28 maart 2014 748 woorden, 3 min. gelezen

Innovaties in de postsector: aflevering 5: een tsunami aan automische bewaarkluizen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We zijn al aan de vijfde aflevering van onze serie over innovaties in de postsector (lees hier de vorige afleveringen 1, 2, 3 en 4). De postsector is een van de meest dynamische wat innovatie betreft en de sterke stijging van de automatische bewaarkluizen is […]

We zijn al aan de vijfde aflevering van onze serie over innovaties in de postsector (lees hier de vorige afleveringen 123 en 4). De postsector is een van de meest dynamische wat innovatie betreft en de sterke stijging van de automatische bewaarkluizen is daar een bewijs van.

Algehele ontplooiing van automatische bewaarkluizen in Europa

Zoals u hieronder zal lezen, worden automatische bewaarkluizen door alle Europese postoperatoren toegepast. In veel landen zitten ze in een testfase, terwijl andere al heel ver staan met de toepassing van dit systeem. De post in Oostenrijk bijvoorbeeld heeft in 2014 al 40 afhaalpunten voor het afhalen van pakketten in gebruik genomen en plant er nog 70 bijkomend te openen in 2014.
In tegenstelling tot andere concurrentiële systemen (zie hieronder andere voorbeelden) maakt de Oostenrijkse post het haar klanten mogelijk om hun bankkaart te gebruiken om de kluisdeur te ontgrendelen en zo aan hun pakket te kunnen.

Cytissimo In Frankrijk…

We hebben op deze blog al gesproken over het uitstekende initiatief van bpost, Bpack 24/7. La Poste in Frankrijk test (met lichte vertraging) op 35 locaties een gelijkaardig netwerk uit, Cityssimo genaamd. Het doel is dat klanten hun online gekochte producten kunnen afhalen volgens hun eigen agenda. In september 2013 lanceerde La Poste een dienst van “digitale bewaring” in Sceaux (Hauts-de-Seine) voor de handelaars van deze stad. Het liet de handelaars toe hun aankopen in een Cityssimo in het RER-station af te halen. Net zoals het project Packcity van Neopost is het doel de klanten meer ter wille te zijn en ze tevreden te stellen via een systeem dat niet gebonden is aan de beperkte openingsuren van postkantoren. Ook Darty heeft het idee uitgetest van een bewaarkluis in haar winkel in Ternes (Parijs) waar klanten op elk moment hun online aankopen kunnen afhalen.

… et Packcity

Zoals hierboven vermeld, lanceerde Neopost ID haar automatische afhaalsysteem Packcity. De groep ging daarvoor een partnerschap aan met Relais Colis voor een pilootproject in een Monoprix-winkel in Neuilly-sur-Seine. Interessant is dat deze dienst ook kan gebruikt worden om online aankopen terug te sturen (denk daarbij aan een vorige aflevering van deze serie over het terugsturen van online aankopen en de impact daarvan op de rendibiliteit van uw bedrijf). Het project wordt voor 2/3 door Neopost en voor 1/3 door Geopost gefinancierd. In totaal worden er tussen nu en 2016 1500 kluizen geplaatst en een ambitieus aantal van 3000 eenheden is gepland in 2016. De bewaarkluizen worden geplaatst door Packcity France, een joint-venture van Neopost en GeoPost. Packcity heeft al een eerste ervaring op dit vlak via een gelijkaardig project bij de Australische post.

Balikomat in Slovakije

In Slovakijke bestaat al de leveringsdienst Balikomat 24/7. De dienst werd opgericht door Jozef Ecker, directeur van de maatschappij Postal Terminals, en door Vladimir Pencev, directeur van In Time, een fabrikant van geldautomaten. De twee eerste e-commerçanten die van deze dienst gebruik maakten waren shoppie.sk en gorila.sk. Als een klant online aankopen doet, kan hij kiezen tussen verschillende leveringsmogelijkheden, waaronder Balikomat 24/7. De klant krijgt een melding via sms als het pakket klaar is. De sms bevat een unieke identificatiecode waarmee de kluis kan worden geopend. Goederen moeten binnen de 72 uur worden afgehaald. In totaal zijn er 50 Balikomat-automaten geïnstalleerd (ongeveer evenveel als bij Bpack 24/7 in België) en 13 ervan bevinden zich in de hoofdstad Bratislava. Voor Kerstmis 2013 liepen er onderhandelingen met 13 andere e-winkels om het netwerk uit te breiden en de investering te rentabiliseren.

De post in Tsjechië blijft een beetje achter

De Tsjechische publieke operator Ceska Posta (CP) is minder vooruitstrevend dan haar Europese collega’s, omdat het oorspronkelijke plan er vertraging heeft opgelopen. De eerste bewaarkluizen zouden eind februari, begin maart 2014 beschikbaar moeten zijn (bron: Ivo Mravinac, woordvoerder van de CP). De eerste tests waren aangekondigd voor mei/juni 2014. Er waren aanvankelijk 40 apparaten gepland, maar CP heeft het project al meermaals uitgesteld.

Tevredenheid van de klant uitmuntend in Rusland: 90 seconden om uw online aankopen op te halen

In Rusland beweegt er wat. De zwaarwichtige Sovjetperiode heeft plaats gemaakt voor het consumentisme. Om online aankopen bij de medeburgers te stimuleren, plant de Russische post in 2014de opening van 24/7-afhaalcentra in Moskou. De eerste centra van dit type bestonden al in Sint-Petersburg in 2013. De eerste resultaten zijn veelbelovend wat betreft de klanttevredenheid, omdat de wachttijd is verminderd van enkele tientallen minuten naar 90 seconden. Met deze nieuwe dienst hoopt de Russische post e-commerçanten aan te trekken. Het is een beetje zoals het probleem van de kip en het ei; iemand moet een risico nemen om een initiatief te lanceren opdat de markt zich verder kan ontwikkelen.Posted in Innovatie, Innovation, Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *