19 februari 2021 663 woorden, 3 min. gelezen

Guerrillamarketing: definitie, soorten en voorbeelden

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tal van bedrijven, zowel grote als kleine, passen de strategie van guerrillamarketing toe: goedkoop en vooral gebaseerd op de creativiteit van de teams. Samenvatting Wat is guerrillamarketing? Verschillende soorten guerrillamarketing Enkele voorbeelden credits: Shutterstock Definitie Guerrillamarketing is een reclametechniek die […]

Tal van bedrijven, zowel grote als kleine, passen de strategie van guerrillamarketing toe: goedkoop en vooral gebaseerd op de creativiteit van de teams.

Samenvatting

credits: Shutterstock

Definitie

Guerrillamarketing is een reclametechniek die erop gericht is producten of diensten op een onconventionele manier en met weinig budget onder de aandacht te brengen. Deze vorm van inbound marketing werd oorspronkelijk ontworpen voor kleine bedrijven met een beperkt marketingbudget. Natuurlijk zijn er ook grote bedrijven die deze strategie toepassen met, soms, veel grotere budgetten. We hadden het eerder al  over de campagne #REDOffreMoiUniPhone van RED by SFR, die begin 2021 alle aandacht trok voor bijna geen budget.

Guerrilla-marketingacties werden eerst gekenmerkt door activiteiten op openbare plaatsen. We hebben allemaal al wel eens een flyer in onze handen gekregen toen we door een winkelstraat liepen. Vandaag worden deze strategieën uitgebreid tot digitale marketing en hebben ze met name een belangrijke plaats ingenomen op sociale netwerken. Het hoofddoel van guerrillamarketing is een sterke impact te krijgen op de menselijke geest om te zorgen voor een maximale verspreiding via mond-tot-mondreclame en het delen van informatie. De emotionele aantrekkingskracht van een guerrillamarketingstrategie is daarom essentieel.

De grootste gevaren van guerrilla marketing zijn:

  • de juridische gevolgen van dergelijke acties voor de ondernemingen die ze uitvoeren
  • het mogelijk fout interpreteren van deze acties wat een nadelig effect kan hebben op het merk

credits: Shutterstock

De verschillende soorten guerrillamarketing

Er bestaan verschillende soorten guerrillamarketing. Hieronder geven we u er enkele met een korte beschrijving:

  • Viral marketing: “Virale marketing” wordt gekenmerkt door mond-tot-mondreclame die online wordt gevoerd, vaak via sociale netwerken, en waardoor een merk onder de aandacht komt.
  • Stealth marketing: “Stealth marketing” wordt gekenmerkt door zijn discretie, vandaar zijn naam. Mensen (prospects, consumenten, voorbijgangers) maken onbewust deel uit van een guerrillamarketingcampagne.
  • Ambient marketing: “Ambient marketing” gebruikt de omgeving van het product, de dienst, het merk of het bedrijf als marketingmedium.
  • Ambush marketing: “ambush marketing” heeft tot doel gebruik te maken van de bekendheid van een derde partij (vaak een merk met meer zichtbaarheid, of bijvoorbeeld influencers) om de eigen producten of diensten te promoten. Deze campagnes zijn zelden het resultaat van partnerschappen, maar eerder een afgeleid gebruik van een ander merk voor zijn eigen voordelen.
  • Street marketing: “Street marketing” zijn straatcampagnes waarbij wordt gespeeld met elementen die aanwezig zijn in de openbare ruimte, voorbijgangers, enz.
  • Guerrilla projections: dit zijn visuele projecties, meestal op grote gebouwen, op een duidelijk zichtbare plaats om ervoor te zorgen dat een maximaal aantal voorbijgangers en automobilisten de campagne zien. Maar pas op voor de juridische gevolgen!
  • Experiential marketing: “Experientiële marketing” heeft tot doel indruk te maken door ervaring. We hebben in verschillende artikelen al gewezen op het belang van de klantervaring, bijvoorbeeld via pop-ups en immersieve en interactieve ervaringen.

credits: Shutterstock

Voorbeelden van guerrillamarketing

Hieronder  enkele voorbeelden van guerrillamarketing:

  • We hadden het in dit artikel al over de campagne #REDDonneMoiUniPhone. Deze hashtag was een rage op Twitter (enkele dagen lang een toptrend) en zorgde ervoor dat er het hele eerste weekend van 2021 over het merk RED by SFR werd gesproken.
  • De samenwerking tussen Nutuu.fr (mutualiteit) en mybetterself (influecer op Instagram) werd gelanceerd in december 2020 met als doel het bewustzijn over menstruele onzekerheid te vergroten. In de beschrijving van haar post (Franse site) preciseert de influencer dat elk gedeeld verhaal zal leiden tot de schenking van hygiënische bescherming aan verenigingen die zich bezighouden met de verdeling van deze beschermingsmiddelen. Als gevolg daarvan werd de post massaal gedeeld op het Instagram-netwerk en moest de actie worden stopgezet gezien het aantal shares.
  • Twee bewustmakingscampagnes op het web vielen de afgelopen jaren erg op: de guerrillamarketingacties van Unicef, die tot doel hadden het publiek bewust te maken van de moeilijke toegang tot drinkwater in Afrika. Het eerste initiatief heet Dirty Water Vending Machine en het tweede, recentere initiatief heet How far would you walk to find clean drinking water? Beide video’s zijn hierboven te zien en spreken voor zich.


 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *