Bij relatiemarketing wordt de klant boven het product gesteld, een duidelijk verschil met dus de zogenaamde “traditionele” marketing. Relatiemarketing omvat tal van goede praktijken om dichter bij de consument te komen en is dus gebaseerd op de menselijke relatie tussen merken en mensen. Ze is vanuit verschillende oogpunten voordelig: financieel, klanttevredenheid en loyaliteit. Hoe kunt u een goede relatie met uw klanten onderhouden? Wat zijn de voorbeelden van merken met effectieve relatiemarketing? Aan het eind van dit artikel bespreken we de cases van Coca-Cola en Domino’s: twee bedrijven met voorsprong.
Neem contact met ons op voor uw B2C-onderzoek
Inhoud
- Wat is relatiemarketing?
- 4 grote voordelen van relatiemarketing
- De 3 beste praktijken van relatiemarketing
- 2 voorbeelden van succesvolle relatiemarketing
Wat is relatiemarketing?
Relatiemarketing omvat de inspanningen van merken om klantenrelaties te beheren. Met andere woorden, ze streeft naar een gezonde en hechte relatie met de klant. Bovendien verschilt relatiemarketing van traditionele marketing doordat het zich richt op consumenten en niet op producten.
[call-to-action-read id=”52015″]
Hieronder schetsen wij een bedrijf dat winstgevender is en meer wordt waargenomen door zijn marketingdoelgroep:
- Loyaliteit: loyale klanten zijn essentieel voor een hoge mate van herhalingsactiviteit en een gezonde cashflow.
- Klantenverwijzingen: terugkerende en tevreden consumenten kunnen merkambassadeurs worden. Dit minimaliseert de kosten van klantenwerving.
- Gerichte communicatie: communicatieacties op maat van haar klanten en beloningen voor haar beste klanten.
4 grote voordelen van relatiemarketing
Deze strategie heeft vele financiële, menselijke en intellectuele voordelen. Wij bespreken hier de vier belangrijkste voordelen: loyaliteit, aanbevelingen van klanten, kennis van marktverwachtingen en winstgevendheid.
Relatiemarketing bouwt klantentrouw op
U moet een gevoel van betrokkenheid bij de klant creëren. Met andere woorden, merken doen er alles aan om aan hun behoeften te voldoen. Zo verlengt relatiemarketing het leven van de klant.
Daarvoor moet de consument ook de aanwezigheid van een consumentengroep kunnen voelen. Dit maakt het mogelijk om de relatie tussen een persoon en een bedrijf te vermenselijken. Daarom hebben marketeers een belangrijke verantwoordelijkheid om een gevoel van verbondenheid te stimuleren (Harmeling, C. et al., 2017, Engelse site). Twee werkwijzen vallen daarbij op:
- Identificeer groepen consumenten rond een merk en betrek hen bij de marketingstrategieën. Het is bijvoorbeeld mogelijk om co-creatiecampagnes met deze unieke klanten te lanceren!
- Als zij niet over dergelijke gemeenschappen beschikken, kunnen merken deze groepen zelf creëren. Dit bevordert onder meer de viraliteit van hun communicatiecampagnes.
Werken aan uw relatiemarketing leidt tot een goede return on investment en een verbeterd merkimago.
Het bevordert brand advocacy
Tevreden klanten zijn een gouden kans om het delen van positieve berichten aan te moedigen. Relatiemarketing leidt rechtstreeks naar brand advocacy. Deze praktijk bestaat erin om van een consument een merkambassadeur te maken. Hierdoor wordt de omvang van het klantenbestand vergroot. Men mag immers niet vergeten dat consumenten de mening van hun gelijken raadplegen alvorens een aankoop te doen. Uiteindelijk draagt dit marketingproces positief bij aan de naamsbekendheid.
Neem contact met ons op voor uw bekendheidsonderzoek
Beter inzicht in behoeften door relatiemarketing
Elk merk wil de ultieme klantervaring bieden. Om dit te bereiken is relatiemarketing essentieel. Het onderhouden van nauwe relaties met klanten leidt tot een beter begrip van de werkelijke verwachtingen van het doelpubliek. Die voelt zich dan zekerder in zijn persoonlijke relatie met het merk. Consumenten zullen dus beter in staat zijn belangrijke informatie door te geven om de klanttevredenheid te verbeteren.
Het is financieel voordelig
Bestaande klanten behouden is een uitstekende manier om uw cashflow op peil te houden zonder te veel uit te geven. In die zin is relatiemarketing een kosteneffectieve praktijk. Een tevreden klant komt bij u terug, terwijl reclame een flinke hap uit het budget neemt. Zoals we zien in de voorbeelden onderaan dit artikel, zorgt de invoering van relatiemarketing voor een vermindering van veel van uw uitgaven. Bovendien zorgt deze praktijk niet alleen voor besparing, ze is ook lucratief. Ze versnelt de growth marketing door de klantenbinding te verhogen, terwijl de verkoop aan de eindklant toeneemt.
De 3 beste praktijken van relatiemarketing
Hieronder staan de 3 hoofdassen van goede relatiemarketingstrategieën. Deze zijn gebaseerd op :
- typische klantprofielen
- het maatwerk dat zij bieden
- en hun neiging om loyaliteit te belonen
Opstellen van typische consumentenprofielen
Alle verzamelde gegevens over klanten maken het mogelijk om typische klantprofielen op te stellen. Dit is de eerste stap naar marktsegmentatie. Het biedt ook de gelegenheid om een klantenbestand op te zetten, met actuele en volledige gegevens. Voorbeelden van te verzamelen informatie zijn:
- analyse van consumptiepatronen
- datum van het eerste en laatste contact met de cliënt
- frequentie en bedrag van de aankopen
Naast relatiemarketing is het belangrijk om een efficiënt klantrelatiebeheer (CRM) te onderhouden om de verwachtingen van de markt bij te houden.
Gepersonaliseerde marketingcampagnes ontwikkelen
Een goede relatiemarketingstrategie wordt vooral beoordeeld op haar menselijke en persoonlijke relatie. Het moet het tegenovergestelde zijn van een traditionele marketingcampagne: het product komt na de klant! Merken kunnen bijvoorbeeld dichter bij hun consumenten komen door systematisch te reageren op privéberichten op sociale netwerken. Hieruit blijkt de goede trouw van deze bedrijven in hun streven naar een merkimago dat dicht bij het publiek staat. Om verder te gaan is het ook mogelijk om gebruik te maken van mailingcampagnes of UGC (user-generated content). Dit is een belangrijk element in de communicatie van La Casa De Papel, een Netflix-serie met wereldwijd succes.
De beste klanten belonen
Tot slot raden wij u aan uw trouwste klanten regelmatig te belonen. Het is een goede manier om hen te bedanken voor hun vertrouwen, en het moedigt hen aan om goede dingen over uw merk te zeggen. Dit zijn bijvoorbeeld:
- loyaliteitsprogramma’s
- kortingsbonnen
- promoties
- exclusieve toegang tot nieuwe producten/diensten
- of een Premium klantenservice, altijd meer beschikbaar.
Er zijn evenveel marketingacties die loyaliteit belonen als er profielen van loyale klanten zijn.
2 voorbeelden van succesvolle relatiemarketing
Laten we dit artikel afsluiten met de cases van 2 grote merken die erin geslaagd zijn effectieve marketingcampagnes op te zetten. Deze 2 voorbeelden komen rechtstreeks uit de Verenigde Staten en betreffen Coca-Cola en Domino’s.
Coca-Cola
De campagne “Share a Coca-Cola with…” was een intercontinentaal succes. Het idee was om het drankje te personaliseren met de namen van mensen die je dierbaar zijn. Het idee was briljant: consumenten over de hele wereld maakten zich het product eigen. Ondertussen genoot het Amerikaanse merk een ongekende populariteit op sociale netwerken, via de hashtag bij de campagne. Er zijn nu duizenden foto’s van Coca-Cola klanten die de slogan van het merk zingen.
Domino’s
Domino’s koos voor innovatie met een transparante relatiemarketingstrategie. Het bedrijf nam vervolgens risico’s door zijn merkimago volledig opnieuw uit te vinden. Het deed dit door hard te werken aan zijn digitale aanwezigheid. Inderdaad, veel klanten van de pizzeria laten online beoordelingen achter. Dit wetende koos Domino’s ervoor om een reeks denigrerende recensies te publiceren. Deze marketingactie ging gepaard met een belofte om gloednieuwe recepten te ontwikkelen om dit soort negatieve mond-tot-mondreclame te vermijden.
Geplaatst in Marketing.