zomaar een paar kanalen selecteren voor hun cross media-campagnes. Ze moeten er namelijk ook voor zorgen dat deze media geen belemmering vormen voor de overdracht van hun boodschap. Daardoor zal de gebruiker meer tevreden zijn en zich gestimuleerd voelen door het multi-channelinitiatief van deze innovatieve bedrijven. Zorg er daarom voor dat u in de ideatiefase de volgende criteria in acht neemt:

  • Waarde van uw boodschap: die moet van kanaal tot kanaal dezelfde blijven. Uw cross-mediacampagne past zich aan het medium aan, niet andersom.
  • Visuele elementen: lettertypes, kleuren, enz. zijn afgestemd op het medium.
  • Designoptimalisatie: laten we het voorbeeld van een videoadvertentie nemen. Denk goed na over de aanpassing van uw eindproductie aan nieuwe media (TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts, enz.) en hun esthetische normen.

Kies compatibele media: essentieel om de aard van de boodschap te behouden en tegelijkertijd de codes van deze kanalen over te nemen.


 


Waarde toevoegen via cross media

Tot slot sluiten we dit stappenplan af met een as ‘waardecreatie’. In dit geval transformeren cross media klantervaring en bevorderen ze de klantconversie. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Immersieve ervaring: de gebruiker betrekken en engageren via een consistente, homogene, maar vooral originele Zintuiglijke marketing zet de toon met zijn concepten die heel goed geschikt zijn voor dit type campagne.
  • Doelgroepen: zoek naar ‘niche’-klantenprofielen, of eerder onaangeboorde doelen. Verras deze potentiële klanten en laat uw aanwezigheid op hun favoriete kanalen gelden.
  • Relatiemarketing: enquêtes, polls, co-creatie, de mogelijkheden voor interactie met uw publiek zijn eindeloos. De cross media-mentaliteit is optimaal als het om de consument gaat. We komen hierop terug aan de hand van het voorbeeld van de film Batman.

Cross media creëren een synergetische klantervaring en verhogen de klantentrouw.


 

cross media campagnes


2 voorbeelden van succesvolle cross media-campagnes

Laten we dit artikel afsluiten met de gevallen van 2 grote cross media-campagnes. Beide werden uitgevoerd door entertainment kolossen (HBO en Warner Bros). Dit zijn de voorbeelden van Game of Thrones en het Batman-universum!


Game of Thrones – Conquest

Te midden van de hausse aan populariteit van Game of Thrones heeft HBO zich onderscheiden met een nieuwe cross media-strategie. In afwachting van de lancering van de videogame ‘Conquest’, gebaseerd op het universum van de serie, wilde de tv-zender zijn fans op verschillende fronten betrekken:

  1. De positieve emoties van de kijkers opwekken door hen te integreren in de wereld van Game of Thrones. De zender gaf vervolgens opdracht tot het maken van meeslepende tentoonstellingen om de fans te begeleiden in de wereld van Westeros, het denkbeeldige land van de tv-serie.
  2. Ten tweede is HBO proactief geweest in het lanceren van verschillende social media accounts en hashtags. Zo moedigt het zijn liefhebbers aan om hun ervaringen met de wereld te delen. Bovendien is deze strategie alleen al een goed voorbeeld van virale marketing.
  3. Vervolgens lanceerde het merk ‘Conquest’, waarmee een succesvolle cross media-campagne werd afgesloten. De consument had nu immers alle kaarten in handen om de interactieve mogelijkheden van het spel te benutten!

Hieronder de promotievideo van HBO voor de game ‘Conquest’.


Batman – The Dark Knight

Laten we van het kleine naar het grote scherm gaan met het voorbeeld van ‘The Dark Knight’. Warner Bros. en DC hebben hard gewerkt aan de promotie van de nieuwe Batman-film in de bioscoop. Hun marketingteams hebben inderdaad hun verbeeldingskracht verdubbeld om het publiek enthousiast te maken. Zo werden verschillende reclamekanalen gekozen om de film te promoten. De cross media-campagne verliep als volgt:

  • Er werd een website gelanceerd die gebruikers uitnodigt om in verschillende steden informatie over de film te verzamelen. Op deze manier moedigen de producenten van de blockbuster de fans aan om samen te komen en te praten over het nieuwe project van Christopher Nolan.
  • Ontmoetingen met fans en werving per sms om hen te helpen in hun zoektocht naar informatie over de release van de trailer.
cross media Bronnen

Warner Bros. gebruikte websites, contentproductie en mobiele telefoons om een succesvolle campagne af te sluiten (bron: Pexels)

 


Bronnen

  • Hasan, M. (2022). State of IoT 2022: Number of connected IoT devices growing 18% to 14.4 billion globally. IoT Analytics.
  • Krueger, J. (2015). Omni-channel shoppers: An emerging retail reality. Think with Google.
  • Sopadjieva, E., Dholakia, U.M. & Benjamin, B. (2017). A Study of 46,000 Shoppers Shows That Omnichannel Retailing Works. Harvard Business Review.
  • Sridhar, K., Kumar, A. & Bezawada, R. (2022). Investigating cross-media effects in a multichannel marketing environment: the role of email, catalog, television, and radio. Marketing Letters, 33, 189–201.
  • Vailshery, L.S. (2022). Number of IoT connected devices worldwide 2019-2021, with forecasts to 2030. Statista


Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *