Virale marketing is gebaseerd op de massale verspreiding van door een merk geproduceerde content. Het is een methode die zich goed leent voor sportevenementen, net zoals bij ambush marketing. Bovendien is het zeer doeltreffend om consumptiegoederen te promoten en branding te versterken. Maar hoe werkt dit precies? En vooral, wat zijn de meest opvallende voorbeelden van virale marketing? Hieronder geven we een duidelijke definitie van het concept, en 7 bekende gevallen van inventieve merken om nog meer viraliteit te genereren!
Lees meer over onze oplossingen voor het genereren van positieve mond-tot-mondreclame
Inhoud
Wat is virale marketing?
Virale marketing verwijst naar het fenomeen van het verspreiden van informatie via consumenten. Het is van het grootste belang voor merken. Het publiek speelt namelijk een sleutelrol bij het delen van positieve berichten over een bedrijf. Uiteindelijk is het doel duidelijk voor de commerciële actoren: het stimuleren en benutten van mond-tot-mondreclame.
We hebben het over een praktijk die al bestond voor de komst van het internet, maar die alles op zijn kop heeft gezet. In de huidige omstandigheden kunnen virale marketingcampagnes snel een breder en meer gekwalificeerd publiek bereiken (Van der Lans et al. 2010, Engelse site).
Daarvoor moeten merken inspelen op vier sleutelfactoren voor succesvolle virale marketing:
- de inhoud, aangezien het trekken van de aandacht van de consument het hem gemakkelijker maakt de marketingboodschap te onthouden
- de structuur van de sociale netwerken die worden gebruikt, omdat deze een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van de campagne (Bampo et al. 2008).
- het gedrag van de ontvangers van de boodschap, maar ook hun neiging om de intenties van de merken uit te dragen
- en nadenken ‘seeding-strategieën’ om de consument sneller te laten instemmen met merkwaarden (Stonedahl et al. 2010; Hinz et al. 2011).
Virale marketing goed toepassen: voorbeelden, onderzoek en segmentatie
Zoals u merkt, is dit marketingproces gebaseerd op de viraliteit van de verspreide inhoud. Zo doen specialisten in beïnvloedingsmarketing er alles aan om campagnes op te zetten die wijd verspreid zijn. Er zijn verschillende manieren om de ultieme inhoud te creëren:
- secundair onderzoek verrichten om het consumentengedrag beter te begrijpen
- werken aan uw targeting om opinieleiders te vinden en te benaderen. Zij zijn meer in staat om een positieve invloed hebben op de mond-tot-mondreclame rond uw merk.
- of u baseren op methoden die in het verleden hebben gewerkt.
In dit artikel onderzoeken we dit laatste punt aan de hand van verschillende voorbeelden van virale marketing. Wij kozen 7 schoolvoorbeelden van content die de voorbije tien jaar werd verspreid.
7 schoolvoorbeelden van virale marketing
Wij nodigen u uit om verschillende voorbeelden van virale marketing te bekijken en te analyseren. Allemaal bekend om hun viraliteit online, hebben ze bijgedragen aan de geschiedenis van digitale marketing. Ontdek de voorbeelden van Dove, Old Spice, Volvo, Heineken, Red Bull, Nike en Dollar Shave Club.
Dove – Beauty Sketches
Laten we beginnen met een advertentie over zelfacceptatie. Als onderdeel van haar wereldwijde zelfbeeldproject (Engelse site) is Dove in 2013 een campagne gestart onder de naam “Beauty Sketches”. De video “You’re more beautiful than you think” heeft nu meer dan 70 miljoen views op YouTube!
Wij willen dit voorbeeld van virale marketing belichten omdat het alle ingrediënten van een succesvolle campagne bevat. Allereerst trekt de cinematografie de aandacht van de kijker. Maar ook lijken de getuigenissen authentiek, waardoor we ons gemakkelijker kunnen identificeren met de acteurs in de advertentie. Ten slotte brengt het een zeer positieve boodschap over aan consumenten die zich bewust zijn van hun fysieke kenmerken. Dove schept zo een sterke band met deze doelgroep. Zo worden ze aangemoedigd om de waarden van het merk te delen: briljant!
U kunt de campagne hieronder bekijken.
Old Spice – The Man Your Man Could Smell Like
Laten we nu eens kijken naar Old Spice, een Amerikaans bedrijf voor mannenverzorging. Met zijn campagne “The Man Your Man Could Smell Like” werd het merk al snel bekend om zijn durf. Hieronder vindt u de bekendste reclame uit deze campagne: een 30-seconden commercial met 61 miljoen views.
De belangrijkste kracht van de verschillende video’s ligt in het overbrengen van de boodschap, belichaamd door de acteur Isaiah Mustafa. Bovendien lijkt de marketingdoelstelling duidelijk en is de enscenering onconventioneel. Ten slotte maakt het korte formaat het geschikt om massaal te delen op sociale netwerken. De Old Spice campagne kreeg later succes met de komst van acteur Terry Crews. Deze advertenties zijn dus een voorbeeld van virale marketing dat moet worden bestudeerd vanwege het goede begrip van consumentengedrag.
Volvo – The Epic Split
Virale marketing is één ding. Maar een legendarische advertentie maken is niet voor iedereen weggelegd. In 2013 bracht Volvo “The Epic Split” uit: het merk koos voor non-conformiteit en creativiteit. Het vreemde maar fascinerende karakter van deze plek is ongetwijfeld de reden voor de 116 miljoen views, 9 jaar na publicatie! De impact is zo groot dat het nu een van de meest herkenbare memes op het internet is.
Door Jean-Claude Van Damme te gebruiken in een gewaagd idee, werd Volvo een voorbeeld van virale marketing. Het merk was ook een stap voor op zijn branchegenoten. Het begreep dat het tijd was om viraliteit op het internet te creëren alvorens zich op televisie te richten. Jezelf positioneren op een alternatief kanaal kan dus een goede manier zijn om op te vallen.
Neem contact op met IntoTheMinds om uw differentiatiestrategie te versterken
Heineken – The Cliché
Laten we nu naar Brazilië gaan om een van de beste voorbeelden van virale marketing te bestuderen. Met de campagne “The Cliché” steekt het biermerk Heineken de draak met vooroordelen op basis van geslacht. In dit geval speelt het in op de emoties van de kijker. De korte film (hieronder te zien) verrast zijn publiek door de typische clichés tussen mannen en vrouwen om te draaien. Het zijn dus niet de mannen die zich “bevrijden” om voetbal te kijken zonder hun metgezel, maar het tegenovergestelde!
Waarom heeft het bedrijf deze marketingboodschap gekozen? Omdat het zijn publiek goed heeft aangesproken, maar ook omdat het dichter bij de consument komt door zijn emoties aan te spreken. Tegelijkertijd maakt Heineken van de gelegenheid gebruik om zijn merknaam te versterken. Dankzij het advertentieformaat herinnert het aan zijn exclusieve partnerschap met de UEFA Champions League, een prestigieus sportevenement.
Red Bull, een voorbeeld van virale marketing door sport
Laten we bij het thema sport blijven, en meer in het bijzonder extreme sport. En wie kan dit thema beter illustreren dan Red Bull? Het Oostenrijkse merk is wereldwijd bekend om zijn enorme investeringen in sport. Vandaag de dag zit Red Bull:
- in zijn eigen sportevenementen (Cliff Diving World Series, Flugtag, enz.)
- in het voetbal (RB Leipzig, Red Bull Salzburg)
- in de Formule 1-team (Red Bull Racing)
- en andere stratosferische projecten.
In 2012 gaf het bedrijf echter een les in virale marketing met Red Bull Stratos (Engelse site). De campagne bestond uit het betrekken van Felix Baumgartner bij een nooit geziene vrije val. De operatie was een succes: de skydiver wist zelfs de geluidsbarrière te doorbreken! Niets is onmogelijk in de ogen van het merk, dat is het leidmotief dat het aan het publiek wil overbrengen. De hele geest van deze boodschap is voelbaar in de commercials, zoals blijkt uit dit voorbeeld van virale marketing uit 2013:
Nike – Write The Future
Ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika heeft Nike niet op een inspanning gekeken. In deze context bracht het merk in 2010 “Write The Future” uit. De clip vertelt het verhaal van de maatschappelijke gevolgen van een voetbalwedstrijd en benadrukt de heldenmoed van de spelers.
Net als de virale marketingvoorbeelden van Volvo en Red Bull pakt Nike het groots aan. In slechts drie minuten komen in de korte film wereldsterren als Cristiano Ronaldo, Kobe Bryant en Roger Federer aan bod. Kortom, het bedrijf werkt bij volmacht samen met grote influencers om zijn reputatie te verbeteren. Dit is dus niet alleen een les in virale marketing, maar ook in beïnvloedingsmarketing!
Dollar Shave Club versnelt groei door virale marketing
Laten we dit artikel afsluiten met het voorbeeld van virale marketing, belichaamd door Dollar Shave Club en zijn medeoprichter Michael Dubin. In 2012 zag het merk zijn eerste investeerders 1 miljoen dollar in het bedrijf pompen. In het kielzog hiervan maakte Michael Dubin van de gelegenheid gebruik om zichzelf op een onconventionele manier op het podium te zetten. Hij prijst de voordelen van zijn scheermesjes aan op een humoristische maar scherpe toon. En het moet gezegd, het was meteen een succes!
Binnen twee dagen na publicatie van de video registreerde het bedrijf 12.000 bestellingen (Engelse site). Ondanks de lagere naamsbekendheid heeft de video “Our Blades Are F***ing Great” nog altijd 28 miljoen views. Dollar Shave Club bleef groeien totdat het in 2016 werd overgenomen door Unilever (Engelse site) voor 1 miljard dollar.
Geplaatst in Marketing.