4 april 2014 468 woorden, 2 min. gelezen

Innovaties in de postsector. Aflevering 6: leve de digitalisering

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De laatste weken hadden we het diepgaand over talrijke uiteenlopende innovaties. Sommige hadden betrekking op de postdiensten, andere daarentegen waren nevendiensten, maar allemaal hadden ze als doel de bestaande kostenstructuur te exploiteren (netwerk, ervaring, medewerkers, …). De post staat voor […]

De laatste weken hadden we het diepgaand over talrijke uiteenlopende innovaties. Sommige hadden betrekking op de postdiensten, andere daarentegen waren nevendiensten, maar allemaal hadden ze als doel de bestaande kostenstructuur te exploiteren (netwerk, ervaring, medewerkers, …).

De post staat voor grote uitdagingen. Als ze wil overleven heeft ze geen andere keuze dan op grote schaal te investeren op veel verschillende, maar niet altijd even samenhangende, vlakken.

In deze laatste aflevering onderzoeken we de ontwikkeling van de digitalisering. De postoperatoren weten al lang dat de papieren dragers die zij transporteren geleidelijk aan worden vervangen door elektronische dragers.  Die laatste worden overigens steeds meer aanvaard door de consument, die gewoon geraakt aan de nieuwe gebruiken en de nieuwe digitale toestellen (tablets en andere). Het is dus belangrijk voor de post om die tendens te volgen en hetzelfde type van interactie aan te bieden als andere handelaars.

De elektronische factuur

De elektronische factuur is al oud nieuws. Bpost is al enige tijd geleden begonnen met dit idee en lanceerde Certipost (dat vervolgens werd doorverkocht aan Basware).

Hetzelfde idee werd overgenomen door de Poolse operator Poczta Polska (PP) die haar dienst Envelo.pl gaat uitbreiden. Met die laatste dienst kan je via een digitale interface een postkaart versturen, die vervolgens wordt afgedrukt en op papier wordt afgeleverd door de postbode (envelo.pl is hetzelfde als de mobiele postkaart van Bpost).

De Poolse post wil een factuurdienst aan envelo.pl koppelen en gaat zelfs nog verder door een personaliseringsmogelijkheid voor postzegels te voorzien, een dienst die nu al door veel operatoren wordt aangeboden, omdat ze daarmee sterk de winstmarge van een in verval geraakt product kunnen verhogen (het voorbeeld van mystamp de bpost, en haar Franse tegenhanger MonTimbreamoi).

Digitalisering

Sinds februari 2013 biedt La Poste in drie postkantoren digitale diensten aan. Er staan twee tablets ter beschikking om aan de vraag van de klant te voldoen. Eén tablet dient als ondersteuning bij de verzending van brieven en pakketten en geeft inlichtingen over de diensten van de mobiele post (de afdeling van de post die zich bezighoudt met mobiele telefonie). Met het tweede tablet kan worden ingegrepen in lopende transacties en kunnen wijzigingen worden aangebracht (bijvoorbeeld aan een bestelling). Met die laatste interactieve tablet kunnen klanten bijvoorbeeld bestellingen annuleren, naar andere toepassingen gaan om meer inlichtingen te krijgen, enz.

Het doel van dit initiatief is duidelijk: het klantenverloop in de postkantoren vergemakkelijken en de postkantoren ontlasten door self-service te promoten en zo de wachttijden te verminderen. De klant krijgt meer en meer verantwoordelijkheid en een deel van de winst wordt door hen gegenereerd (medegecreëerd zoals men zegt). De tendens die IKEA inzette heeft dus nog mooie dagen in het verschiet. Die tendens is cocreatie. Als u daar meer over wilt weten, bekijk dan hieronder de diavoorstelling die wij presenteerden in de Solvay Business School.Posted in Innovatie, Innovation, Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *