De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Marktstudie: de snel groeiende ambachtelijke biermarkt

Share This Post On

De biermarkt is booming; misschien niet in kwantiteit maar in ieder geval in variëteit. Uit studies over deze markt blijkt dat er in alle Europese landen sprake is van een opwaartse trend. In het artikel van vandaag geven we u een overzicht aan de hand van enkele cijfers uit een Brits marktonderzoek en een ander over de Italiaanse markt.

Read also: White Paper : Hoe een marktonderzoek stap voor stap uitvoeren

Britse ambachtelijke biermarkt

Bier en Engelsen: een echt liefdesverhaal, niet? Na het werk naar de pub gaan is een echte Britse traditie en een cement van zakelijke relaties. Uit markttendensen blijkt dat dit niet alleen van invloed is op de hoeveelheden. Het is ook een kwestie van diversiteit. Dit wordt weerspiegeld in het aantal microbrouwerijen dat steeds populairder wordt in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks de lokale wortels zijn ook hun internationale ambities stevig verankerd. Hier volgen enkele cijfers uit een marketingstudie die op de EMAC-conferentie van 2018 werden voorgesteld:

  • Het aantal microbrouwerijen in het Verenigd Koninkrijk is tussen 2010 en 2015 meer dan verdubbeld.
  • Het Verenigd Koninkrijk is het land met het grootste aantal microbrouwerijen: meer dan 1700.
  • 1 op 6 brouwerijen in het Verenigd Koninkrijk is van plan zijn productie, verkoop of aantal werknemers tegen 2018 te verdubbelen.
  • Slechts 15% van deze microbrouwerijen exporteert zijn productie, maar meer dan 50% van hen wil aanwezig zijn op de internationale markten.

Italiaanse ambachtelijke biermarkt

Dezelfde markttrend is waar te nemen in andere Europese landen. In Italië waren er bijvoorbeeld 75 ambachtelijke brouwerijen in 2007 en 718 in 2016, wat neerkomt op een vermenigvuldiging met bijna tien.

Evolutie van de ambachtelijke biermarkt in Italië

Evolutie van het aantal microbrouwerijen en bierbrouwerijen in Italië (2007-2016)

Enkele woorden als besluit

Het is duidelijk dat de markt in volume nog steeds gedomineerd wordt door de grote merken. Maar de consumenten tonen veel interesse in nieuwe smaken en authenticiteit, wat weerspiegeld wordt in de creatie van lokale micromerken. Grote organisaties, zoals ABInbev bijvoorbeel, detecteerden deze trend al vroeg en investeren al lang in lokale merken om een zo rijk mogelijke merkenportfolio op te bouwen. Het “Brussels Beer Project” is een zeer succesvol voorbeeld van een microbrouwerij die met name wordt gefinancierd door crowdfunding en die vandaag de dag een volledig gamma van zeer gediversifieerde producten heeft liggen in de rekken heeft van nationale distributeurs.

Afbeelding: Shutterstock

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *