17 maart 2014 310 woorden, 2 min. gelezen

Innovaties in de postsector. Aflevering 2: verzekeringen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We gaan vandaag door met onze serie over vernieuwende dienstverlening in de postsector (lees hier aflevering 1) met een heel interesant iniatief van La Poste in Frankrijk. Het is overigens niet zeker of het een succes zal worden, want er […]

We gaan vandaag door met onze serie over vernieuwende dienstverlening in de postsector (lees hier aflevering 1) met een heel interesant iniatief van La Poste in Frankrijk. Het is overigens niet zeker of het een succes zal worden, want er bestaat al weerstand. Het belangrijkste is alleszins om het uit te proberen.

Aflevering 2: verzekeringen

 

Verzekeringen als dienstverlening van de postsector

La Poste staat met PolyExpertop het punt een nieuw project uit te testen om haar postbodes met smartphones uit te rusten, zodat zij schadefoto’s kunnen nemen van huizen van verzekerde personen.

Binnen dit project, dat enkel schade aan wagens behandelt, dienen de postbodes als tussenpersoon om digitale beelden te nemen om het schadedossier te stofferen. Dat gebeurt via de  de applicatie Digishoot, waarmee foto’s die met een smartphone zijn genomen, kunnen worden gelocaliseerd en bekrachtigd. De verzekering kan die foto’s dan gebruiken om de schade vanop afstand te meten.

De beroepsvereniging “Les associations d’experts professionnels (Fédération des Sociétés d’Expertise of FSE en Compagnie des experts of CEA)” heeft al gereageerd om te onderstrepen dat zulke foto’s een echt expertise-onderzoek niet kunnen vervangen. Expertise kan echter zeer complex zijn (iedereen zal het daarmee wel eens zijn), zodat La Poste al heeft aangekondigd dat haar iniatief wordt beperkt tot minder complexe en lagekost schadegevalen.

Deze tendens sluit aan bij een eerste stap die werd genomen door Generali om klanten ertoe aan te zetten om hun schadegevallen zelf te stofferen. Met haar systeem, Autofocus (update 14 Mei 2019 : deze applicatie bestaat helaas niet meer) genaamd, kunnen klanten met een speciale applicatie op hun smartphone foto’s van schadevallen nemen.

Zoals u merkt, proberen bedrijven almaar meer hun klanten te betrekken bij interne processen, dus weer een goed voorbeeld van “cocreatie” (alhoewel het in dit geval beter zou zijn om te spreken van “coproductie”).

 

 



Posted in Innovatie, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *