18 januari 2023 1069 woorden, 5 min. gelezen

Street marketing: 3 tips en 3 beroemde campagnes

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dankzij street marketing nemen merken de openbare ruimte over om hun aanbod te promoten. Dit verschijnsel, dat fundamenteel openstaat voor ieders creativiteit, kent verschillende toepassingsgebieden. Dit artikel geeft de contouren van deze praktijk en geeft vervolgens 3 belangrijke tips voor […]

Dankzij street marketing nemen merken de openbare ruimte over om hun aanbod te promoten. Dit verschijnsel, dat fundamenteel openstaat voor ieders creativiteit, kent verschillende toepassingsgebieden. Dit artikel geeft de contouren van deze praktijk en geeft vervolgens 3 belangrijke tips voor succesvolle street marketingcampagnes. Er bestaan tal van voorbeelden. Hieronder zijn de beste toepassingen van het concept via marketingactiviteiten van McDonalds, Coca-Cola en de stad Amsterdam.

Neem contact met ons op om uw locatieonderzoek uit te voeren


Inhoud


Wat is street marketing?

Qua idee is street marketing vergelijkbaar met wildplakken. Het proces maakt namelijk gebruik van de openbare ruimte om het product/de dienst van een merk te promoten. Net als wildplakken is street marketing winstgevend en onderscheidend. Maar er is nog meer, het verhoogt immers aanzienlijk de naamsbekendheid! Er zijn verschillende manieren om dit soort tactiek toe te passen:

  • Organisatie van evenementen
  • Promotieperiodes/massakortingen
  • Interactieve installaties om de band tussen de consument en het merk te versterken

Bovendien vindt street marketing zijn kracht in de gevoelens die het oproept. Zo voelt de consument zich niet onderworpen aan een reclameboodschap. Integendeel: hij of zij beleeft een eigen ervaring. Grote bedrijven grijpen de kans om hun consumenten bij het leven van het merk te betrekken. Daardoor houdt het aanbod de aandacht van de doelgroep meer vast, terwijl de consumenten zich een onderdeel van het merk voelen.

 


 

3 tips voor een succesvolle street marketingaanpak

Om de vruchten van street marketing te plukken, moeten merken bepaalde strategische punten in gedachten houden. Drie daarvan zijn essentieel: originaliteit, interactiviteit en doelgerichtheid.


Topprioriteit: originele en opvallende ideeën

Creatief, proactief en vriendelijk: dat zijn drie essentiële kwaliteiten voor een goede street marketingstrategie! Met originaliteit kan namelijk de aandacht van mensen worden gewekt en zelfs worden vastgehouden. Zo vergroten merken hun kansen op het creëren van virale content op fysieke en digitale kanalen.

Bovendien zullen deze campagnes des te doeltreffender zijn als ze de waarden die het merk belichaamt tot op de letter volgen. We zien dit in het voorbeeld van Coca-Cola. Een publiek dat gewonnen is voor het imago van het merk zal immers graag positieve interactie aangaan met het product/dienst van hun keuze. Uiteindelijk leidt street marketing tot een sterke memorisatie van de boodschap: het is een nieuwe koopmotivatie voor de consument.


Een succesvolle street marketingcampagne bevordert de naamsbekendheid en stimuleert de verkoop.Street marketing moet interactief zijn

Door zijn interactieve karakter brengt het zijn publiek een verrijkende en onvergetelijke ervaring. Daarom wordt het creëren van interactieve consumptie essentieel voor elk street marketinginitiatief. Daarom sluit dit proces nauw aan bij veel marketingtakken, waaronder:

  • ervaringsgericht: de uitdaging is om consumenten aan te moedigen actief te zijn in plaats van passief.
  • relationeel: door de banden tussen het publiek en het merk te versterken, wordt de consument vóór het product geplaatst.

De campagne ontwerpen volgens de marketingdoelstelling

Ten slotte mag het denken over street marketingcampagnes nooit de doelmarkt uit het oog verliezen. Merken moeten immers hun typische consumentenprofielen kunnen bereiken, anders is de campagne zinloos. Om de doelgroep aan te spreken is het dus noodzakelijk de beweegredenen en redenen van de leden te begrijpen:

  • Hun verwachtingen
  • Hun smaken en gewoonten
  • Maar ook hun koopmotieven.

Targeting betekent personalisering van de boodschap, wat hand in hand gaat met de creativiteit van street marketing. Merken moeten daarom diepgaande studies uitvoeren om hun verzorgingsgebied te begrijpen. Tegelijkertijd zal een goed doordachte multi-channel-communicatie het mogelijk maken fysieke en digitale aanwezigheid te combineren.

Street marketing is succesvol wanneer de targeting effectief en de boodschap gepersonaliseerd is.


street marketing campagnes


3 effectieve street marketingcampagnes

Om te eindigen stellen wij een analyse voor van de voorbeelden van McDonald’s, Coca-Cola en de stad Amsterdam om de bovengenoemde punten beter te begrijpen. Laten we eens kijken hoe deze campagnes voorbeelden zijn van de toepassing van street marketingprincipes.


McDonald’s

Met “Free Coffee” neemt McDonald’s het voortouw voor merken die aan street marketing willen doen. Het gebruik van de openbare ruimte diende haar streven naar promotie, reclame en naamsbekendheid.

Laten we samenwerken om uw merkbekendheid beter te begrijpen

Concreet bestond de campagne uit het aanbieden van koffie aan de klanten van de franchise om hen aan te moedigen vaker bij McDonald’s te eten. Wat de doelgroep betreft, valt er niets te melden: het bedrijf richtte zich op drukbezochte gebieden in stedelijke centra om zoveel mogelijk consumenten te bereiken. Daardoor kon de fastfoodketen online viraliteit creëren, de klantentrouw vergroten en dat tegen lagere kosten.

McDonald's street marketing

Dit is een ander voorbeeld van wat McDonald’s kan doen in haar street marketingcampagnes. Hier verandert straatmeubilair in advertentieruimte om producten te promoten. (bron: Twitter)


Coca-Cola

Het tweede voorbeeld is de “Happiness Truck”-campagne van Coca-Cola dat wereldwijd plaatsvond. Zij wilde de openbare ruimte gebruiken om haar merk te promoten. Hier liet het bedrijf zich echt zien met een flessenautomaat. Net als McDonald’s profiteerde het van de lage kosten van street marketing om op lange termijn een solide winst te maken. Wij merken hier een kleine bijzonderheid op, de digitale communicatiestrategie was vrij ambitieus. Een speciale hashtag voor de campagne, filmploegen en multi-channel-uitzendingen, alles kwam samen in een succesvolle marketingaanpak! Onderstaande video, gepubliceerd door Coca-Cola zelf, is daar het bewijs van.


Coca-Cola speelt ook in op haar waarden om “geluk te verspreiden” en nodigt consumenten uit dit gevoel te delen met hun leeftijdsgenoten.I amsterdam

Het is interessant om naar de stad Amsterdam in Nederland te kijken. Bekend om zijn musea en buurten, valt ook de ruimtelijke ontwikkeling van de stad op. Het bord “I amsterdam” is inderdaad ook een emblematisch symbool van de stad. Op het gebied van street marketing staat deze zaak bekend als een van de meest succesvolle campagnes in Europa. Door bezoekers aan te trekken en de stad te promoten heeft het bord de bekendheid van de Nederlandse hoofdstad in het buitenland verder kunnen vergroten. Maar door het succes en de bezwaren van het aanmoedigen van massatoerisme werden de letters in 2018 van het voorplein (Engelse site) van het Rijksmuseum verwijderd.

I amsterdam street marketing

Gebruik maken van digitale kanalen om een stad te promoten, en dit alles met een paar letters. Het idee zal op vele plaatsen in de wereld worden nagevolgd. (bron: Unsplash)Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *