De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Ontdek welke stappen u moet volgen om u de juiste vragen te stellen voordat u een marktonderzoek doet. Op deze blog leest u onze tips over de PEST analyse en trendanalyse en kunt u de volledige gids in PDF-formaat downloaden.

Deel #3/9 – Na het uitwerken van uw project (zie deel 1 – Definieer uw project voordat u een marktonderzoek uitvoert), het testen van uw idee via een prototype en het kiezen van de methoden die gebruikt moeten worden voor uw marktonderzoek (deel 2 – Definiëren van een marktonderzoeksmethode), is het tijd om tot de kern van de zaak te komen.

In dit deel bespreken we de studie van markttrends en omgevingsstudies (ook wel PEST analyse genoemd).

Stap A : Studie van markttrends

Of u nu al een idee hebt of er nog steeds naar op zoek bent, het bestuderen van markttrends helpt u het volgende te begrijpen:

De marktdynamiek in zijn geheel

  • Wat zijn de marktvooruitzichten die u interesseren: opwaartse tendens, neerwaartse tendens, stabiliteit?
  • Gaat het om een lokale, regionale of nationale markt met kans op internationalisering?
  • Of is de markt al geglobaliseerd? Is er in dit geval sprake van een zekere dynamiek ten opzichte van de leidende landen? Zou de geografische ligging daarom een sleutelfactor voor succes kunnen zijn?

Innovaties en specifieke markttendensen

Dit deel is veel moeilijker te begrijpen dan het vorige. De gegevens zijn veel moeilijker te verkrijgen en vergen een grotere inspanning. Dat mag echter geen reden zijn om dit deel over te slaan, want het is net zo belangrijk als de andere. Hoewel het kennen van de dynamiek van een markt essentieel is voor het marktonderzoek, is het niet minder belangrijk om trends binnen die markt te identificeren. Integendeel, het stelt u in staat om uw idee, uw concept te verfijnen en uw kansen op succes te vergroten. Bekijk bijvoorbeeld hoe we de trends in de retailsector onderzochten.

Waar vind ik gegevens over de marktdynamiek?

Analyses van algemene markttrends vindt u in alle economische tijdschriften. Maar wat u echt nodig heeft, zijn de trends in het geografische gebied waarin u actief bent.
Om een eenvoudig voorbeeld te geven: wat zou u met de globale cijfers over yoghurtconsumptie kunnen doen als u artisanale yoghurt produceert en verkoopt in een winkel in Amsterdam? In dit geval zijn de trends die op de Nederlandse markt (en nog beter Amsterdam) betrekking hebben, relevant.
Als dergelijke cijfers bestaan, hebt u bij een regionale of nationale federatie de beste kans om deze gegevens te vinden.


Voorbeeld 1: Studie van trends in de horeca

Laten we een eenvoudig voorbeeld nemen: de horeca. Stel dat u een restaurant wilt openen. Er zijn veel mogelijkheden voor u, vooral wat betreft het soort gerechten.

Wist u dat sommige vormen van koken, sommige gerechten, maar ook sommige decoraties en interieurontwerpen meer ’trendy’ zijn dan andere? Zou het niet interessant zijn om nu al de winnende combinatie te kiezen, degene die u de beste kans op succes biedt?


Voorbeeld 2: Wat wordt het nieuwe trendy horecaconcept?

Een trendstudie kan u ook helpen het volgende trendy concept te identificeren, het concept dat een hype zal zijn in uw regio of land.

Om een marktonderzoek te kunnen doen, is het dus nodig om trends in andere landen op te sporen. De Amerikaanse metropolen (New York, Los Angeles, San Francisco), de Scandinavische landen (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen) en ook het Verenigd Koninkrijk zijn laboratoria van nieuwe ideeën die, wanneer ze in een stedelijke omgeving worden getest, soms kunnen groeien.

Dit als eerste ontdekken, kan u een onmiskenbaar concurrentievoordeel opleveren. Dit wordt ‘competitive intelligence’ of ‘marketing intelligence’ genoemd. Vanzelfsprekend zal er bij het opstellen van deze analyse rekening moeten worden gehouden met uw stroomgebied.


Voorbeeld 3: Wat zullen de nieuwe distributievormen voor FMCG-producten zijn?

De kleinhandelssector wil erg graag innoveren en experimenteren met nieuwe verkoopmethoden. Om te kunnen anticiperen op wat in een land mogelijk is, moet de trendanalyse het buitenland kunnen beschouwen. Sommige landen zijn technologisch meer geavanceerd, wat invloed heeft op de manier waarop consumenten winkelen. In dit opzicht is Zuid-Korea een ideaal gebied voor het opsporen van opkomende trends en innovaties die in uw land zouden kunnen werken. Frankrijk (Carrefour) en België (Delhaize), bijvoorbeeld, zochten enkele jaren geleden inspiratie bij Tesco in Zuid-Korea om consumenten de mogelijkheid te geven om te winkelen op het moment dat ze het openbaar vervoer namen. In de treinstations (Gare du Nord in Parijs, Gare Centrale en Gare du Midi in Brussel) werden programma’s opgezet die de consument de mogelijkheid boden om afbeeldingen van producten te scannen om zijn winkelmandje voor te bereiden. De foto hieronder is een van de weinige overgebleven getuigenissen van dit concept dat Delhaize “The Cube” noemde.

“The Cube” van Delhaize tijdens de installatie ervan in het Centraal station in Brussel, België.

Een kaart van de meest innovatieve kleinhandelsconcepten

De detailhandel is een sector die veel in beweging is. Door naar innovaties in het buitenland te zoeken, kunt u opkomende trends opsporen. Vanaf 2014 hebben we een interactieve kaart gemaakt van de beste retailconcepten wereldwijd, evenals de meest opmerkelijke innovaties. Helaas bestaan sommige winkels niet meer, maar we houden ze bij dankzij ons onderzoek. Elk item bevat een beschrijving van het verkooppunt, foto’s van toen we het bezochten en een link naar een artikel waarmee u uw zoekopdracht kunt verdiepen.



Stap B : De omgevingsanalyse (PEST analyse)

Er zijn veel beperkingen die aan een bedrijf kunnen worden opgelegd. Jammer genoeg vallen sommige daarvan buiten de controle van de ondernemer: de economische gezondheid van het land, de politieke toestand, de belastingen met hun vele wijzigingen, sociale normen en andere wettelijke of juridische beperkingen, de evolutie van de technologie, …
De vele oncontroleerbare factoren kunnen echter een belangrijke rol spelen in de toekomst van een bedrijf. Start-ups, die in de opstartfase kwetsbaarder en over het algemeen niet goed gekapitaliseerd zijn, zijn daarom bijzonder gevoelig voor deze risico’s en moeten systematisch worden bestudeerd alvorens op te starten. Daarvoor dient de PEST analyse. Elk van de letters in dit acroniem vormt een onderdeel van deze risicofactoren waarop de ondernemer geen invloed kan uitoefenen: politiek, economisch, sociaal, technologisch, ecologisch en juridisch.Om deze PEST analyse uit te voeren (die uiteindelijk niets meer is dan een kader waarmee u alle soorten risico’s systematisch kunt beoordelen) zult u genoodzaakt zijn om na te denken over aspecten die u anders misschien zou negeren.
Dit is het doel van het marktonderzoek: u dwingen na te denken en risico’s in kaart te brengen om ze op een bewuste en proactieve manier te verminderen (of er rekening mee te houden).

De voorbije jaren hebben verschillende deskundigen deze analyse uitgebreid door aan te tonen dat het voor bedrijven interessant kan zijn om demografische, interculturele, ethische en ecologische aspecten te analyseren en in aanmerking te nemen. Sommige regio’s in de wereld kunnen zich inderdaad erg goed bij een idee voelen zonder dat dit weliswaar universeel is. Dat geldt ook voor regio’s of zelfs uw doelgroep. Het is daarom belangrijk om de elementen ervan niet aan het toeval over te laten.

Om in de context van de horeca te blijven: de fastfoodketen McDonald’s heeft goed het belang ingezien van het aanpassen van haar aanbod aan de landen waarin zij actief is. In Duitsland vindt u worsten, in India rijst en curry, smaken die zijn aangepast aan de culinaire gewoontes en culturen. Omgekeerd haalde de groep Zara in 2014 in de mode- en retailwereld de krantenkoppen met haar gestreepte t-shirt voorzien van een gele ster (Engelse site) die – misschien te – erg lijkt op de davidster. De verkoop van dit artikel was veelbelovend in Azië, maar toen het merk dit naar Europa wilde brengen, stuitte het op de sterke geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en veroorzaakte het een schandaal.

Lees ons volgend artikel over concurrentie-onderzoek om een marktonderzoek uit te voeren

Als u de eerste delen van onze reeks hebt gevolgd, moet u nu uw idee hebben gedefinieerd, uw onderzoeksvragen voor een beperkt marktonderzoek hebben omschreven en met de eerste analyses (trendstudie en PEST analyse) van start zijn gegaan. In ons volgende artikel over de stappen van een marktonderzoek bespreken we de concurrentieanalyse. Als u denkt geen concurrenten te hebben, kunt u dit deel best volgen.