13 april 2012 497 woorden, 2 min. gelezen

Delhaize imiteert Tesco: doe uw virtuele boodschappen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tesco zette de toon in 2010 in Zuid-Korea; Delhaize volgt in 2012. Vorige week werden in het Centraal Station van Brussel, voor de loketten van de NMBS, vier panelen met een afbeelding van 300 producten geïnstalleerd. De foto van elk […]

Tesco zette de toon in 2010 in Zuid-Korea; Delhaize volgt in 2012. Vorige week werden in het Centraal Station van Brussel, voor de loketten van de NMBS, vier panelen met een afbeelding van 300 producten geïnstalleerd. De foto van elk product gaat vergezeld van een barcode die kan worden gelezen door een mobiele toepassing die tegelijkertijd door Delhaize werd gelanceerd. Scan de producten die u wilt kopen en ze wachten op u, klaar om opgehaald te worden, in uw favoriete Delhaize-supermarkt.

Home Plus (Tesco) testte dit systeem als eerste in de metro van Seoel in Zuid-Korea. De test nam de vorm aan van panelen versierd met foto’s van 410 van de populairste producten, waarbij elk product vergezeld ging van zijn QR-code (let op: in het geval van Delhaize zijn het streepjescodes).  Deze innovatie gaat gepaard met een golf van “wachtmarketing” die consumenten in staat moet stellen optimaal gebruik te maken van hun wachttijd, met name op het gebied van het openbaar vervoer. Door maximaal gebruik te maken van de verloren tijd kan de consument een terugkerend probleem oplossen: tijdgebrek.

Met de “productwanden” streven de merken verschillende doelen na:

  1. Nieuwe klanten zoeken (+76% voor Tesco tussen november 2010 en januari 2011)
  2. De omzet verhogen zonder het aantal verkooppunten te verhogen (+130% voor Tesco tussen november 2010 en januari 2011)
  3. Verhogen van cross selling
  4. Testen van nieuwe producten zonder rekruimte te verliezen

Voor de consument draaien de voordelen om het gebruik van de wachttijd en de maximalisering van de vrije tijd.

 

Mijn mening:

België loopt opnieuw voorop met deze innovatie. Dit laatste roept echter een aantal vragen op.

Is dit een bedreiging voor de werkgelegenheid? Volgens Roel Dekelver van Delhaize moeten bestellingen altijd voorbereid worden door een werknemer, zodat er geen bedreiging is voor de werkgelegenheid.

Is dit een winstgevende manier van zakendoen? En hoe! Geen rekken, geen materiële vaste activa (in boekhoudkundige zin), geen bederfelijke producten om weg te gooien, maximaal ruimtegebruik. Geloof me, de producten die op deze manier verkocht worden, zullen de meest winstgevende zijn van Delhaize Groep.

Zal deze proef een succes worden? Gezien de berichtgeving in de media is het al een succes. Maar of het ook een financieel succes wordt, valt nog af te wachten. Als we verwijzen naar de Rogers-curve die de toepassing van technologische innovatie definieert, is het zeer waarschijnlijk dat Delhaize slechts een klein deel van de passagiers op doorreis in het station zal kunnen bereiken. Het uiteindelijke succes van het initiatief zal afhangen van de invoering van m-shopping en vanuit dit oogpunt is er nog een lange weg te gaan. Het Koreaanse succes (zie de cijfers hierboven) is inderdaad misleidend omdat de Koreaanse bevolking een heel andere relatie heeft met de mobiele terminal dan in het Westen. De mobiele telefoon is er een modeobject (ze wisselen tot 3 keer per jaar), wordt er veel beter beheerst dan in ons land en het niveau van expertise is hoger. Dus is het niet zeker of het ook hier zal lukken.

Marketingstrategie: wat is de rol van de moestuin van Delhaize



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *