26 november 2012 343 woorden, 2 min. gelezen

Delhaize juicht zijn operatie The Cube toe: geslaagd of niet?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Toen Delhaize zijn operatie The Cube lanceerde, voorspelden we de mislukking ervan. Delhaize is vandaag echter tevreden met de cijfers van deze operatie, inclusief de stijging van haar orders met 22,6%. Wie heeft er dan gelijk? Geïnspireerd door Tesco, dat […]

Toen Delhaize zijn operatie The Cube lanceerde, voorspelden we de mislukking ervan. Delhaize is vandaag echter tevreden met de cijfers van deze operatie, inclusief de stijging van haar orders met 22,6%.

Wie heeft er dan gelijk?

Geïnspireerd door Tesco, dat een omzetstijging van 130% had opgetekend, registreerde Delhaize slechts een stijging van 22,6%. Hoewel er uiteraard verschillende factoren meespelen, toont het kopiëren en plakken duidelijk alle invloed van gedrags- en culturele factoren. Het is niet zo gemakkelijk om een succesvolle innovatie te kopiëren in een ander land dan België als Korea.

Wat is dan de return on investment van deze actie. Voor een budget van € 200.000 heeft Delhaize zijn 7 “Cubes” geplaatst en een stijging van zijn online verkoop van 22,6% genoteerd.

Twee aspecten verdienen het om op dit moment in aanmerking te worden genomen.

Met marges die zo dun zijn dat ze transparant worden, is massadistributie een van de minst aantrekkelijke sectoren op het vlak van investeringen (behalve luchtvaartmaatschappijen waarvan Warren Buffet zou zeggen dat ze niet voorbestemd zijn om een dergelijke grote portefeuille aan te gaan, zo groot is de waarde die in de loop der jaren is vernietigd).

Het rendement van de investering is alleen positief als de gedane aankopen niet de aankopen via andere kanalen opslokken (zoals het gewoon winkelen). Indien online aankopen leiden tot een daling van aankopen in de winkel is de operatie aan het eind nul.

Mijn mening:


Doe de berekening zelf en u zult zien dat om uw kosten te recupereren met een investering van € 200.000 en totale marges die niet hoger zijn dan 3%, u dozen met wasmiddel moet verkopen. Zonder al te veel op technische overwegingen in te gaan, zou het dan ook verleidelijk zijn om over te gaan tot een ABC-kostenberekeningsmethode om aan te tonen dat verkopen via internet veel rendabeler is dan via de traditionele supermarktbenadering omdat deze niet de vaste kosten draagt. Alleen is de supermarkt op dit moment nog de plek om uw boodschappen op te halen en is verkoop via het online kanaal alleen legitiem als er ook fysieke supermarkten zijn.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *