18 augustus 2014 580 woorden, 3 min. gelezen

Innovaties in de postsector . Aflevering 7: de postbodes leveren bij u aan huis.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
U leest hier de laatste aflevering van onze serie over innovaties in de postsector (u vindt de vorige afleveringen via de volgende links: aflevering 1 over 3D-printing, aflevering 2 over verzekeringen, aflevering 3 over nieuwe methodes om pakketten te leveren, aflevering […]

U leest hier de laatste aflevering van onze serie over innovaties in de postsector (u vindt de vorige afleveringen via de volgende links: aflevering 1 over 3D-printing, aflevering 2 over verzekeringen, aflevering 3 over nieuwe methodes om pakketten te leveren, aflevering 4 over het belang om terug te keren naar de wereld van elektronische handel, aflevering 5 over de massale ontplooing van automatische bagagekluizen, aflevering 6 over de digitale invasie.

Vandaag onderzoeken we een veelbelovende ontwikkeling: een leveringsdienst door postbeamten.

De nieuwe leveringsdiensten van de postbeambten

Volgens sommige geruchten  onderhandelt de Franse post over partnerschappen met supermarkten en grootwarenhuizen om de komst van Amazon Fresh op de markt te counteren.  Na de Verenigde Staten zou Amazon Fresh binnenkort inderdaad in Duitsland en Frankrijk op de markt komen (alhoewel er nog geen exacte datum is meegedeeld). Als u meer wilt weten over het businessmodel van Amazon Fresh, kunnen wij u de uitstekende analyse van Jean-Marc Megnin op zijn blog aanbevelen.

Het principe is eenvoudig. Klanten kunnen voortaan verse producten bij hen thuis laten leveren, daar waar die voorheen enkel maar in afhaalpunten van het warenhuis ter beschikking waren (zoals bijvoorbeeld de bekende « drive »). De Post begint dus (enigszins verrassend) met « drives », de momenteel het zich vlugst ontwikkelende segment van de warenhuizen.

Er zijn ook geruchten over koelbewaarkluizen ten huize van de klant in het geval die afwezig zou zijn (hum… dat riskeert een kostelijke zaak te worden). Een beetje zoals het initiatief van Bpost « bpost sur rendez-vous » / « bpost op afspraak », De Franse post hoopt zo haar inkomsten te verhogen en dalende ontvangsten te compenseren. De tijd zal wel uitwijzen of er genoeg inkomsten (en vooral bijbehorende winsten) kunnen gegenereerd worden met zo’n innovatie. Het aanpassingsproces neemt inderdaad zeer veel tijd in beslag. In België bestaat er al een gelijkaardig initiatief onder de naam « Shop & Deliver ». Het project van Dirk Oosterlinck, marketingdirecteur marketing van 2012, wordt momenteel in twee steden uitgetest. Er is nog geen datum bekend om het project nationaal te ontplooien.

De moeilijkheid met dit soort innovaties is in te schatten hoe de consument zich aanpast, want die moet immers zijn gedrag veranderen. Uiteindelijk is het een beetje zoals de kip en het ei: de behoefte aan zo’n dienstverlening kan er enkel zijn als er op voorhand een oplossing op de markt wordt gebracht (wat betekent dat een tijdelijke pionier het risico moet nemen…en we weten sinds Clayton Christiensen dat het voordeel van een pionier  in sommige sectoren niet bestaat). Toch vinden we dat de post gelijk heeft om in zo’n oplossing te investeren. Vooreerst omdat de groei van het « drive »-segment aantoont dat er een behoefte bestaat en dat de consument zijn gedrag aan zo’n ontwikkeling aanpast. Ten tweede omdat Amazon moet bestreden worden. Amazon is klaar om met de post en de koerierdiensten (FedEx,UPSDHL TNT , … ) te concurreren over hun corebusiness en kan zich gemakkelijk een deel van de markt toeëigenen. Het is een bangelijk, maar reëel gegeven. Amazon heeft momenteel meer dan 100 distributiecentra wereldwijd, een leveringsketen van wereldklasse en een operationele werking die een vooorbeeld is voor duizenden navolgers.Eén enkele beslissing Jeff Bezos volstaat om de oorlog te verklaren aan de traditionele actoren.

Toch hebben wij niet het gevoel dat iedereen echt begrijpt wat er momenteel bezig is en welke vertakkingen het Amazon-monster verder nog kan ontwikkelen.Posted in Innovatie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *