2 mei 2016 537 woorden, 3 min. gelezen

Gaat Amazon de logistiek revolutionair hervormen?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Twee jaar geleden maakten we op deze blog een analyse van de sterke stijging van een nieuwe speler op het logistieke toneel: Amazon. Amazon was experimenten begonnen in samenwerking met DHL en Audi. We voorspelden ook dat Amazon klaar was om rechtstreeks […]

Twee jaar geleden maakten we op deze blog een analyse van de sterke stijging van een nieuwe speler op het logistieke toneel: Amazon. Amazon was experimenten begonnen in samenwerking met DHL en Audi. We voorspelden ook dat Amazon klaar was om rechtstreeks te concurreren met DHL, Fedex en UPS.
De aankondiging in maart over de lancering van een netwerk van automatische bewaarkluizen door Amazon bevestigt onze voorspellingen. Het is de eerste logische stap in een strijd die fel dreigt te worden. Zoals u misschien al had vernomen via onze reeks over de postinnovatie (delen parties 1, 23, 4567), zijn meer en meer automatische bewaarkluizen verpreid over Europa, waar ze groterer flexibiliteit bieden in het ophalen van online aankopen. Deutsche Post/DHL heeft het grootste netwerk van dit type kluizen in Europa en het blijkt een succes. Het is dus geen verrassing dat Duitsland het eerste land is waar Amazon haar netwerk wil ontplooien.

 

2 redenen waarom Amazon een eigen netwerk van bewaarkluizen wilt ontwikkelen

Wij zien twee redenen die Amazon ertoe aanzetten toenadering te zoeken tot de eindklant en over te gaan tot deze integratie van de supply-chain.

De eerste reden is dat Amazon onafhankelijker wilt zijn van de postoperatoren en andere transportbedrijven. Waren leveren is immers niet gratis en Amazon vraagt geen leveringskosten. Het gaat dus om een enorme uitgave die de winsten aantast. Vertikale integratie lijkt dus logisch, des te meer omdat de financiële toestand van Amazon nauwelijks is geëvolueerd sinds de jaren ’90.  Het nettoresultaat schommelt rond het verlies of met lage winsten tegen nul aan.

De tweede reden is dat Amazon de leveringservaring wil doen evolueren. In de geest van Jeff Bezos kan dat alleen door de leveringstermijn spectaculair te doen dalen. Ondanks vooruitgang in het beheer van de supply-chain is de leveringstermijn in Europa nog altijd hoog. In Frankrijk wees een studie van FEVAD (Frans) uit dat er voor het leveren alleen een gemiddelde termijn van 1,6 dag nodig is, en 5,4 dagen voor de volledige termijn vanaf de bestelling tot de ontvangst van het product. Dat is veel meer dan de experimenten van Amazon met levering binnen het uur via de service Prime Now (Engels). Hoewel de postoperatoren bereid zijn hun leveringsproces te versnellen (zoals bijvoorbeeld Post.lu, dat zich bereid verklaart om op dezelfde dag te leveren (Engels)), is het om nog sneller te kunnen gaan vereist dat de huidige processen volledig worden afgevlakt. De klassieke operatoren kunnen dat niet oplossen.

 

Onze mening

Vanuit strikt financieel oogpunt klinkt de aankondiging van Amazon logisch. Zoals de grafiek hieronder aantoont, bedraagt de nettowinst van Amazon bijna nul ondanks een indrukwekkende stijging van de omzet. De vermindering van de leveringskosten is a priori een goed idee.
Toch houdt een dergelijk stap een risico in. De vaste kosten bij levering zijn hoog (vooral met een uitgebreid netwerk van bewaarkluizen) en het beheer van de supply-chain van A tot Z zal een erg moeilijke oefening blijken. Het is misschien wel de grootste logistieke uitdaging ooit. Een dergelijke vertikale integratie kan alleen op de lange termijn lonend zijn, als ze al lonend is. Het voorbeeld van Swatch (Frans), dat slaagde in haar vertikale integratie, wierp pas na 20 jaar vruchten af.Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *