29 augustus 2018 550 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 16 april 2020

Marktstudie: de snel groeiende ambachtelijke biermarkt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De biermarkt is booming; misschien niet in kwantiteit maar in ieder geval in variëteit. Uit studies over deze markt blijkt dat er in alle Europese landen sprake is van een opwaartse trend. In het artikel van vandaag geven we u […]

De biermarkt is booming; misschien niet in kwantiteit maar in ieder geval in variëteit. Uit studies over deze markt blijkt dat er in alle Europese landen sprake is van een opwaartse trend. In het artikel van vandaag geven we u een overzicht aan de hand van enkele cijfers uit een Brits marktonderzoek en een ander over de Italiaanse markt.

Britse ambachtelijke biermarkt

Bier en Engelsen: een echt liefdesverhaal, niet? Na het werk naar de pub gaan is een echte Britse traditie en een cement van zakelijke relaties. Uit markttendensen blijkt dat dit niet alleen van invloed is op de hoeveelheden. Het is ook een kwestie van diversiteit. Dit wordt weerspiegeld in het aantal microbrouwerijen dat steeds populairder wordt in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de lokale wortels zijn ook hun internationale ambities stevig verankerd. Hier volgen enkele cijfers uit een marketingstudie die op de EMAC-conferentie van 2018 werden voorgesteld:

  • Het aantal microbrouwerijen in het Verenigd Koninkrijk is tussen 2010 en 2015 meer dan verdubbeld.
  • Het Verenigd Koninkrijk is het land met het grootste aantal microbrouwerijen: meer dan 1700.
  • 1 op 6 brouwerijen in het Verenigd Koninkrijk is van plan zijn productie, verkoop of aantal werknemers tegen 2018 te verdubbelen.
  • Slechts 15% van deze microbrouwerijen exporteert zijn productie, maar meer dan 50% van hen wil aanwezig zijn op de internationale markten.

Italiaanse ambachtelijke biermarkt

Dezelfde markttrend is waar te nemen in andere Europese landen. In Italië waren er bijvoorbeeld 75 ambachtelijke brouwerijen in 2007 en 718 in 2016, wat neerkomt op een vermenigvuldiging met bijna tien.

Evolutie van de ambachtelijke biermarkt in Italië

Evolutie van het aantal microbrouwerijen en bierbrouwerijen in Italië (2007-2016)

De Franse markt voor ambachtelijk bier

Wat de productie van ambachtelijk bier betreft, blijft het wijnland zeker niet achter. Frankrijk telde in 2007 200 ambachtelijke brouwerijen en sinds 2013 werden er jaarlijks honderd brouwerijen en microbrouwerijen opgestart. Ze waren met 900 in 2016.

De Belgische markt voor ambachtelijk bier

In België steeg het aantal brouwerijen van 115 in 2003 tot 278 in 2018. In 15 jaar tijd is hun aantal dus meer dan verdubbeld, wat voor velen gelijk staat met het creëren van een luchtbel die binnenkort vermoedelijk zal barsten. België is de tweede grootste exporteur van bier in de Europese Unie met een export van 1,6 miljard liter in 2018.

De Duitse markt voor ambachtelijk bier

In Duitsland werden er tussen 2010 en 2018 meer dan 200 brouwerijen opgericht, een stijging van 1333 naar 1539. Het is ook en vooral het land dat de meeste liters bier in de Europese Unie produceert (21% van de productie of 8,3 miljard liter gebrouwen bier).

Enkele woorden als besluit

Het is duidelijk dat de markt in volume nog steeds gedomineerd wordt door de grote merken. Maar de consumenten tonen veel interesse in nieuwe smaken en authenticiteit, wat weerspiegeld wordt in de creatie van lokale micromerken. Grote organisaties, zoals ABInbev bijvoorbeel, detecteerden deze trend al vroeg en investeren al lang in lokale merken om een zo rijk mogelijke merkenportfolio op te bouwen. Het “Brussels Beer Project” is een zeer succesvol voorbeeld van een microbrouwerij die met name wordt gefinancierd door crowdfunding en die vandaag de dag een volledig gamma van zeer gediversifieerde producten heeft liggen in de rekken heeft van nationale distributeurs.

Bronnen

Afbeelding: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *