21 maart 2014 586 woorden, 3 min. gelezen

Innovaties in de postsector. Aflevering 3: nieuwe leveringmethodes

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dit is al onze derde aflevering over innovaties bij postoperatoren. U vindt onze eerdere afleveringen hier (aflevering 1,aflevering 2). De innovatie waarover we het vandaag hebben is het gevolg van maaschappelijke wijzigingen en gedragsveranderingen. Het belang van E-commerce is een onmiskenbaar […]

Dit is al onze derde aflevering over innovaties bij postoperatoren. U vindt onze eerdere afleveringen hier (aflevering 1,aflevering 2).

De innovatie waarover we het vandaag hebben is het gevolg van maaschappelijke wijzigingen en gedragsveranderingen. Het belang van E-commerce is een onmiskenbaar feit geworden. Een tsunami die niet meer kan worden gestopt. We staan op het punt onomkeerbare veranderingen mee te maken in de logistieke sector die het komende decennium onder druk zal komen te staan.

Aflevering 3: op zoek naar nieuwe methodes om voor post- en pakketlevering

Nieuwe locaties voor de verdeling van post en pakketten

Het gaat hier over een belangrijke verandering, en ook de volgende aflevering over automatische bewaarkluizen (het onderwerp is interessanter dan het eruitziet) valt onder deze categorie.

Laten we eerst Network Rail nader bekijken, dat een dienst voor de verzending en ontvangst van pakketten in stations probeert op te starten. Passagiers kunnen van de dienst gebruik maken om paketten te verzenden of op te halen, een systeem dat lijkt op dat van bpost wat vroeger werd ontwikkeld via een partnerschap (in 2005) met de SCNB/NMBS. Sindsdien zijn er echter al enkele van die dienstverleningspunten in stations verdwenen.

Speciaal aan het initiatief van Network Rail is dat deze punten zijn voorbehouden voor pakketten en objecten die theoretisch enkel kunnen worden geleverd tijdens uw afwezigheid. In eerste instantie gaan er in drie stations zulke punten open om het concept uit te testen. Passerende passagiers kunnen er hun pakketten afgeven of ophalen. Er zijn medewerkers ter plaatse om de klanten te helpen en adviseren. De openingsuren zijn aan het station aangepast, dus van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, 7 dagen op 7. De leveringsnota wordt via verscheidene kanalen aan de klant bezorgd: email, sms en een speciale mobiele applicatie voor smartphone. De testfase is enkel toegankelijk voor bedienden van Network Rail. Eenmaal de dienst definitief is, kunnen klanten zich er gratis voor inschrijven. De eerste winkel van dit type wordt geopend in het station van Milton Keynes, vervolgens komen London Paddington en het station van Woking. Er worden in totaal 4000 nieuwe arbeidsplaatsen verwacht.

Dit initiatief, midden in een station, maakt gebruik van de wachttijd en de verplaatsingen die mensen moeten maken naar het werk. Het zal u wellicht aan een ander initiatief in een heel andere sector doen herinneren: dat van Delhaize, een Belgische warenhuisketen die net zoals Tesco in Zuid-Korea een cubuswinkeltje installeerde in verschillende Brusselse trein- en metrostations.

Het initiatief van Network Rail beantwoordt aan de groeiende E-commerce en de komende verhoging van het pakkettentransport. Ook Deutsche Post wil deze tendens volgen door haar netwerk van “pakketpunten uit te breiden”. Bovendien test de Duitse postoperator momenteel in Bonn wat ze de “pakketdoos” noemt. Je kan het omschrijven als een buitenmaatse postbus, aangepast aan elk huis, waarmee pakketten bij afwezigheid kunnen worden ontvangen (dixit le cfo Lawrence Rosen). Het doel is om pakketten bij afwezigheid van de bestemmeling te leveren, zodat hij niet naar het postkantoor moet gaan om zijn zending op te halen en op die manier tevens het arbeidlast van het personeel te verlagen. Het is een winwin-situatie, waarbij de klant dadelijk van zijn product kan genieten en het personeel minder werklast heeft (klik hier voor een video in het Duits over dit onderwerp).

Om de druk op postkanttoren nog verder te verlagen, zoekt Deutsche Post van nu tot eind 2014 naar 20 000 detailhandels, bakkers en benzinestations om er pakketten te stockeren. Dit marktsegment blijft maar groeien, in tegenstelling tot het “post”segment dat in 2013 met bijna 3% daalde.



Posted in Innovatie, Innovation, Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *