5 oktober 2018 523 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 27 oktober 2023

Marktonderzoek: waarom de export van cognac aan de top staat

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De cognacmarkt bloeit als nooit tevoren. Nooit eerder werd zo’n hoeveelheid cognac geproduceerd en vooral geëxporteerd. Dit jaar werd voor het eerst de kaap van 200 miljoen flessen overschreden. In het artikel van vandaag doen we een literatuurstudie (een belangrijke […]

De cognacmarkt bloeit als nooit tevoren. Nooit eerder werd zo’n hoeveelheid cognac geproduceerd en vooral geëxporteerd. Dit jaar werd voor het eerst de kaap van 200 miljoen flessen overschreden. In het artikel van vandaag doen we een literatuurstudie (een belangrijke stap in elk marktonderzoek) om u een overzicht te geven van deze zeer dynamische markt. We tonen aan de hand van verschillende documenten (waaronder een studie van de Franse douane) aan dat marktonderzoek een oefening is die moet worden uitgevoerd door het verveelvoudigen van bronnen en het bestrijken van een zo breed mogelijk spectrum.

Marktonderzoek: statistieken over de cognacmarkt

De export van cognac was nooit zo hoog als in 2018. Hieronder enkele objectieve elementen om dat te staven:

  • Tussen april 2017 en april 2018 werden 203 miljoen flessen uitgevoerd; in 1998 verlieten iets meer dan 100 miljoen flessen Frankrijk
  • De belangrijkste exportmarkt voor cognac is de Verenigde Staten (goed voor 44% van de productie), een markt ter waarde van 860 miljoen euro.
  • 98% van de geproduceerde cognac wordt geëxporteerd: dat is veel meer dan Bordeauxwijn (42%) en champagne (57%).
  • In 1960 werden slechts 42 miljoen flessen geproduceerd. Dankzij de uitvoer naar Japan steeg dat cijfer in 1994 tot 136 miljoen.
  • Tegenwoordig wordt 80% van Cognac geproduceerd door vier bedrijven: Hennessy (LVMH), Martell (Pernod Ricard), Rémy Martin (Rémy Cointreau) en Courvoisier (Suntory).
  • de tien belangrijkste exportmarkten vertegenwoordigen 89,6% van de totale uitvoer (en dus ongeveer hetzelfde percentage van de productie, aangezien bijna alle geproduceerde cognac wordt uitgevoerd)

Deze cijfers komen uit verschillende bronnen die aan het eind van dit artikel worden vermeld.

Goed om te weten!

Ga op zoek naar gegevens voor uw marktonderzoek. Gegevens zijn overal beschikbaar, zelfs daar waar u ze het minste verwacht (bijvoorbeeld de douanedienst die het materiaal voor het artikel van dit artikel leverde). Als u meer wilt weten over het uitvoeren van een marktonderzoek, kunt u onze online handleiding raadplegen om uw marktonderzoek stap voor stap uit te voeren

Evolutie van de export van cognac sinds 1998 (in miljoenen flessen). Bron : BNIC

 

Leveringen van cognac naar de top 10 van importerende landen (in miljoenen flessen)

Waarom is cognac zo trendy geworden?

Cognac was in de jaren tachtig al erg populair in Azië, maar de Aziatische crisis van het einde van de jaren tachtig trof de producenten van cognac zeer hard. Er moesten wijnstokken worden gerooid, wat diepe sporen naliet. De uitvoer naar Japan daalde tussen 1989 en 1994 met 37%, een verlies van 10 miljoen flessen alleen al in dat land. Tussen 1989 en 1994 gingen in totaal 30 miljoen flessen ‘verloren’ als gevolg van de crisis in Azië.

De belangrijkste groei kwam er via de Afro-Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog, die cognac ontdekten toen GI’s in Frankrijk waren gestationeerd en het tot een embleem van de Afriko-Amerikaanse gemeenschap maakten als tegenhanger van bourbon, een alcohol die te kort aanleunde bij de blanke protestantse gemeenschap (WASP).

Amerikaanse rappers hebben een enorme impuls gegeven aan cognacproducenten door het product te promoten in hun videoclips en zelfs inspiratie te putten uit bepaalde merken voor de titels van hun songs (“Cry, who needs sorry when there’s Hennessy?” van Kanye West en het beroemde “Pass The Courvoisier” van Busta Rhymes).

Bronnen :Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *