De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Marktonderzoek: 5 trends die de toekomst van de detailhandel zullen veranderen

Share This Post On

De meest recente marktstudies hebben 5 trends geïdentificeerd die de toekomst van de detailhandel zullen bepalen:

 1. Technologieën en instrumenten ter verbetering van de besluitvorming
 2. Innovaties in presentatie om de aankoopbeslissingen van klanten in de winkel te vergemakkelijken
 3. Het groeiende belang van een gedifferentieerde klantervaring
 4. het gebruik van massale gegevens (Big Data)
 5. het gebruik van analyses om de winstgevendheid te verbeteren

In het artikel van vandaag bespreken en illustreren we elk van deze 5 markttrends.

 

1. Technologieën en instrumenten ter verbetering van de besluitvorming

Verscheidene technologische ontwikkelingen hebben onze manier van winkelen veranderd en zullen hun belang in de komende jaren zien toenemen:

 • Meer en meer personalisatie

Dankzij cloud computing en gedistribueerde computing kunnen aankopen met getrouwheidskaart beter worden benut om de klant gepersonaliseerde aanbiedingen te doen. In de toekomst zullen technologische verbeteringen detailhandelaren in staat stellen in real time gepersonaliseerde aanbiedingen te doen, bijvoorbeeld via mobiele toepassingen.

 • Winkelen wordt altijd makkelijker

In de toekomst zal winkelen nog gemakkelijker worden en geen tijdverspilling meer veroorzaken. Het voorstellen van zo’n verbetering in de klantervaring zal betekenen dat mensen minder bevraagd zullen worden (omdat ze minder efficiënt blijven dan de machine), vooral aan de kassa. Experimenten zoals AmazonGo in de Verenigde Staten of Tap-To-Go in Nederland zullen gedemocratiseerd worden en uiteindelijk andere systemen vervangen die het vandaag de dag mogelijk maken om niet langs de kassa te hoeven, zoals Quick Scan of self-scan.

 • Groei van het marktaandeel in e-handel

In sommige landen is het marktaandeel van elektronische handel voor basisconsumptiegoederen nog steeds laag. Dit marktaandeel zal echter nog groeien. Consumenten hebben almaar minder tijd om naar de supermarkt te gaan en de online aankopen kunnen alleen maar groeien. De meerprijs voor de voorbereiding van de bestelling zal afhangen van de keuze van de bezorgmethode van de klant: thuis of ophaalpunt. Maar één ding is zeker: klanten die op zaterdagmiddag de ontberingen van een drukke supermarkt onder ogen willen zien, zullen steeds zeldzamer worden.

Het momenteel geteste Tap-To-Go systeem van Ahold verkort de winkeltijd doordat u niet meer langs een kassa hoeft te gaan.

Het momenteel geteste Tap-To-Go systeem van Ahold verkort de winkeltijd doordat u niet meer langs een kassa hoeft te gaan.

2. Innovaties in de presentatie van producten in winkels

 

Hoe kun u zich van uw concurrenten differentiëren wanneer consumenten overspoeld worden door keuze en aanbiedingen?

Het brein van een typische consument is niet in staat om de hoeveelheid informatie te verwerken die in een supermarkt aanwezig is. De cognitieve belasting is gewoon te hoog. Het logische gevolg is dat we altijd hetzelfde kopen (80% van onze aankopen zijn terugkerend) en niet alle producten ontdekken die beschikbaar zijn in de winkel. 95% van de producten die in supermarkten aanwezig zijn, zijn dan ook niet bekend.

Supermarkten moeten de presentatie van hun producten veranderen om de ontdekking ervan te vergemakkelijken en de cognitieve verwerking van informatie te vergemakkelijken. Intelligente rekken zoals die van AWM zullen de komende jaren uiteraard een stijgende trend op de markt zijn (let echter wel met mogelijke afwijkingen).

AWM biedt slimme rekken aan, waarmee automatisch een profiel wordt gemaakt van klanten in de winkel

AWM biedt slimme rekken aan, waarmee automatisch een profiel wordt gemaakt van klanten in de winkel

 

3. Creëer een gedifferentieerde klantervaring

Het belang van gedifferentieerde klantervaringen is evident. De Prof. Peter Verhoef geeft een uitstekende definitie van klantbeleving:

“Het is de cognitieve, affectieve, emotionele, sociale en fysieke reactie van de klant op de retailer. Deze ervaring komt niet alleen tot stand door factoren die de detailhandelaar kan beheersen […], maar ook door factoren waarop hij geen invloed heeft […]”.

Wij zijn ervan overtuigd dat de toekomst van de detailhandel mede zal afhangen van de emotionele binding die retailers met hun klanten aangaan. Om dit doel te bereiken kunnen retailers verschillende strategieën gebruiken:

 • Waarden van de onderneming

Detailhandelaars kunnen proberen met hun klanten te communiceren door strategieën te ontwikkelen die de nadruk leggen op waarden (sociale verantwoordelijkheid, verantwoordelijkheid voor het milieu) die overeenstemmen met die van consumenten. Een recent interessant voorbeeld is Delhaize en haar stadsboerderij.

 • Ervaring buiten de winkel

De positionering van de retailer zal een rol spelen bij het bepalen van de voorgestelde ervaring. Meer premium retailers zullen zich zeker bezighouden met gezondere voedingscommunicatie en proberen de winkelbeleving aantrekkelijker te maken door klanten aan te trekken voor nieuwe producten. Een grotere technologische rijpheid van de consument zou er ook toe kunnen leiden dat de retailers experimenten herhalen die in het verleden mislukten (zie bijvoorbeeld het Delhaize-experiment “The Cube”, dat het experiment van Tesco in Zuid-Korea herhaalde).

 • Ervaring in de winkel

Bewegwijzering in de winkel, slimme rekken en snellere betaalmethoden dragen allemaal bij tot een betere klantervaring. De revolutie zal ook komen van het gebruik van mobiele toepassingen. Tot nu toe zeer onderschat, blijft het gebruik ervan zeldzaam en is het meestal beperkt tot experimenten (zie bijvoorbeeld de augmented reality-applicatie gelanceerd door Ahold in Nederland).

De stadsboerderij van Delhaize op een dag met slecht weer

De stadsboerderij van Delhaize op een dag met slecht weer

4. Big Data, bron van “Big” groeiverwachtingen

Het verzamelen en gebruiken van gegevens staat al jaren centraal in de strategie van retailers. Zo werden bijvoorbeeld vouchers op maat gemaakt met behulp van complexe algoritmen om te voorspellen wat je wilt kopen en om je aan te moedigen dit te doen.

De goedkope rekenkracht die in de cloud beschikbaar is, maakt het mogelijk om de verzamelde gegevens verder te benutten en deel te nemen aan nieuwe ontwikkelingen. De AmazonGo concept store, gelanceerd door Amazon in Seattle, verzamelt en analyseert zo een zeer brede waaier van gegevens die tot nu toe niet werden vastgelegd (emoties, aankoopvolgorde, positie in de winkel, enz.).

Marktonderzoek: 5 trends die de toekomst van de detailhandel zullen veranderen

5. Koppeling van analyses en winstgevendheid van het verkooppunt

Het ligt voor de hand dat de detailhandelaren, in navolging van voorgaande trend (Big Data), zullen moeten innoveren om hun winstgevendheid te verbeteren (vooral in een context van zware concurrentie tussen e-commerce en fysieke winkels).

In 2018 zullen zeker nieuwe dynamische prijsexperimenten in de winkels van start gaan. Waarschijnlijk zullen ook nieuwe soorten gegevens worden verzameld (bv. door middel van methoden voor onmiddellijke betaling) die detailhandelaren in staat zullen stellen aankoopvolgordes in winkels te bekijken en te overwegen klantenpaden te optimaliseren en rendabeler te maken.

 

Afbeelding: Shutterstock

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *