13 december 2022 1317 woorden, 6 min. gelezen

Trends 2023: 7 markten die lijden onder het post-Covid tijdperk

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We waren het bijna vergeten. Toch zal Covid onze gewoonten en de economie hebben veranderd. Sommige winnaars van Covid zijn nu de verliezers van 2022. Uit de trends voor 2023 blijkt dat de situatie waarschijnlijk niet zal verbeteren. De crises […]

We waren het bijna vergeten. Toch zal Covid onze gewoonten en de economie hebben veranderd. Sommige winnaars van Covid zijn nu de verliezers van 2022. Uit de trends voor 2023 blijkt dat de situatie waarschijnlijk niet zal verbeteren. De crises die we doormaken (Covid, energie, oorlog in Oekraïne) zijn allemaal schokken die de consument totaal destabiliseren en op hun beurt de economische ecosystemen verstoren. Wij hebben 7 markten geïdentificeerd die zich in 2022 in het oog van de storm bevinden.

Neem contact op met ons marktonderzoeksbureau

Cijfers en statistieken over post-Covid dalingen

 • -17,5%: de verkoop van computers zal in 2022 weer dalen tot onder de 280 miljoen eenheden, na een record van 340 miljoen in 2021.
 • -17%: de krimp van de e-commerce omzet in het tweede kwartaal van 2022
 • 15% van de verkoop vindt plaats via internet en men schat dat e-commerce binnen 5 jaar goed kan zijn voor 25% van de verkoop.
 • Online verkoop blijft 1/3 boven het niveau van voor de crisis Covid
 • +18%: de groei van de boekenmarkt in 2021 in Frankrijk
 • -8%: de daling van de boekverkoop in Frankrijk sinds januari 2022
 • -4,8%: de daling van de Amerikaanse boekverkoop in de eerste 9 maanden van 2022.
 • De doe-het-zelfsector kende tijdens de Covid een groei met dubbele cijfers (tot 50% in het VK, 23% in Frankrijk). In 2022 wordt een daling waargenomen, maar de sector heeft nog steeds goede vooruitzichten vanwege de daling van de koopkracht.
 • Na een groei met dubbele of zelfs driedubbele cijfers in 2020 vertraagt de vraag naar woninginrichting. De vraag zal naar verwachting zwak blijven tot ten minste 2025.

Samenvatting: 7 markten die lijden onder het post-Covid tijdperk

 1. Computers
 2. Videogames
 3. Boeken
 4. E-commerce
 5. Levering aan huis
 6. Doe-het-zelf
 7. Huishoudelijke apparatuur

computer ordinateur banner

1) -17,5% voor computerverkoop in 2022

Er was een tijd, nog niet zo lang geleden, dat het onmogelijk was om een webcam te krijgen en dat computeronderdelen niet meer verkrijgbaar waren. Grafische kaarten werden verkocht aan de hoogste bieder, gestimuleerd door een stroom van voorraden en een bitcoinprijs die de mijnbouw ertoe aanzette waanzinnige hoeveelheden geld te investeren.

Dit was een bijna wonderbaarlijke tijd voor computerfabrikanten, waarvan de verkoop al 10 jaar aan het dalen was. Terwijl de computerverkoop in 2019 een piek had bereikt van 262 miljoen eenheden, had telewerken de vraag opgedreven tot 340 miljoen tegen 2021. Dit komt overeen met een stijging van de vraag met bijna 30% in slechts 24 maanden.

In 2022, met het einde van de lockdown en de terugkeer naar het kantoor, werd de trend omgekeerd. Ook de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis hebben een laag van onzekerheid en kostenrationalisatie toegevoegd. Daardoor daalt de verkoop van computers voor het vierde achtereenvolgende kwartaal in 2022 massaal. In het derde kwartaal van 2022 bedroeg de daling 19,5%. In 2022 zal de markt naar verwachting 280 miljoen eenheden of minder bedragen, wat overeenkomt met een jaarlijkse daling van 17,5%.


video games jeux video - banner

2) Videogames

De videogamesector was een van de grote winnaars van de insluitingstijd tijdens de Covid-crisis. Vandaag lijdt het om 2 redenen:

 • Desorganisatie door telewerken die het spelontwerp vertraagt
 • Problemen met de toeleveringsketen vertragen de productie van spelconsoles (vooral Play Station 5)

De koopkrachtcrisis heeft een extra laag van onzekerheid voor de sector toegevoegd. De kerstperiode, een belangrijke periode voor de aankoop van videogames en consoles, zal in 2022 niet dezelfde zijn als in 2021. Prognoses tonen aan dat consumenten massaal minder gaan kopen. Ook kinderen zullen minder cadeaus krijgen, wat niet veel goeds belooft


livres books banner

3) Boekverkoop: met de wind in de zeilen

De lockdown ging gepaard met een terugkeer naar zichzelf en een herontdekking van het lezen. Daardoor werden boekhandels in veel landen gezien als essentiële zaken en bleven ze open. In 2020 en 2021 vond een verschuiving plaats in de culturele uitgaven, waardoor de boekverkoop aanzienlijk steeg. Zo kochten de Fransen in 2021 gemiddeld twee boeken meer dan in voorgaande jaren. Dit leidde tot een omzetstijging van 18% in 2021 ten opzichte van 2020.

In 2022 kwam deze mooie groei echter tot stilstand. De verkoop is sinds januari 2022 met 8% gedaald. In de Verenigde Staten is de daling ook aanzienlijk, met -4,8% (Engelse site) over de eerste negen maanden van 2022.


e-commerce banner

4) E-commerce: 2 stappen vooruit, 1 stap terug

E-tailers zijn de helden van de Covid-crisis. Ze stelden consumenten in staat te blijven winkelen terwijl fysieke winkels gedoemd waren te sluiten.

Geschat wordt dat de Covid-crisis de e-commercemarkt 3 tot 4 jaar rijper heeft gemaakt. Het aandeel van e-commerce is gestegen van minder dan 10% vóór de Covid-crisis tot 15% in 2022. Er wordt uitgegaan van 25% binnen 5 jaar, maar dit zal afhangen van de algemene context.

Ook de invoering van elektronische betaalmiddelen is sterk gestegen. Feit blijft dat kopen vooral een fysieke ervaring is en dat de consument daarom na de crisis weer naar de winkel is gegaan. Degenen die hadden gewed op de dood van de fysieke handel hebben zich dus ernstig vergist, en dat was te verwachten, aangezien de elektronische handel hooguit 10% van de handel in het algemeen vertegenwoordigt. Sinds januari 2022 is de verkoop van e-commerce met 17% gekrompen.

Amazon heeft 10.000 ontslagen aangekondigd in verband met de vertraging van de e-commerce. Sommige sites zoals Made.com zijn failliet gegaan. Overal worden bezuinigingsplannen ingevoerd om deze voorspelbare neergang van de markt het hoofd te bieden.


home delivery livraison à domicile - banner

5) Levering aan huis

Zodra de Covid-crisis begon, bleek uit zoekopdrachten op Google een duidelijke hype inzake thuisbezorging. Een bedrijf als Hello Fresh kwam van de ene op de andere dag in de schijnwerpers te staan.

Met de terugkeer naar aanwezigheid op kantoor is de tijd om te koken aanzienlijk verminderd. Tegelijkertijd betekent de heropening van de restaurants dat de behoefte aan ongewone maaltijden daar worden bevredigd.

Ook voor de platforms voor kant-en-klare maaltijden (UberEats, Deliveroo, …) is 2022 geen goed jaar. Hun traject is vergelijkbaar met dat van de elektronische handel, aangezien de lockdowns in zekere zin het gebruik hebben gedicteerd. Deze sector heeft zeker 2 tot 3 jaar aan maturiteit gewonnen, maar vandaag is de terugslag meedogenloos. Ook de inflatie speelt een rol.

De maaltijden thuis nemen af. In Frankrijk bijvoorbeeld werd in 2019 94% van de maaltijden thuis gegeten (wat dus de facto ook thuisbezorging inhield). In 2022 was dit gedaald tot 89%.


DIY bricolage banner

6) Doe-het-zelf

Tijdens de lockdown herontdekten we allemaal onze woningen en de noodzaak om een beschermende cocon te creëren. Over de hele wereld was er een enorme stijging van de verkoop in bouwmarkten. In het Verenigd Koninkrijk (zie onderstaande grafiek) bedroeg de groei in sommige departementen zelfs 50%. Een studie die wij voor een Franse doe-het-zelfketen in 2020-2021 uitvoerden, toont een groei met dubbele cijfers. In Frankrijk groeide de sector in 2020 en 2021 met 23%. In 2022 is de daling aanzienlijk, aangezien de verkoop met 6% zal afnemen.

Do-It-Yourself sales figures UK in Covid era

Veranderingen in de verkoop van Britse doe-het-zelfwinkels tijdens de Covid-crisis (2020). Bron: Statista

Moeten we daarom vrezen voor een verdere vertraging in 2023? De daling van de koopkracht in alle ontwikkelde landen pleit voor een “zachte landing” van de doe-het-zelfsector. De sector is inderdaad veerkrachtig tijdens crises omdat consumenten manieren zoeken om geld te besparen.

Door de energiecrisis is er een zekere urgentie van sommige werkzaamheden die klanten in 2023 naar hun doe-het-zelfwinkels zouden moeten drijven. Het zou dan ook niet verbazen dat de sector zich in 2023 stabiliseert of zelfs licht groeit.


appliances equipement de la maison banner

7) Huishoudelijke apparatuur

Net zoals doe-het-zelf wist ook de sector van de wooninrichting te profiteren van de Covid-crisis. In alle landen gingen consumenten massaal op zoek naar duurzame consumptiegoederen om hun huis leefbaarder te maken.

De verkoop van fitnessapparatuur steeg in de VS met 170% ( zie hier onze feedback ), de verkoop van huishoudelijke apparaten steeg in Frankrijk in 2021 met nog eens 7,6%. Telewerken heeft de vraag gestimuleerd en de verkoop van bureaus en bureaustoelen is in 2020 in het VK met respectievelijk 438% en 300% gestegen ten opzichte van 2019.

Deze overuitrusting gedurende een korte periode (2020-2021) heeft natuurlijk een direct gevolg. Aangezien alle aankopen zijn gebeurd, hebben consumenten in 2022 geen behoeften meer te vervullen. Het bewijs daarvan ligt in het wereldkampioenschap voetbal, dat niet het verwachte effect op de tv-verkoop heeft gehad.

In 2023 zal waarschijnlijk hetzelfde gelden. Hoewel de leveringsproblemen zijn opgelost en de prijzen weer enigszins genormaliseerd zijn, zal de vraag waarschijnlijk laag blijven. Hier speelt het dubbele effect van dalende koopkracht en overuitrusting. En het is waarschijnlijk dat deze situatie ten minste tot 2025 zal voortduren.

 Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *