22 maart 2023 1941 woorden, 8 min. gelezen

Social Media Marketing (SMM): statistieken en nieuwe strategieën!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Social Media Marketing is een must geworden. De voordelen ervan voor merkimago, online bekendheid en klantenwerving staan niet langer ter discussie. In dit artikel kijken we naar belangrijke statistieken om zicht te krijgen op de evolutie van deze sector. Zo […]

Social Media Marketing is een must geworden. De voordelen ervan voor merkimago, online bekendheid en klantenwerving staan niet langer ter discussie. In dit artikel kijken we naar belangrijke statistieken om zicht te krijgen op de evolutie van deze sector. Zo zullen we in nieuwe grafieken zien waarom het jaar 2021 beslissend was voor TikTok. Ook geven we u verschillende nieuwe tips voor uw strategie op Facebook, Instagram, LinkedIn en TikTok. Onze overzichtstabel bundelt al deze tips zodat u social media marketing beter begrijpt.

Een kwalitatieve inbound marketingstrategie? Dat kan met IntoTheMinds!


Inhoud


5 belangrijke statistieken over social media marketing

 • TikTok: 930 miljoen nieuwe gebruikers tussen 2021 en 2022. Dat is een stijging van 822%!
 • Instagram zal begin 2024 de grens van 2,2 miljard gebruikers passeren.
 • In 2022 zullen er 4,59 miljard gebruikers zijn op sociale netwerken. Dit cijfer zal tegen 2027 met 27% stijgen tot 5,85 miljard
 • 3,59 miljard mensen zitten op minstens één netwerk van Meta (eigenaar van Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger). Dat is meer dan 77% van de internetgebruikers (Engelse site) in de wereld.
 • Voor het eerst verliest YouTube terrein: -48 miljoen mensen tussen 2022 en 2023.

Aantal gebruikers op sociale netwerken: evolutie en analyse

Voordat we ons buigen over de onvermijdelijke strategische punten op sociale netwerken in 2023, bekijken we eerst de evolutie van de sector sinds 2019. Inderdaad, de komst van Instagram, maar ook en vooral de explosie van TikTok hebben de voorbije twee jaar hun sporen nagelaten. In dit geval zijn deze sterke evoluties voelbaar in het aantal gebruikers dat de verschillende sociale netwerken hebben verworven. Hieronder vindt u een eerste grafiek met de evolutie van de gebruikersbases van de volgende platformen:

 • Facebook
 • YouTube
 • WhatsApp
 • Instagram
 • TikTok
 • LinkedIn
 • Snapchat
 • Twitter
 • Pinterest

Vervolgens kunnen we aan de hand van de onderstaande grafiek de details van deze evolutie beter begrijpen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de jaarlijkse variaties voor elk van de onderzochte netwerken. U zult merken dat we voor elke jaarlijkse variatie het best presterende netwerk van het jaar uitlichten. Zo heeft Facebook in 2020 de beste toename van het aantal gebruikers geregistreerd, met 178 miljoen nieuwe gebruikers in één jaar!

Wat leren we uit deze jaarlijkse ontwikkelingen?

 • TikTok is het snelst groeiende sociale netwerk van de afgelopen jaren. Meer dan 930 miljoen mensen werden tussen 2021 en 2022 lid van het platform. Nog opvallender: in dezelfde periode zag de applicatie haar gebruikersbestand met 822% toenemen!
 • De impact van de coronapandemie is zichtbaar in het aantal extra gebruikers. WhatsApp, de instant message-dienst, kreeg tussen 2020 en 2021 zo’n 400 miljoen nieuwe abonnees.
 • 2023 wordt het jaar van Instagram. Het platform voor het delen van foto’s en video’s heeft straks meer actieve accounts dan WhatsApp. Bovendien zal het in 2022 de grootste toename van gebruikers hebben, met 522 miljoen extra registraties. In dit tempo zal het naar verwachting begin 2024 ongeveer 2,25 miljard gebruikers bereiken.
 • Laten we YouTube niet vergeten. Voor het eerst daalt hier het aantal actieve gebruikers: -48 miljoen tussen 2022 en 2023. Ook de omzet is gedaald: 200 miljoen dollar minder (Engelse site) dan het jaar ervoor.
 • Facebook heeft zijn positie als ’s werelds grootste sociale netwerk stevig verankerd. Met een toename van het aantal gebruikers met 30% tussen 2019 en 2023 zou het binnen een jaar wel eens de 3 miljard accounts kunnen overschrijden.

social media marketing marketingstrategie


Welke social media marketingstrategie moet ik kiezen?

Dan nu het strategische gedeelte van dit artikel. Hiervoor putten we uit recent academisch onderzoek en casestudies. We bieden u verschillende bewezen tips om uw social media marketing-campagnes op:

 • Facebook
 • Instagram
 • LinkedIn
 • TikTok

Welke social media marketing voor Facebook?

Op dit netwerk vereist effectieve marketing een paar trucs om uw inhoud een boost te geven. De reden hiervoor is dat elke Facebook-post ontworpen moet zijn om gebruikers te betrekken. (de Vries et al., 2012; Dolan et al., 2017, Engelse site). Ook geeft het algoritme van het platform de voorkeur aan zogenaamde “native” content boven externe links. Dankzij deze elementen stellen Chawla & Chodak, 2021 (Engelse site) enkele praktische oplossingen voor om het engagement van iemands posts op Facebook te verhogen:

 • Externe links : zoals gezegd is de positie van externe links cruciaal voor de viraliteit van Facebook-inhoud. Dus, als u uw volgers naar uw site wilt doorverwijzen, plaats dan de link naar uw pagina in de comments. Op die manier zullen uw berichten meer likes en reacties verzamelen dan die van uw concurrenten.
 • Ideale publicatietijd : Uit deze studie blijkt dat de beste tijden over het algemeen 8 uur ’s morgens, 12 uur ’s middags, 16 uur en 21 uur ’s avonds zijn. Deze tijden zijn echter afhankelijk van het soort bedrijf, maar ook van de geografische ligging en de targeting.
 • Frequentie van publicatie : hoewel de publicatietermijnen variëren, blijft de ideale frequentie hetzelfde: ten minste 2-3 uur tussen de publicaties.
 • Volgersstatus : In tegenstelling tot wat sommige merken denken, heeft het aantal online volgers weinig invloed op de hoeveelheid verkeer naar uw Facebookpagina.
 • Positionering en klantconversie : een andere studie, van Pinto & Yagnik, 2017, Engelse site). richt zich op de gebruikerservaring in de sector van de fitnesstrackers. In dit geval is het belangrijk om te focussen op wat iemands merk sterk maakt en wat zijn aanbod brengt. Voor fitnesstrackerbedrijven zijn bijvoorbeeld gezondheid, wellness, voeding en gewichtsbeheersing belangrijke communicatie-elementen.

Welke social media marketing voor Instagram?

Nogmaals, marketingpositionering is essentieel voor een professioneel gebruik van Instagram. We hameren op dit punt omdat dit netwerk een zeer nauwkeurige identificatie van de buyer persona vereist. Deze strategie geldt zowel voor merken met een grote als een kleine doelgroep.


Het ultieme doel van een succesvolle campagne op Instagram? Opinieleiders over uw product laten praten.


Jessie Mou, 2020 (Engelse site) neemt het voorbeeld van het virale potentieel van DIY (do-it-yourself) content. Dit is een goed voorbeeld van social media marketing op Instagram omdat het betrokkenheid stimuleert. Bovendien gaat het om producten met een hoge conversie en een sterke online aantrekkingskracht. Om optimaal te werken is dit type strategie gebaseerd op belangrijke prospects en klanten. Daarom verwijzen we u naar ons gidsartikel over account-based marketing om social media marketing op Instagram beter te begrijpen.

lead scoring

In een andere studie over Instagram stelt Chen, 2017 (Engelse site) positieve emoties centraal in de marketingstrategieën voor social media. Zo ontwerpen merken in zwang op dit netwerk hun publicaties volgens het beeld dat consumenten voor zichzelf willen hebben.

De auteur gebruikt het voorbeeld van een modemerk. De opkomst van filters op online foto’s en video’s lijkt een kans in deze sector. Waarom er niet een maken om gebruikers aan te moedigen het te gebruiken en vervolgens te delen met anderen? Dit is een van de eerste stappen in een virale marketingcampagnes! Kortom, doe er alles aan om de perfecte omstandigheden te creëren voor uw gebruikers om zich te engageren. In het geval van Instagram betekent dit vaak foto/video-bewerkingstools, maar ook betrokkenheid van de gebruiker.


Welke social media marketing voor LinkedIn?

Mora Cortez et al, 2023 (Engelse site) stelt 3 managementoplossingen voor om gebruikersbetrokkenheid te stimuleren via B2B-content. Zoals bij elke goede social media marketing campagne op LinkedIn is deze strategie sterk gericht op lead generation:

Beheeroplossing voor LinkedIn Toelichting
Verkoopberichten genereren leads en stimuleren conversaties Op LinkedIn gaat er niets boven het benadrukken van uw waardevoorstel om uw aanhang te vergroten. Het maakt het makkelijker voor gebruikers om toegang te krijgen tot belangrijke informatie over uw aanbod. Zo kunt u hun aandacht trekken en hen gemakkelijker omzetten in klanten. Pas echter op dat u de newsfeed van uw volgers niet overspoelt met uitsluitend commerciële content.
Uw bedrijf een boost geven op LinkedIn betekent met alle middelen nieuwe leads werven Social media marketing toegepast op LinkedIn heeft alles te maken met het laten groeien van uw netwerk. Met andere woorden, voor B2B-bedrijven: dit betekent het vergroten van uw prospectdatabase. Hiervoor is het analyseren van de socio-demografische criteria van uw publiek een goed uitgangspunt. Om verder te gaan, kijk naar de content creators die zij leuk vinden op het platform, en volg hun codes!
Een bedrijf dat actief en bereidwillig is op LinkedIn versterkt zijn merkimago. Nu er nieuwe leads binnenkomen op LinkedIn, kunnen merken hun bereik vergroten en hun volgers gemakkelijker betrekken. Om de impact van uw berichten te vergroten, aarzel niet om sociale interactie aan te moedigen door leden van uw netwerk te vermelden!

Welke social media marketing voor TikTok?

Laten we nu eens kijken naar het trendy sociale netwerk: TikTok. De sociale media-marketing van TikTok is heel bijzonder omdat het zich vooral richt op de emoties van de gebruikers. De inhoud van het platform is voornamelijk gebaseerd op positieve en/of sterke emoties om de groei te stimuleren. Dit is wat Rodriguez & Daniela, 2022 (Engelse site) ons leert: marketing op TikTok gaat niet alleen over het promoten van producten. Virale inhoud op het platform moet proberen een band te creëren met zijn publiek.

Ga echter niet all-in op emotionele marketing voor uw B2C-campagnes. Het kan niet aan alle behoeften van TikTok-gebruikers voldoen. Dit geldt vooral voor merken met een problematische online reputatie: u moet vindingrijkheid aan de dag leggen om de publieke perceptie van uw product te veranderen.

Tot slot is er een rode draad met LinkedIn. Daarom moet social media marketing op TikTok productinformatie bieden. Volgens Rodriguez & Daniela, 2022 (Engelse site), heeft deze strategie op de lange termijn een positieve invloed op het consumentengedrag.


Samenvattende tabel

Sociaal netwerk Belangrijke strategische punten
Facebook

● Uw inhoud optimaliseren: externe links in de commentaren van de publicatie
● Publicatiemomenten: 8 uur, 12 uur, 16 uur en 21 uur + minstens 2-3 uur tussen elke publicatie.
● Inhoudelijke differentiatie: benadrukken van de waarden en het waardevoorstel van het merk

Instagram
 • Goede balans tussen commerciële boodschappen, informatieve inhoud en lichtere berichten
 • Online bewustzijn opbouwen via inhoud die sociale interactie aanmoedigt
 • Hetzelfde als Instagram: identificeer belangrijke consumentenprofielen om uw toekomstige campagnes op te bouwen
LinkedIn
 • Om nauwkeurig de consumentenprofielen te identificeren die waarschijnlijk klanten zullen worden
 • Gebruik deze identificatie als basis voor de voorschriften van ABM (account-based marketing)
 • Verhoog de betrokkenheid van gebruikers: maak innovatieve filters en moedig uw publiek aan om ze te delen
TikTok

social media marketing Bronnen


Bronnen

 • Audley, A. (2020). LinkedIn Statistics That You Need to Know in 2020. SEOquake.
 • Bouissière, Y. (2021). LinkedIn 2021 key figures. Proinfluent.
 • Chawla, Y. & Chodak, G. (2021). Social media marketing for businesses: Organic promotions of web-links on Facebook, Journal of Business Research, 135, 49-65.
 • Chen, H. (2017). College-Aged Young Consumers’ Perceptions of Social Media Marketing: The Story of Instagram, Journal of Current Issues & Research in Advertising,
 • de Vries, L., Gensler, S., & Leeflang, P. S. H. (2012). Popularity of Brand Posts on Brand Fan Pages: An Investigation of the Effects of Social Media Marketing. Journal of Interactive Marketing, 26(2), 83–91.
 • Dixon, S. (2023). Number of social media users worldwide from 2017 to 2027. Statista.
 • Dolan, R., Conduit, J., Fahy, J. and Goodman, S. (2017), “Social media: communication strategies, engagement and future research directions”, International Journal of Wine Business Research, Vol. 29 No. 1, pp. 2-19.
 • Lin, Y. (2022). 10 LinkedIn statistics every marketer should know in 2022. Oberlo.
 • Mora Cortez, R. & Ghosh Dastidar, A. (2022). A longitudinal study of B2B customer engagement in LinkedIn: The role of brand personality. Journal of Business Research, 145, 92-105.
 • Mou, J. (2020). Study on social media marketing campaign strategy – TikTok and Instagram. MIT Libraries.
 • Pinto, M.B., Yagnik, A. (2017). Fit for life: A content analysis of fitness tracker brands use of Facebook in social media marketing. Journal of Brand Management, 24, 49–67.
 • Prodromou, T. (2019). Ultimate Guide to Linkedin for Business. Entrepreneur Press, 3.
 • Rodriguez, V. & Daniela, C. (2022). The TikTok effect: A case study on emotional marketing through social media. Linnaeus University.
 • The Linked In Man. (2019). Around the world with LinkedIn in 2019.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *